Hyppää sisältöön

Taiteilijasielu Juhamatti Aaltonen ylsi hienoon rajapyykkiin SM-liigassa – entiset työtoverit muistelevat yhteisiä huippuhetkiä: "Jääkiekko tarvitsee hänen kaltaisiaan pelaajia"

Kiekkotaitelija Juhamatti Aaltonen ei ole keskitien jääkiekkoilija, vahvistavat Lauri Marjamäki ja Juha Junno. Menestynyt ja hyväkuntoinen ikämies punnersi nuorekkaassa jääkiekkoliigassa uransa 500. runkosarjamatsin Raumalla.

Juhamatti Aaltonen sai täyteen Raumalla 500 liigaottelua runkosarjassa. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Kärppien Juhamatti Aaltonen, 36, sai täyteen 500 runkosarjaottelua kotoisessa Liigassa lauantaina. Kiekkotaiteilijan juhlapeliä himmensi hieman se, että Kärpät taipui Raumalla yhdeksän voittopelin putkessa porskuttavalle Lukolle 1–2. Lukon voittomaali syntyi ajassa 59.25. Aaltonen syötti oululaisten ainoan osuman.

Kärppien kakkosketjulla, varsinkin kaksikolla Aaltonen-Ville Koivunen oli hyvät hetkensä hyökkäyssuuntaan pelattaessa.

Jokerien KHL-joukkueen nykyinen päävalmentaja Lauri Marjamäki tuntee Aaltosen vuosien takaa niin Kärpistä kuin maajoukkueajalta.

– "Juhis" on aina ollut hyvässä fyysisessä kunnossa, hänellä on erinomaiset nopeus- ja voimaominaisuudet. Laukaus ja tasapaino ovat hyviä ja kiekonsuojaus toimii. Mikä tärkeintä, hän pystyy kovissa paikoissa olemaan parhaimmillaan ja tekemään tärkeitä maaleja.

Marjamäki sanoo, että Juhis uskaltaa olla eri mieltä asioista, mutta on aina ollut pidetty persoona. Pelillisissä asioissa hänen kanssa täytyy kuitenkin välillä "vääntää ja kääntää".

– Aaltonen on vähän taiteilijasielu, hän tylsistyy ja turhautuu välillä aika nopeasti - varsinkin kurinalaisessa viisikkopelaamisessa. Silloin se ei ole jäällä enää sitä parasta Juhista. Hän osaa kyllä pelata kurinalaisesti, kun pelikäsitys on hyvää tasoa.

Marjamäki, 44, muistelee, että aina kun Kärppä-aikana Helsingissä oli vastassa Jokerit tai HIFK, niin se oli Aaltoselle jo itsessään melkoinen motivaatiotekijä.

Aaltonen on voittanut urallaan maailmanmestaruuden, olympiapronssia ja neljä Suomen mestaruutta. Jotain kiekkotaiteillija on siis tehnyt oikein matkan varrella.

Kun himoittu Kanada-malja päätyi Kärppien haltuun otteluvoiton 4–3 legendaarisessa Tappara-finaalisarjassa, niin Aaltonen oli isossa roolissa.

– Kolmessa viimeisessä finaalissa olimme joka kerta häviöllä. Juhis teki jokaisessa niissä maalin ja auttoi sitä kautta joukkuetta kohti Suomen mestaruuteen. Hän osoitti silloin suuruutensa. Sotshissa (vuoden 2014 olympialaisissa) muistan hänen tehneen tärkeän soolomaalin Venäjää vastaan, kun tiputimme Venäjän puolivälierissä, Marjamäki totesi.

Juhamatti Aaltonen sytytti Leijonat olympiaturnauksen Venäjä-puolivälierässä Sotshissa.

Kotimaan liigan lisäksi hyökkääjä on pelannut ulkomailla kovissa sarjoissa. Vyöllä on pelejä runsaasti KHL:ssä ja SHL:ssä. Aaltonen on piipahtanut myös Sveitsin liigassa.

– Pitkäjänteisyyden puute on varmaan se suurin tekijä, etteihän tehnyt pelannut NHL:ssä. Taidosta, lahjakkuudesta tai laukauksesta se ei jäänyt kiinni. Olen aina miettynyt, että Sveitsin sarja olisi sellainen, jossa Juhis olisi ollut parhaimpina vuosina ihan pitelemätön.

"Jääkiekko tarvitsee Juhiksen kaltaisia pelaajia"

Juha Junno, 62, toimi pitkään ja menestyksellisesti Kärppien toimitusjohtajana. Myös hän tuntee Aaltosen kuin omat taskunsa.

– Juhis on todellinen persoona ja sydämellinen pelimies. Hän on "pellaaja", niin kuin hän itsekin Oulun murteella uskaltaa kaikille sanoa. Hänellä oli usein eri väristä erkkanauhaa lavassa tai sitten Graf-merkkiset, valkoiset luistimet, naurahtaa Junno.

– Hän on ollut pikkujunioreista lähtien todella taitava pelaaja ja teki paljon omaa harjoittelua pihapeleissä, omalla ajalla. Luova ja huikea pelaaja, joka yllättää aina. Hieno ura on jo nyt takana. Jos hän olisi pelannut koko ajan kotimaassa, niin liigapelejä olisi ihan eri tavalla kasassa ja pöydässä jo nyt tosi kova luku.

Aaltonen on aina jakanut mielipiteet jääkiekkofanien keskuudessa. Junno sanoo, että syy siihen on se, ettei kiekkopersoona ole mikään keskitien kulkija vaan uskaltaa olla aina oma itsensä.

– Nuorena hän oli kärsimätön. Hän on kasvanut siitä valtavasti pelaajana ja ihmisenä. Jääkiekko tarvitsee hänen kaltaisiaan pelaajia, korostaa Junno.

Juhamatti Aaltonen ja Kanada-malja - vuosimallia 2014 Kuva: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Junnon ja Aaltosen yhteinen, hienoin hetki ajoittuu kiekkovaikuttajan mukaan vuoteen 2014 ja mestaruusmaaliin.

– Jatkoajalla hän teki sen uskomattoman hienon maalin, joka ratkaisi lopulta mestaruuden. Sitten kun oltiin Seurahuoneella juhlatunnelmissa, niin muistan kun Juhis tuli takaapäin ja otti minut nätisti halaukseen. Otin siitä Juhiksen vielä reppuselkään. Hienoja hetkiä, tunnelmoi Kärppien ex-pomo.

Junno tietää, että Aaltonen on yhä hyvässä fyysisessä kunnossa ja pelivuosia vielä monta edessä - mikäli nälkää ja kipinää riittää.

Lue lisää: