Hyppää sisältöön

Missä on Peng Shuai? Tennistähdet huolissaan kiinalaisen kohtalosta – "Pelkään, että emme saa koskaan tietää, mitä hänelle tapahtui"

Peng Shuai kertoi marraskuun alussa Kiinan sosiaalisessa mediassa Weibossa, että entinen varapääministeri Zhang Gaoli painosti hänet seksiin kolme vuotta sitten. Myöhemmin hänen väitetään kiistäneen syytöksensä.

Peng Shuai oli tenniksen nelinpelin maailmanlistan ykkönen vuonna 2014. Kuva: Shutterstock/All Over Press

Tennismaailma on edelleen huolissaan julkisuudesta käytännössä kokonaan hävinneen kiinalaisen Peng Shuain hyvinvoinnista. Peng katosi käytännössä kokonaan julkisuudesta sen jälkeen, kun hän viime vuoden marraskuun alussa syytti vaikutusvaltaista kiinalaista ex-poliitikkoa painostamisesta seksiin.

Peng on voittanut nelinpelin Wimbledonissa ja Ranskan avoimessa mestaruusturnauksessa, mutta häntä ei ole nähty tenniskentillä helmikuun 2020 jälkeen.

Hän ei ole mukana myöskään maanantaina käynnistyneissä Australian avoimissa, eikä kenelläkään tunnu olevan tietoa hänestä.

Joulukuun puolivälin jälkeen Peng Shuai esiintyi singaporelaisen median haastattelussa, jossa hän kiisti syyttäneensä ketään seksuaalisesta väkivallasta. Tämän jälkeen urheilutähdestä ei ole kuulunut mitään.

Naisten tenniksen kattojärjestö WTA on boikotoinut Kiinaa joulukuusta lähtien Peng Shuain katoamisen takia. Kiinassa ei ole pelattu yhtään WTA-turnausta tämän jälkeen. Australian avoimet viime vuonna voittanut japanilainen tennistähti Naomi Osaka on tyytyväinen WTA:n järeisiin toimiin, mutta kaipaa lisätietoa kiinalaispelaajan tilanteesta.

– Koko WTA on käsitellyt asiaa todella hyvin. Olen todella ylpeä WTA:sta. Mielestäni olemme tilanteessa, jossa tarvitsemme kuitenkin lisää informaatiota. On vähän sellainen olo, että kaikki odottavat. En tiedä, onko se huolestuttavaa, että en ole kuullut hänestä mitään, Osaka kommentoi Australian avointen avauskierroksen voittonsa jälkeen.

Kansainvälinen olympiakomitea kertoi marraskuussa keskustelleensa Peng Shuain kanssa. Puhelussa oli mukana myös KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho, jonka mukaan ei vaikuttanut siltä, että Pengiä olisi painostettu.

WTA ei ole pitänyt julkisuudessa liikkuneita tietoja Peng Shuain tilanteesta riittävinä todisteina siitä, että pelaaja on turvassa.

Myös naisten maailmanlistalla kolmantena oleva Garbine Muguruza on huolissaan Peng Shuain tilanteesta.

– Pelkään, että emme saa ehkä koskaan tietää, mitä hänelle tapahtui. Uskon, että totuuden selvittäminen on vaikeaa. Myös se, että hän voisi puhua vapaasti tulee olemaan vaikeaa, Muguruza kommentoi lauantaina.

Lue myös: