Futsaljoukkueen somepäivitys tyrmistytti, Palloliittokin otti kantaa – valmentaja puolusteli kirjoitustaan MTV:lle: "Tiedän, mistä ihmiset ärsyyntyvät"

Porilaisen PTU:n valmentaja julkaisi tyrmistystä herättäneen Facebook-päivityksen, jossa arvosteltiin naisten Futsal-Liigassa pelaavaa MuSaa. Myös Palloliitto ja Kansallinen liiga ottivat kantaa. Valmentaja selitti sanomisiaan MTV:lle.

Kuvituskuva. Kuva: Tomi Hänninen

Porilainen PTU (Pihlavan Työväen Urheilijat) julkaisi torstai-iltana sosiaalisessa mediassa tyrmistyttäneen, sittemmin poistetun päivityksen. Seura kritisoi sitä, että sen 2. divisioonan futsalottelu lauantailta on koronarajoitusten takia peruttu, mutta samana päivänä naisten Futsal-Liigassa pelataan ottelu, jossa porilainen MuSa kohtaa FTK-Tornion.

– Sitähän tässä ihmetellään PTU Futsalin kanssa, että pelin pitäisi alkaa lauantaina kello 15.30, mutta ei ala. Huippu-urheiluksi luokiteltava koulutyttöjä vilisevä naisten sarjapeli pelataan just ennen PTU:n peliä. Baariin päästäisiin kyllä vetää kännit koko joukkueen voimin, mutta ei urheilutalolle peliin. Järkeä vai ei?, kirjoitettiin PTU Futsalin päivityksessä.

Päivityksen sosiaalisessa mediassa jakoi muun muassa uransa lopettanut jalkapallon liigapelaaja Hanna Ruohomaa.

– MuSaFutsalin pelaaja Netta Hannula on valittu kaksi kertaa peräkkäin vuoden futsalpelaajaksi, tuorein valinta viime vuodelta. Nuorin MuSan pelaaja on 18-vuotias (syntynyt 2004). Näin futsalin EM-kisojen kynnyksellä on todella surullista huomata, että jopa lajin sisällä voi tapahtua tällaista vähättelyä ja nimittelyä. Vuonna 2022, kirjoitti Ruohomaa (siirryt toiseen palveluun).

Kun Suomen naisten futsalmaajoukkue viime syksynä tavoitteli pääsyä EM-kisoihin, pelasi joukkueessa kolme silloin MuSaa edustanutta pelaajaa.

Koronarajoitukset vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi Helsingissä monet pääsarjaseurat saavat harjoitella, eli futsalin puolella HIFK:n naisten liigajoukkue saa harjoitella ja pelata, mutta miesten 1. divisioonassa HIFK:n joukkue ei saa tällä hetkellä harjoitella tai pelata kotikentällään.

Sekä Palloliitto että naisten jalkapallon Kansallinen liiga ottivat kantaa Twitterissä PTU Futsalin kohua herättäneeseen päivitykseen.

– Urheiluun kuuluu olennaisesti vastustajan kunnioittaminen, toisten kunnioittaminen, yhteisöllisyys ja empatia, kirjoitti Palloliitto viitaten sanoihin, jotka Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva lausui torstaina Urheilugaalassa.

Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja kertoo Yle Urheilulle, miksi liitto sekä Kansallinen liiga päättivät reagoida PTU:n julkaisuun. Pihlaja työskentelee myös Kansallisen liigan toiminnanjohtajana sekä naisten ja tyttöjen jalkapallon kehitystyön koordinaattorina.

– Sekä Palloliitolle että Kansalliselle liigalle on tärkeää urheilun ja ihmisten kunnioittaminen ja kohtaaminen. Se, että arvostetaan toisia ihmisiä. Koronarajoitukset ovat varmasti kaikille raskaita, mutta ihan hirveän tärkeää on toisten kunnioittaminen. Ja että voidaan luoda yhteisöä, jossa jokainen on tärkeä, eikä sorruta aliarvointiin tai vähättelyyn. Jokaista pitää kunnioittaa, Pihlaja sanoo.

– Esimerkiksi jos mietitään Kansallista liigaa, sen visiota ja tahtotilaa modernista huippu-urheilusta, teemme systemaattisesti töitä, että naisten urheilua arvostetaan ja myös Palloliitto seisoo sen takana. Palloliitossa rakennetaan sitä, että jalkapallo ja futsal ovat naisten sekä tyttöjen lajeja, ja saadaan lisää erilaisia ihmisiä nauttimaan lajeista.

MuSan valmentaja pettynyt – PTU pyysi anteeksi Facebookissa

PTU Futsal pyysi anteeksi julkaisua perjantaina Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

– PTU esittää nöyrimmät anteeksipyynnöt kaikille asianomaisille kohua aiheuttaneesta uutisoinnista. Terveisin valmentaja Juha Laaksonen, jolla ainoana kirjoitusoikeudet PTU:n futsalsivujen uutisointiin, Facebookissa lukee.

Musan Salaman naisten liigajoukkueen valmentaja Juha Helander kertoi Ilta-Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) olevansa ihmeissään PTU:n julkaisusta.

– Olen pettynyt, että omasta kaupungista löytyy ihmisiä, jotka eivät arvosta meitä. Harmittaa myös osaltaan kyseisen seuran (PTU) puolesta, koska tunnen itsekin monta sen joukkueen pelaajaa. Tiedän, että siellä on ainakin osa pelaajista myös ollut tyrmistyneitä kyseisestä päivityksestä, Helander sanoi Ilta-Sanomille.

PTU:n varapuheenjohtaja Mika Kallio puolestaan sanoi Ilta-Sanomille seuran olevan pahoillaan naisten urheilua halventavasta julkaisusta.

– Emme todellakaan ajattele asioista noin, eivätkä tuollaiset vähättelyt tai eriarvoistaminen edusta arvojamme.

Kallio kommentoi tapausta myös MTV:lle (siirryt toiseen palveluun). Hänen mukaansa PTU keskustelee julkaisun kirjoittajan kanssa ja pohtii kommentin jälkiseuraamuksia.

– On minun mielestäni todella noloa, että tuommoinen sammakko on päässyt joltakulta. En todellakaan hyväksy tuollaista vähättelyä ja eriarvoistamista – mikä olisikaan oikea sana. Todella pahoillaan ollaan. Toivottavasti yleisen päivityksen tekijä olisi ollut edes humalassa, että voisi jonkin piikkiin pistää, Kallio sanaili.

PTU:n päävalmentaja puolustelee julkaisuaan

Myöhemmin MTV tavoitti (siirryt toiseen palveluun) PTU:n päävalmentajan Juha Laaksosen, joka kertoi olevansa päivityksen takana. Laaksonen sanoi MTV:lle, että jutun tarkoituksena oli nostaa esille eriarvoistus, eli hänen mukaansa on väärin, kun toinen saa pelata ja toinen ei. Hän ei ollut valmis vetämään kaikkia sanojaan takaisin.

– Periaatteessa voi vähän vetää sanoja takaisin, mutta en minä sillä lailla näe. Koen huippu-urheilun sellaiseksi, mistä ihminen tienaa elantonsa. Tässäkään kaupungissa heitä ei kauhean montaa ole, jos Matti Mattsson ja Porin Ässät ja tuollaiset ovat.

Laaksonen sanoi, ettei hänen tarkoituksensa ollut vähätellä MuSan futsaljoukkuetta, mutta hänen tavoitteenaan oli ärsyttää. Hän myönsi, että kirjoituksessa oli "jokunen niin sanottu sammakko tai kirjoitusvirhe".

– Sitä ihmettelen, ovatko he niin paljon puhtaampia ihmisiä, he korkeamman tason ihmiset, jos koronarajoituksista puhutaan, Laaksonen sanoi MTV:lle.

– Tämä lähti väärille raiteille. Myönnän, että kirjoitusvirheitä tai niin sanottuja sammakoita oli jokunen. Kyllä minä tiedän, mistä ihmiset ärsyyntyvät – tai nämä naiset.

Lue lisää: