Nähdäänkö Suomen miehet 20 vuoden tauon jälkeen ampumahiihtoviestissä olympialaisissa? Asiantuntija kertoo, miksi se on mahdollista

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen perkaa Suomen miesten ja naisten viestijoukkueiden mahdollisuudet päästä Pekingin olympialaisiin. Roposen mukaan miehille olympiapaikka on todennäköisempi kuin naisille.

Tero Seppälä (oik.) oli viides Ruhpoldingissa pikakilpailussa. Hän on tällä hetkellä Suomen ykkösnimi ampumahiihdossa. Kuva: Getty Images

Ampumahiihdossa on tällä viikolla odotettu Suomen viestijoukkueilta olympianäyttöjä. Olympiakomitean kriteerien mukaan pitäisi olla realistinen mahdollisuus päästä kahdeksan parhaan joukkoon, jotta viestijoukkue voidaan valita.

Perjantaina Suomen naiset tulivat maaliin 11. sijalla eli ylsivät samaan tulokseen kuin Hochfilzenin maailmancupissa joulukuussa. Kahden 11. sijan lisäksi Suomi oli Östersundissa 15:s kauden alkupuolella.

Suomen nelikko oli Suvi Minkkinen, Mari Eder, Erika Jänkä ja Nastassia Kinnunen. Eder toi Suomen vielä vaihtoon kahdeksannelta sijalta.

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen olisi odottanut naisilta onnistumista olympialaisia ajatellen Ruhpoldingissa, koska siellä hiihtovauhti vaikuttaa kilpailun kulkuun kaikkein vähiten.

– Mielestäni realistinen kahdeksan joukkoon yltäminen tarkoittaisi sitä, että pitäisi olla vähintään kerran kahdeksan parhaan joukossa. Siinä ollaan nyt hyvin lähellä, Roponen toteaa.

Vielä ensi viikolla Anterselvan maailmancupissa on luvassa viimeinen viesti ennen Pekingin olympialaisia. Suomen olympiajoukkue nimetään Anterselvan kilpailujen jälkeen 24. tammikuuta.

Keväästä 2002 kevääseen 2005 Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentajana toiminut Roponen muistuttaa, että Anterselvassa kilpaillaan korkealla ja vaativissa olosuhteissa kuten tulevissa Pekingin olympialaisissa.

– Jos he tulevat kymmenen joukkoon, heidät pitäisi valita. Ihan sen takia, että viestijoukkue olympialaisissa olisi hieno asia. Anterselvassa menestymismahdollisuudet ovat kuitenkin vaikeat, Roponen sanoo.

Neljä vuotta sitten Pyeongchangissa Suomen naiset olivat 15:s viestikilpailussa.

Suvi Minkkinen oli päivän onnistuja naisten viestijoukkueessa. Kuva: DeFodi Images via Getty Images

Miehillä paremmat mahdollisuudet olympialaisiin

Lauantaina Ruhpoldingissa kilpaillaan miesten viesti. Suomen miehet ovat olleet tämän kauden aiemmissa viestikilpailuissa 13:s ja 17:s.

Suomi on ollut mukana olympialaisissa miesten ampumahiihtoviestissä viimeksi 20 vuotta sitten Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002 eli juuri ennen Roposen aikakautta maajoukkueen päävalmentajana.

Roposen mukaan miehillä on paremmat mahdollisuudet yltää Pekingin olympiakriteereihin kuin naisilla.

Tero Seppälä on noussut ykkösliideriksi joukkueeseen. Hänen edesottamuksensa tuovat varmasti itseluottamusta muulle joukkueelle. Päälle vielä Olli Hiidensalo. He tuovat joukkueeseen niin jämäkän pohjan, että heillä on paremmat ja realistiset mahdollisuudet päästä kahdeksan parhaan joukkoon, Roponen sanoo.

Tero Seppälä on esiintynyt vakuuttavasti tällä kaudella maailmancupissa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Toisaalta Roponen muistuttaa, että miehissä kilpailu on tasaisempaa kuin naisissa.

– Miehissä on useampia maita, jotka pystyvät olemaan onnistuessaan kahdeksan parhaan joukossa. Tiukkaa se tulee miehilläkin olemaan, Roponen toteaa, mutta on toiveikas.

– Olen keskustellut päävalmentaja Jonne Kähkösen kanssa. Jotenkin minulla on sellainen kutina, että miehet sen hoitavat ja saadaan viestijoukkue olympialaisiin.

Seppälän ja Hiidensalon lisäksi Suomen kaksi muuta viestinviejää Ruhpoldingissa ovat Tuomas Harjula ja Heikki Laitinen.

Ruhpoldingissa Suomen menestysmahdollisuudet kulminoituvat ampumapenkalla, sillä Roposen mukaan menestyminen vaatii nopeita ja varmoja ammuntoja.

– Tänään nähtiin todella paljon sakkoja. Se johtuu varmaan siitä, että urheilijat yrittävät liikaa, kun Ruhpoldingissa puhutaan paljon ammunnan merkityksestä. Hiihtovauhdissa tulee niin pieniä eroja, kun latu on todella helppo, Roponen sanoo.

Sekaviestiin jälleen lupaavia merkkejä

Naisten ja miesten viestijoukkueiden sijaan suomalaisten ampumahiihtäjien menestymistoiveet joukkuekilpailuissa piilevät enemmän sekaviestissä. Viime viikolla Oberhofissa Suomi oli kahdeksas ja antoi oivallisen olympianäytön.

Sen jälkeen Suomen sekaviestinelikosta Suvi Minkkinen ja Tero Seppälä ovat osoittaneet Ruhpoldingissakin lupaavia merkkejä.

Roponen kehui Minkkisen suoritusta perjantaina todella kovaksi. Minkkinen itsekin myönsi Ampumahiihtoliiton tiedotteessa, että häneltä nähtiin yksi parhaista viestiavauksista. Hän käytti osuudellaan yhden varapatruunan ja oli pitkään jopa kolmantena viimeisellä hiihtokierroksella. Vaihtoon Minkkinen toi Suomen viidentenä.

– Oli kyllä latausta ja selkeästi jännitystäkin, että saataisiin vielä viestijoukkuenäyttö olympialaisiin. Avaajalla on tietynlainen paine, kun alku monesti määrittää, mihin suuntaan viesti lähtee, Minkkinen kuvaili.

– Pieni paine kuitenkin sopii minulle ja pystyin tänäänkin kaivamaan aika hyvän suorituksen.

Suvi Minkkinen väläytti iskukykyään naisten viestissä perjantaina. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Roposen mukaan sekaviesti on Suomelle mahdollisuuksien kilpailu.

– Tero on noussut selkeäksi kansainväliseksi menestyväksi urheilijaksi, joka on ollut monta kertaa kymmenes ja päälle vielä nyt Suvin loistava avausosuus viestissä. Nämä antavat pienen oljenkorren siihen, että Suomi voi taistella kuuden parhaan joukkoon pääsystä ja vielä kovemmasta jymypaukusta. Suvi Minkkiseltä ja Mari Ederiltä vaaditaan kuitenkin täydellistä onnistumista, jotta Suomi voi yltää kuuden parhaan joukkoon, Roponen toteaa.

Lauantain viestin lisäksi suomalaista jännitettävää riittää rutkasti myös sunnuntaina, kun Tero Seppälä petasi itselleen huippuasetelmat takaa-ajokilpailuun. Seppälä lähtee kilpailuun viidenneltä sijalta perjantain pikakilpailun onnistumisen myötä. Tuo sija sivuaa myös Seppälän uran parasta.

Pystyykö Seppälä parantamaan vielä tuosta pari pykälää sunnuntaina?

– Tero taistelee jopa palkintokorokepaikasta. Hän on noussut niin hyvälle tasolle. Ammuntanopeus on kehittynyt niin paljon, että hän on suoraan sanoen yllättänyt minutkin, Roponen toteaa.

Ruotsilta jälleen kova veto

Länsinaapurissa ampumahiihdolla puolestaan menee todella kovaa. Ruotsi johtaa naisten maakisaa maailmancupissa ja miehetkin ovat viidentenä. Ruotsin naisten kovasta tasosta nähtiin jälleen yksi osoitus perjantaina. Vaikka maailmancupin kärkinelikkoon kuuluvat Öbergin sisarukset Elvira ja Hanna eivät olleet Ruhpoldingin viestissä mukana, Ruotsi ylsi toiseksi Ranskan takana.

– Ruotsi operoi käsittämättömän korkealla tasolla. Kaksi parasta puuttuu ja ovat silti kakkonen maailmancupissa. Ei voi kuin hattua nostaa, miten hyvin he suoriutuvat, Roponen totesi.

Roponen nosti esiin vielä entisen maastohiihtäjän Stina Nilssonin onnistumisen Ruotsin ampumahiihtojoukkueen riveissä perjantain viestissä.

– Nilssonilla on ollut vaikeuksia tulla mukaan ampumahiihtoon, mutta nyt nähtiin loistavat ammunnat. Latuprofiili sopi hänelle myös hyvin. Todennäköisesti hän otti olympiapaikan tällä suorituksella, Roponen summasi.

Miesten viesti kello 15.25 alkaen TV2:ssa ja Yle Areenassa lauantaina. Urheilustudio-viikonloppu käynnistyy yhdistetyn maailmancupilla kello 10.30 alkaen. Kaikki ohjelmatiedot löytyvät täältä.

Lue lisää: