Suomen olympiamitalitoivo Ilkka Herola latasi suorat sanat tilanteestaan ennen Pekingiä: “Katastrofin ainekset ovat ilmassa”

Ilkka Herola kuvailee tilannettaan kinkkiseksi ennen Pekingin olympialaisia. Herola olisi muutoin terve kilpailemaan, mutta koronatestitulos näyttää yhä positiivista. Ilman negatiivista testiä hän ei pääse kilpailemaan.

Ilkka Herola on päässyt palamaan normaaliin arkeen koronatartunnan jälkeen, mutta ei ole saanut lupaa kilpailla. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Suomen olympiamitalitoivo Ilkka Herola ei kilpaile tällä viikolla Saksassa Klingenthalissa yhdistetyn maailmancupissa, vaan on parhaillaan Kuopiossa kotona harjoittelemassa.

Herola ei päässyt kilpailemaan Saksaan, koska kansainvälinen hiihtoliitto FIS vaatii koronasta tervehtymisen ja karanteenin jälkeen negatiivista PCR-testitulosta. Olympialaisiin Kiinaan vaaditaan myös negatiivista PCR-testitulosta.

Yhdistetyn maailmancupin piti jatkua viikon päästä Planicassa, mutta kilpailut peruttiin koronaviruspandemian takia. Ennen Pekingin olympialaisia kilpaillaan vielä Seefeldissä tammikuun lopussa.

– Lisenssiä ei herunut ja tuskin heruaa ensi viikollekaan. Yritetään jossain vaiheessa päästä kisoihin. Fokusta siirretään enemmän Pekingiä kohti. Mielenkiintoisia aikoja elämme, Herola kertoi Ylen Urheilustudion katsojille.

– Toivottavasti Peking ei losahda täysin tähän koronahommaan. Katastrofin ainekset ovat ilmassa. Toivotaan, että kaikki menisi hyvin.

Koronan sairastaneilla urheilijoilla testitulos voi olla positiivinen viikkoja, vaikka urheilija ei tartuttaisi tautia.

Alkuviikosta Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen kertoi Ylelle, että olympialaisten kisajärjestäjien kanssa on neuvottelut käynnissä PCR-testitulosvaatimuksista. Valtosen mukaan parhaillaan keskustellaan muista keinoista todeta, onko koronan sairastunut henkilö lähettää turvallista matkaan.

Herola kuvaili tilannettaan kinkkiseksi.

– Terveydentilan puolesta ei olisi mitään ongelmaa kilpailla. Kaikki on siltä osin hyvin. On tutkittu, että ei ole mitään. On katsottu kaikki mahdolliset mittarit, mitä on käytettävissä. Ongelma on, että PCR-testitulos on yhä positiivinen. Ei oikein tiedä, kuinka pitkään se meinaa olla positiivinen, Herola toteaa.

– Olen päässyt terveysvarmistusten jälkeen palaamaan normaaliin arkeen ja harjoitteluun. Kovasti olisi tehnyt mieli kilpailla.

Pekingin olympialaisissa ensimmäiset yhdistetyn kilpailut ovat edessä 9. helmikuuta.

Myöhemmin Urheilustudion haastattelussa Herola ei jaksanut olla kuitenkaan kovin huolissaan olympiamatkasta.

– Jos ei kohdallani onnistu olympiareissu, se taitaa jäädä aika monelta välistä. Toki kiinan kohdalla on vaikea tietää, miten siellä tullaan toimimaan. Minulla on kuitenkin kuukausi ensimmäisestä positiivisesta testistä. Jos minua pidetään silloin riskinä, on se aika erikoista. Ennusteiden mukaan siinä vaiheessa puolet Euroopan väestöstä on saanut tämän taudin jostain haalittua (siirryt toiseen palveluun), Herola sanoo ja muistuttaa, että hänellä on parempi tilanne kuin niillä, jotka saisivat vasta nyt koronatartunnan.

Herola oli järjestänyt itselleen kilpailun Kuopiossa sunnuntaina ja uskoo kuitenkin, että pääsisi Seefeldiin kilpailemaan. Tänä viikonloppuna Lahdessa kilpaillaan yhdistetyn SM-kilpailut, mutta Herola ei niihin lähtenyt.

– Minulla on koko kisakalusto Keski-Euroopassa. Olisi pitänyt järjestää huolto ja muut. Tavoitteena on päästä mahdollisimman nopeasti harjoittelemaan joukkueen kanssa Keski-Eurooppaan. Tässä ei ole järkeä olla lisämatkustuspäiviä. Käydään joka päivä testissä. Odotetaan negativiista testiä ja sitten niin pian kuin mahdollista muun joukkueen luo treenaamaan, Herola kertoo suunnitelmistaan.

Sen Herola myöntää, että kilpailla hän mieluusti haluaisi.

– Lähtökohtaisesti tykkään, että kisoja on säännöllisesti. Se on hiihtokunnon kannalta hyvä. Sen kun tekee tehoharjoituksia. On se järjestettävissä niinkin. Henkiselle terveydettä ajatellen ja muutenkin on kuitenkin kivempi olla kisoissa, Herola toteaa.

Yhdistetyn maailmancupia voi seurata tänä viikonloppuna Ylen kanavilla, kuten muun muassa ampumahiihtoa ja lumilautailua. Katso kaikki ohjelmatiedot täältä.

Päivitetty kello 12.39. Lisätty Herolan kommentteja.

Lue lisää: