Hyppää sisältöön

“Se oli hengenvaarallista” – nuorten SM-hiihtojen katastrofaalisesta romurallista kovaa kritiikkiä suomalaislupauksilta ja valmentajalta

Nuorten SM-hiihdot Keuruulla jouduttiin keskeyttämään, kun nuorimmissa ikäluokissan nähtiin jäisellä radalla paljon kaatumisia. Paikalle jouduttiin kutsumaan ambulanssi. Suomalaislupaukset kertoivat esimerkiksi yhden urheilijan murtuneesta reisiluusta ja verisestä päästä.

Alexander Ståhlberg hiihti viikko sitten Imatralla aikuisten SM-kisoissa paremmissa olosuhteissa kuin nyt Keuruulla. Kuva: Lehtikuva

Nuorten SM-hiihdoista Keuruulla muodostuivat todella rajut lauantaina. Yle Sportenin mukaan lauantain kilpailuissa useampi hiihtäjä loukkaantui.

Ilta-Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun)17-vuotiaiden, 18-vuotiaiden ja 20-vuotiaiden luokat ehdittiin kilpailla, mutta niissä oli yhteensä 20 keskeyttänyttä.

Kilpailunjärjestäjät päättivät pitää tauon 20-vuotiaiden kilpailuluokkien jälkeen. Päivän ensimmäisissä kilpailuissa oli tapahtunut paljon loukkaantumisia.

– Nuoremmat kertoivat, että hiihtäjät makasivat kaikkialla ladulla. Pahin, mitä kuulin oli, että jollain urheilijalla oli murtunut reisiluu. Moottorikelkoilla haettiin väkeä metsästä ja ambulanssi oli paikalla, lauantaina alle 23-vuotiaiden Suomen mestaruuden kuuden kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa voittanut Anni Lindroos selvitti Yle Sportenille.

– Valmentajani oli nähnyt tytön, jolla oli koko pää veressä. Se meni villiksi niin monen kaatumisen takia. Ruvettiin miettimään, voiko kilpailla, alle 20-vuotiaiden SM-hopeamitalisti Alexander Ståhlberg puolestaan sanoi.

Järjestäjät päättivät käyttää lyhyempää rataa tauon jälkeen. Siksi kilpailumatkat myös lyhenivät. Viiden kilometrin radan sijaan SM-mitalit ratkaistiin kahden kilometrin radalla. Siinä ei ollut suuria mäkiä.

Lindroosin mukaan he saivat odottaa todella pitkään päätöstä kilpailemisesta.

– En ole koskaan ollut mukana vastaavassa. Voi vain verrata siihen, jos joskus on ollut todella kylmää, Lindroos totesi.

Yle Sportenin hiihtoasiantuntija Matias Strandvall oli myös paikalla lauantaina Keuruulla valmentajan roolissa. Strandvallin mukaan hiihtolatua pystyi kuvailemaan enemmän luistinradaksi.

– Katastrofaaliset olosuhteet, suoraan sanoen vaaralliset, Strandvall kritisoi.

Lindroos oli samoilla linjoilla.

– En tiedä, miten ladut voivat olla niin huonoja. On ollut tavallinen talvi, mutta ladut näyttivät siltä, että on ollut vähän lunta. Eilen ladut olivat kuin jäätä. Tänään oli kaoottista, Lindroos sanoi.

– Rehellisesti sanottuna tämä ei tuntunut SM-hiihtojen arvoiselta. Järjestelyt olivat huonot.

Alexander Ståhlberg jakoi myös kritiikkiä.

– Odottaisi parempaa, kun kyseessä ovat SM-kisat. Heillä ei ollut edes kunnon latukonetta latujen avaamiseen, joten se oli hengenvaarallista, Ståhlberg totesi.

– Saa olla iloinen, että pääsi maaliin ilman loukkaantumista. Vapaata oli lähes mahdotonta mennä. Olisi voinut ottaa melkein luistimet mukaan.

Keuruulla nähtiin jo kaatumisia perjantain sprinteissä, mutta ei samaa määrää kuin lauantaina. Kilpailunjohtaja Veikko Ahonen vahvisti Ilta-Sanomille, että lauantaina jouduttiin paikalle kutsumaan ambulanssi.

Ahosen mukaan latujen kunto heikkeni merkittävästi nuorten SM-hiihtojen aattona torstaina. Silloin Keuruulla satoi paljon vettä.

– Kaikki paikat jäätyivät. Sitä voi vain kuvitella, mitä ladulle tapahtuu. Kukaan ei kuitenkaan uskonut, että se jäätikkö tulee noin pahaksi, Ahonen sanoi.

Sunnuntaina Keuruulla hiihdetään vielä viestit lyhyemmällä ladulla.

– Latuja pehmitetään illan ja yön aikana niin paljon kuin pystymme. Uskon, että ne ovat ihan turvalliset, Ahonen totesi.

Päivitetty kello 10.42. Korjatut Lindroosin etunimi Anniksi, ei Rebeccaksi.

Lue lisää: