Yhdistetyn päävalmentaja Kukkonen jatkaa kritiikkiä Ilkka Herolan koronapannasta: "Urheilijalta viety oikeus tehdä työtään"

Herola itse sanoo olevansa turhautunut, koska oireeton tauti ei ole vaikuttanut oloon tai harjoittelukykyyn.

Ilkka Herola juhli MM-hopeaa helmikuussa 2021. Kuva: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

Hiihtoliitto tiedotti torstaina, että yhdistetyn maajoukkueen ykköstykki Ilkka Herola ei pääse kilpailemaan vielä tulevana viikonloppuna Klingenthalin maailmancupissa. Oireettomana koronan sairastaneen Herolan karanteeni on päättynyt, mutta PCR-koronatesti näyttää edelleen positiivista.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailuihin ei ole asiaa ilman negatiivista tulosta, mitä muun muassa Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen on pitänyt epäreiluna.

Yhdistetyn päävalmentajan Petter Kukkosen mukaan tilanne tuntuu oudolta ja absurdilta. Päävalmentajan mukaan Herola on kärsinyt karanteenin ja vapaa toimimaan yhteiskunnassa, mutta Kansainväliselle hiihtoliitolle tämä ei kelpaa.

– Hän saisi tehdä mitä tahansa työtä, ja olla ilman lisätestejä ihmisten kanssa tekemisissä, vaikka olisi sairaanhoitaja tai lääkäri. Mutta häntä ei hyväksytä FIS:n systeemiin eikä olympiasysteemiin, mikä tuntuu todella oudolta.

– Urheilijalta on viety perusteettomasti oikeus harjoittaa omaa ammattiaan, Kukkonen sanoo.

Herola itse suhtautuu tilanteeseen maltillisemmin.

– Pari viikonloppua meni nyt huti tästä. Se on osa elämää. Ne voivat jäädä monen muunkin asian takia, mutta toki tämä jonkin verran turhauttaa, kun ei kuitenkaan omaan fiilikseen tai touhuiluun ole hirveästi vaikuttanut.

Olympiatuntumaa viimeistään Seefeldistä

Kukkosen mukaan säännöllinen kilpaileminen on Herolan etu ja huippukunto on aiemmin löytynyt sitä kautta. Kilpailutuntumaa Herola voi hakea tarvittaessa Continental cupista viikon kuluttua. Viimeinen mahdollisuus kilpailla ennen olympialaisia on tammikuun lopun kolmen kilpailun viikonloppu Seefeldissä.

Kilpailemalla valmistautuminen olisi myös urheilijan mielestä parempi vaihtoehto.

– Olen tottunut siihen, että kisoja on paljon. Voihan sitä kovaa hiihtää muuallakin kuin kisoissa, mutta mieluummin toki siellä, Herola sanoo.

Tiistaina päättyneen karanteenin aikana Herola pitäytyi pelkästään ulkoharjoittelussa. Lääkärintarkastuksen jälkeen Herola on palannut normaaliharjoitteluun.

– Muutama päivä meni soveltaen. Tietysti oli tarpeellista varmistaa, ettei oireita tule, koska mitään riskejä ei kannattanut ottaa. Ensimmäiset tehoharjoitukset on tehty.

Katse pallossa

Olympialaisten ensimmäiseen kisaan on kuukausi aikaa. Herolan mukaan parin viikon viivästyminen ei juuri vaikuta niihin valmistautumiseen.

– Kuukauden päästä mitataan sitä, mitä on tehty viimeiset viisi vuotta.

Tärkeintä on päästä nyt normaalirytmiin. Loppuajan harjoittelun pitää Herolan mukaan olla ehjää ja vireystilan hyvä.

– Siitä on kiinni, minkälainen tulos sieltä tulee, Herola sanoo.

– Suurin haittaava tekijä on tämä ylimääräinen härdelli, minkä tämä tilanne aiheuttaa. Yritän pitää katseen pallossa, enkä itse uhraa aikaa ja ajatuksia ulkopuolella olevaan kaaokseen.

Pekingin olympialaisten avajaisia vietetään 4. helmikuuta. Kisat näkyvät ja kuuluvat laajasti Ylen kanavilla.

Lue lisää: