Hyppää sisältöön

Kommentti: Tuukka Rask olisi nostanut Coloradon NHL:n suurimmaksi mestarisuosikiksi – kaatuvatko Stanley Cup -haaveet taas maalivahtipeliin?

Kauden ensimmäisellä puoliskolla nähty maalivahtipelin taso ei vie Coloradoa mestaruuteen, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Boston Bruinsin maalille palannut Tuukka Rask olisi ollut oiva maalivahti myös Coloradolle. Kuva: Lehtikuva

Mestaruutta tosissaan tavoittelevalla Colorado Avalanchella on paljon sellaista, mistä moni kilpailija voi vain haaveilla. Ryhmästä löytyy hirvittävä määrä luisteluvoimaa, yksilötaitoa sekä kykyä pelata peliä nopeasti ja näyttävästi. Kiekollisen pelin tulivoimasta olennaisen kertoo se, että joukkueessa on kuusi yli pisteen keskiarvolla operoivaa pelaajaa.

Näistä vieläpä kaksi on puolustajia, Cale Makar ja Devon Toews.

Seurajohdon voi hyvällä syyllä todeta tehneen loistavaa työtä sekä pelaajamarkkinoilla että varaustilaisuuksissa. Laatua ja syvyyttä löytyy eri pelipaikoilta tavalla, joka mahdollistaa jatkuvan voittamisen myös loukkaantumis- ja koronatartuntasumien aikaan. Avs on kerännyt tarjolla olevista pisteistä mukaansa lähes 73 prosenttia.

Yhdeltä pelipaikalta löytyy silti edelleen suuria kysymysmerkkejä: maalivahtiosastolta.

Colorado vahvisti veskariosastoaan kesällä vaihtamalla Seattleen kaapatun Philip Grubauerin Darcy Kuemperiin, joka hankittiin Arizonasta. Kuemperille tukea kakkosvahdin roolissa antaa 31-vuotias tshekkivahti Pavel Francouz.

Kuemper pelasi Arizonassa paikoitellen loistavasti, mutta laatujoukkueen ykkösvahtina hän on katsomaton kortti.

Juuri maalivahtipeli on ollut Coloradolle viime vuosina suurin kysymysmerkki. Ei maalivahteja voi pudotuspelien kakkoskierroksen tappioista yksinään syyttää, mutta eipä joukkue ole toistaiseksi Stanley Cup -tason veskaripelistä pudotuspeleissä nauttimaankaan päässyt.

Eikä kuluvan kauden ensimmäinen puolisko ole antanut viitteitä merkittävästi parempaan suuntaan muuttuneesta tilanteesta.

84,4, 88,5 ja 62,5.

Nämä luvut olivat Coloradon kolmen edellisottelun aloittaneen maalivahdin torjuntaprosentit ennen Arizonaa vastaan pelattua nollapeliä.

Darcy Kuemper on Coloradon ykkösmaalivahti. Kuva: NHLI via Getty Images

Kyse ei ole ainoastaan muutaman ottelun otannasta. Kuemper on aloittanut kuluvalla kaudella 24 ottelussa ja näistä kymmenessä hänen torjuntaprosenttinsa on jäänyt alle 90 prosentin. On sanomattakin selvää, että suoritus on heikko. Siitäkin huolimatta, että myös edessä pelaavan joukkueen puolustuspelaamisessa on ollut ajoittain huomautettavaa.

Vaikka Coloradon armoton hyökkäysarsenaali antaa jonkin verran happea maalivahtipelille, parempaa on lupa odottaa. Etenkään pudotuspeleissä nähty veskaripelin taso ei riitä. Kuemperin GSAA-lukema viidellä viittä vastaan on pakkasella yli kahden maalin verran.

GSAA-tilasto kertoo, miten monta maalia maalivahti pelastaa suhteessa liigan keskitasoon.

Kuemper ei ole kärkisijoilla muissakaan tilastoissa. Vähintään kymmenen ottelua pelanneiden osalta Kuemperin torjuntaprosentit ja päästettyjen maalien keskiarvo riittää noin sijoille 30–40. Joukkueena Coloradon torjuntaprosentti 89,24 on koko liigan neljänneksi heikoin.

Tämä maalivahtipelin taso ei vie Coloradoa mestaruuteen.

Apua markkinoilta?

Voisiko Colorado hankkia maalivahtitilanteeseen apua pelaajamarkkinoilta ennen maaliskuun siirtotakarajaa? Teoriassa voisi, sillä 31-vuotiaasta maalivahtikaksikosta kummankin sopimus päättyy tulevaan kauteen. Kuemper ei ole toistaiseksi pystynyt pelaamaan itselleen uutta pitkää sopimusta, eikä Francouz ole pidemmän aikavälin ratkaisu seuralle.

Toisaalta seuralla on Capfriendly (siirryt toiseen palveluun)-sivuston mukaan vain noin miljoona taalaa tilaa palkkakaton alla. Tällä summalla ei markkinoilta juuri vaihtoehtoja löydy. Pienen rahan yllätysvalintoja voisivat olla kakkosvahdin rooleihin jämähtäneet suomalaiset Joonas Korpisalo, Kaapo Kähkönen ja Ville Husso, mutta he ovat pudotuspelimaailmassa täysin katsomattomia kortteja ja siksi epätodennäköisiä valintoja.

Ville Husso on pelannut St. Louisin riveissä tällä kaudella yhdeksässä ottelussa torjuntaprosentilla 93,5. Kuva: NHLI via Getty Images

Coloradon paras mahdollisuus lipesi käsistä viime viikolla. Miljoonalla taalalla vuoden sopimuksen Bostoniin tehnyt Tuukka Rask olisi ollut Coloradolle kuin sata jänistä. Stanley Cup -kaliiberin huippuveskari olisi viimeistellyt Avalanche-kokonaisuuden ja tehnyt joukkueesta jopa suurimman mestarisuosikin.

Raskille perhearvot ja lojaalius seuraa kohtaan olivat kuitenkin sormuksen metsästystä tärkeämpiä arvoja ja ymmärrettävästi niin.

Yhteispeli löydyttävä

Yhtä kaikki kausi on vielä nuori ja Kuemperilla on aikaa löytää pelinsä päälle paremmin, mutta paljon on kiinni myös edessä pelaavasta joukkueesta. Coloradon on joukkueena pystyttävä löytämään peliinsä napsu nöyryyttä ennen kevättä, koska kanadalaisvahdista ei ole seisomaan päällään illasta toiseen.

Colorado voisi olla yksi modernin NHL-ajan viihdyttävimmistä mestarijoukkueista, mutta nykymenolla kannua nostetaan jossakin muualla. Oma pää vuotaa yli kolmen maalin keskiarvolla ja alivoimapeli on sarjan kolmanneksi heikointa. Kuemper on hyvä maalivahti, mutta ei pelastaja, joka korjaa edellä mainitut ongelmat yksinään.

Jos joukkue edessä on valmis tekemään veskaristaan paremman, joukkueella on tie auki taivasta myöten.

Lue myös: