Kansainvälinen ampumahiihtoliitto rankaisi ensimmäistä kertaa fluorivoiteista – kulisseissa kuohuttanut totaalikielto halutaan voimaan kaikissa hiihtolajeissa ensi kaudella

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto on jakanut ensimmäiset rangaistuksensa Moldovan ja Liettuan hiihtoliitoille kiellettyjen fluorivoiteiden hallussapidosta. Liitto kuvaa antamiaan sakkoja "muutamien tuhansien" eurojen arvoisiksi.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto on jakanut ensimmäiset rangaistukset liittyen paljon keskustelua herättäneeseen fluorivoidekieltoon. Kuva: EPA

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) on jakanut ensimmäiset sakkorangaistukset fluorivoiteiden käytöstä.

Liitto tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) keskiviikolle päivätyssä päätöksessään antaneensa "muutamien tuhansien" eurojen suuruiset sakot Moldovan ja Liettuan hiihtoliitoille johtuen C8-luokan fluorivoiteiden hallussapidosta.

Vanhoja kiellettyjä voiteita on löydetty maiden huoltokopeista.

Molemmat maat selviävät kyseisellä sakkorangaistuksella ensikertalaisuutensa vuoksi. Toinen rangaistus olisi raha-arvoltaan suurempi ja kolmas rangaistus johtaisi IBU:n seuraavasta tapahtumasta sulkemiseen.

Fluorivoiteet on kielletty Euroopan unionin kemikaaliviraston määräyksestä. EU:n alueella ei ole saanut heinäkuusta 2020 lähtien valmistaa tietyt raja-arvot ylittäviä fluorivoiteita. Tämä määräys koskettaa vahvasti hiihtolajeja, joissa on käytetty noin 30 vuoden ajan fluorattuja suksivoiteita.

C8-luokan fluorivoiteet ovat kiellettyjä IBU:n ja kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n alaisissa kisoissa, koska niiden käyttö ja myynti on kiellettyä EU-maissa. Kulisseissa puhuttanut fluorivoiteiden täyskielto ei ole vielä ampumahiihdossa ja hiihdossa käytössä. C6-fluorivoiteet ovat molemmissa lajeissa sallittuja.

Kansainvälinen hiihtoliitto ilmoitti marraskuussa 2019 kieltävänsä luistoltaan ylivertaiset ja likaa parhaiten hylkivät fluorivoiteet, joilla on voitettu jokainen maastohiihdon henkilökohtainen arvokisamitali sitten 1980-luvun lopun. IBU seurasi maastohiihtoliiton esimerkkiä. Päätös herätti tuolloin hiihdon lajipiireissä runsaasti kritiikkiä.

FIS:n valtuusto päätti vuoden 2021 kevätkokouksessaan, että täysi fluorikielto tulisi voimaan vasta kauden 2021–22 jälkeen. FIS oli aiemmin ilmoittanut, että panna tulisi voimaan 1. heinäkuuta 2021.

Juttua muokattu 13.1.2021 klo 17:45: Tarkennettu juttuun, että C8-luokan fluorivoiteet ovat kiellettyjä. C6-luokan fluorivoiteet ovat vielä käytettävissä hiihtolajeissa. Myös jutun otsikkoa tarkennettu.

Lue myös: