Hyppää sisältöön

Tuleeko lumilautailusta Suomelle olympiamitaleita? Asiantuntija näkee Rene Rinnekankaalla yhden edun Kiinassa – myös Enni Rukajärvellä hyvä tilanne

Yle Urheilun asiantuntija Peetu Piiroinen avaa Suomen lumilautailumaajoukkueen iskukykyä kohti Pekingin olympialaisia. Suurimmat menestystoiveet lepäävät Rene Rinnekankaan ja Enni Rukajärven harteilla.

Juhliiko Rene Rinnekangas Pekingissä? Rinnekangas on yksi Suomen mitalitoivoista. Kuva: Getty Images

Pekingin olympialaisten yksi potentiaalisista suomalaisista menestyslajeista maastohiihdon ja jääkiekon jälkeen voi olla lumilautailu.

Laaxissa kilpailtiin lauantaina viimeiset maailmancupin kilpailut, kun miehet ja naiset taituroivat slopestylessä. Suomalaisia nähtiin finaaleissa ainoastaan yksi, kun Enni Rukajärvi oli kuudes.

Yle Urheilun lumilautailuasiantuntijana toimiva Peetu Piiroinen näki, että Rukajärvi laski hänen silmiinsä ihan hyvin.

– Harmittavasti hän ei saanut ihan puhdasta laskua alusta loppuun. Molemmissa laskuissa hän putosi aikaisin pois radan ensimmäisestä reilistä. Se näkyi pisteissä. Muutoin Enni laski hyvin, Piiroinen arvioi.

Katso Enni Rukajärven 1. lasku Laaxissa

Rukajärvi kirjasi pisteet 75,16. Eroa palkintokorokkeelle ei ollut paljoa. Saksan Annika Morgan oli kolmas pistein 76,61.

– Jos siellä tulee pieni kämmikin, siitä aina rokotetaan. Kun katsoi muutoin Ennin suoritusta, hän on saanut varmuutta isompiin temppuihin. Nyt vaan pitää saada ihan puhtaita laskuja, kun mennään kohti olympialaisia, Piiroinen toteaa.

Kilpailun voitti ylivoimaisesti Australian Tess Coady pistein 86,18. Kilpailussa toiseksi tuli Itävallan Anna Gasser pistein 78,56.

Piiroisen mukaan kilpailu oli kovatasoinen.

– Kehitystä on tullut. Huomaa olympiakauden, kun on uusia temppuja opeteltu. Kovan tason mahdollisti myös hyvä keli, Piiroinen sanoo.

Katso Enni Rukajärven 2. lasku Laaxissa

Laaxin kilpailusta puuttui vielä muutama huippu. Rukajärvi piti myös itse kisaa kovatasoisena, eikä ollut edes odottanut näin kovaa tasoa. Hän myönsi ongelmat reilissä.

– En ole backside 900:aa tehnyt sitten viime kevään, ja nyt alkoi myös caballerial 900 lähteä paremmin. Vielä kun tonneja pääsee vähän enemmän tekemään, niin hyvä tulee, Rukajärvi itse sanoi Laaxin kilpailun jälkeen.

Rukajärvellä paremmat mahdollisuudet slopestylessä

Kaksissa edellisissä olympialaisissa slopetylestä mitalin napannut Rukajärvi oli toinen ennen joulua kutsukisa Dew Tourin slopsetylessä. Lokakuussa big airin maailmancup-avauksessa Churissa Rukajärvi oli viides.

Olympialaisia ajatellen Piiroisen mukaan Rukajärven tilanne näyttää hyvältä.

– Ennillä on enemmän potentiaalia menestyä slopestylessä kuin big airissa. Enni on monipuolinen laskija ja pystyy vetää hyvin reilit, vaikka tänään tuli kämmejä. Hyppyreissä isoimmissa tempuissa Enni jää huippunaisista vähän jälkeen, vaikka on saanut niihin varmuutta. Kokemus auttaa kuitenkin paljon Enniä.

Enni Rukajärvi onnistui joulukuun alussa Dew Tour -kutsukilpailussa. Kuva: Getty Images

Piiroisen mukaan Rukajärven menestymismahdollisuudet kulminoituvat paljon suoritusvarmuuteen.

– Siellä rata tulee todennäköisesti olemaan normaalia pidempi, Piiroinen toteaa.

Rukajärven mukaan naisten slopestylessä kärki on leveä Pekingissä.

– Taso on laajentunut. Nuoremmat laskijat pystyvät haastamaan, Rukajärvi toteaa.

Hän odottaa Kiinaa hyvillä tuntemuksilla.

– Aika jännäksi menee. Kuka saa tartuntoja ja kuka ei? Toivottavasti päästään sinne ja kaikki menee hyvin, Rukajärvi sanoo.

Rinnekangas voi hyötyä Pekingin poikkeavasta radasta

Miehissä suomalaisia ei perinteikkään Laaxin kilpailun finaaleissa nähty. Suomen kovimpiin mitalitoivoihin Pekingissä kuuluva Rene Rinnekangas ei ollut mukana, vaan jäi Pohjois-Amerikkaan valmistautumaan ensi viikonloppuna häämöttävään X Games -tapahtumaan. Toinen olympialaisiin jo valittu Suomen miesedustaja Kalle Järvilehto tuli Suomeen parantelemaan selkävaivoja.

– X Gamesissa näyttää suuntaa olympialaisiin sekä miehissä että naisissa, kun sinne on kutsuttu kaikista kovimmat laskijat, Piiroinen toteaa.

Hymyileekö Rene Rinnekangas myös Pekingissä? Kuva: Sami Takkinen / Yle

Suomelle voi tulla Rinnekankaan, Järvilehdon ja Rukajärven lisäksi vielä neljäs edustaja Pekingin olympialaisiin. Aiemmin päävalmentaja Antti Koskinen kertoi, että neljättä paikkaa tullaan vielä esittämään Carola Niemelälle.

Niemelä säväytti alkuvuodesta Calgaryssa viidennellä sijallaan. Lisäksi hän oli joulukuun alussa Steamboatin big airissa viidestoista.

Laaxissa karsintoihin 27. sijalle jäänyt Niemelä on olympialaisten maapaikkarankingissa 29. sijalla (siirryt toiseen palveluun), kun maapaikan ansaitsee rankingin 30 parasta.

– Carola on saanut kaksi sijoitusta 16 parhaan joukkoon, mikä vaaditaan olympiapaikkaan. Nyt on aika pitkälti kiinni Olympiakomiteasta, valitaanko Carola mukaan. Se olisi mielestäni hienoa, Piiroinen toteaa.

Suomelle olisi siis näillä näkymin tulossa kolme tai neljä lumilautailijaa Pekingiin. Määrä on huomattavasti pienempi kuin neljä vuotta sitten Pyoengchangissa, jossa oli kahdeksan suomalaista lumilautailijaa. Tuosta kahdeksikosta uransa on lopettanut Piiroinen, Janne Korpi, Markus Malin ja Roope Tonteri. Lisäksi Anton Lindfors ei ole selviytymässä Pekingiin lumilautacrossin puolelta.

– Ainahan voisi olla enemmän laskijoita. Neljä paikkaa on maksimi joka lajiin. Jos kuitenkin katsotaan Pekingiin päässeitä, Rene on maailman kärkilaskijoita, varsinkin slopestylessä. Hän on monipuolinen ja luova laskija. Hän on saanut varmuutta, Piiroinen sanoo.

Piiroisen mukaan Pekingin normaalia monipuolisempi slopestylerata voisi auttaa Rinnekangasta.

– Luulen, että se rata sopii Renelle hyvin, Piiroinen toteaa.

– Kallella on myös kaikki mahdollisuudet pärjätä, jos ylittää tasonsa.

Lue lisää: