Hyppää sisältöön

Suomen ampumahiihtokomeetta oli lähellä jättipottia – asiantuntija innostui olympianäkymistä, Tero Seppälä väläyttää itsekin vielä parempaa

Tero Seppälä lähti uransa parhaista asetelmista takaa-ajoon ja oli jopa kiinni ensimmäisessä suomalaismiehen maailmancupin palkintokorokepaikassa 20 vuoteen, mutta vielä jättipotin aika ei ollut. Olympialaisiin Seppälän tilanne on herkullinen.

Tero Seppälän vahva alkukausi jatkui Ruhpoldingissa. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Tälle kaudelle Suomen ykkösnimeksi ampumahiihdossa noussut Tero Seppälä oli sunnuntaina Ruhpoldingin maailmancupin takaa-ajossa jo hetken aikaa kiinni palkintokorokesijassa, kun hän nousi kilpailun alussa kolmanneksi.

Viimeksi suomalaismies on ollut maailmancupeissa tai arvokisoissa palkintokorokkeella, kun Vesa Hietalahti otti MM-hopeaa vuonna 2003. Edellinen suomalaismiehen maailmancup-korokesija on Hietalahden nimissä MM-mitalia vuotta aiemmin.

Tiukassa taistossa kaksi ohilaukausta pudottivat suomalaisen lopputuloksissa 13. sijalle. Matkaa palkintokorokkeelle jäi 39 sekuntia.

Seppälällä on tällä kaudella kaksi sijoitusta viiden parhaan joukkoon, mutta Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen piti sunnuntain tulosta erinomaisena, kun peilataan lähtöpistettä kauteen.

– Kisa lähti loistavasti liikenteeseen. Näytti, että jättipotti oli tulossa. Hiihdossa väsymys näkyi. Se varmasti näkyi ammunnoissa. Kaksi sakkoa ei ole paljoa, mutta se oli liikaa tässä tiukassa kilpailussa, Roponen sanoi.

Seppälä ei ollut itse täysin tyytyväinen takaa-ajon tulokseen.

– Viimeisellä ringillä ehkä vähän väsähdin hiihtoladulla, kun kisoja on ollut niin paljon. 13. sija ei ole huono, mutta totta kai tavoittelee vielä parempia sijoja, Seppälä kertoi Yle Urheilulle.

Seppälän mukaan jättipotti ei käynyt vielä mielessä hyvän alun jälkeen, eivätkä huippuasetelmat jännittäneet enää lähtöportin jälkeen.

– Viimeisellä ringillä sijoista vasta taistellaan. Siihen asti pitää pysyä mukana. Parhaani tein, mutta vielä löytyi kymmenkunta miestä edellä ennen palkintokorokesijoja, Seppälä totesi.

Pekingissä Seppälälle sopivat ladut

Roponen odottaa innolla, mitä Seppälältä nähdään alkavalla viikolla Anterselvan maailmancupissa ja vajaan kuukauden päästä Pekingin olympialaisissa.

– Teroa on pitkään odotettu, että hän nousee. Hän on näyttänyt olevansa sanojensa mittainen mies. Hän on noussut täysin uudelle tasolle ammunasssa, ammuntanopeudessa ja hiihtovauhdissa. Terolle sopii korkealla hiihtäminen. Odotetaan siis innolla, mitä tulee olympialaisissa, Roponen iloitsi ja viittasi korkealla merenpinnasta oleviin Zhangjiakoun olympialatuihin.

Seppälälle viikonlopun kilpailut jättivät sunnuntaina pienehköstä pettymyksestä huolimatta hyvän maun.

– Viimeistä kertaa kilpailtiin pika- ja takaa-ajomatkat ennen olympialaisia. Ne ovat tärkeitä matkoja olympialaisissakin. Anterselvassa on sitten normaalimatkan kilpailuja. Pitää yrittää niihin palautua, Seppälä toteaa.

Uudelle tasolle noussut Suomen ampumahiihtokomeetta väläyttää itse vielä parempia otteita olympialaisiin.

– Uskon, että vielä kaikkea ei ole nähty. Hiihtokuntoa pystytään rakentamaan paremmaksi. Kunhan tulee pikku väli kilpailujen väliin. Täydellisiä ammuntasuorituksia ei ole tullut lukuun ottamatta viime pikakisaa. Mikä ettei sitäkin pystyisi parantamaan, Seppälä toteaa.

Pikakilpailun viidennestä sijasta huolimatta Seppälä totesi, että Ruhpoldingin latu ei ollut hänelle paras mahdollinen. Sen sijaan hän uskoo, että Anterselvan ja Pekingin ladut voisivat olla suomalaisen vahvuuksille parempia.

– Näin pitäisi olla. Pekingissä ei ole päästy käymään, mutta latuprofiilien puolesta sen pitäisi olla minulle hyvä. Anterselvassa hiihdin viime vuonna hyvin. Toivottavasti saa samanlaista vauhtia. Minulle vahvat tekniikat, kuten wassberg, ei ollut niin paljoa käytettävissä Ruhpoldingissa. Sen myötä ei ollut minulle niin sopiva latu, Seppälä toteaa.

Anterselvassa Suomen miehillä on panosta ajatellen tulevia olympialaisia. Suomen miehet hakevat vielä viimeistä kertaa näyttöä olympiaviestiin. Olympiakomitean kriteerien mukaan joukkuekilpailuun vaaditaan näyttö realistisesta mahdollisuudesta yltää kahdeksan parhaan joukkoon.

Suomen miehistä Heikki Laitinen ja Tuomas Harjula menivät jo edeltä sopeutumaan Anterselvan korkeaan ilmanalaan.

– Viestipaikka on ollut joukkueen tavoite pari vuotta. Vielä on yksi näytönpaikka. Toivotaan, että saadaan vielä viimeisessä näytönpaikassa tehtyä hyvä näyttö, Seppälä toteaa.

Lisäksi Seppälällä on alkavalla viikolla henkilökohtainen panos. 15 maailmancupin parasta saa suoran paikan olympialaisten yhteislähtökilpailuun. Seppälä on kokonaiskilpailussa juuri 15. sijalla, kun mennään kohti viimeistä maailmancup-viikonloppua ennen Pekingin olympialaisia.

Lue lisää: