Hyppää sisältöön

Kahdella suomalaisurheilijalla viikonloppuna hurjat panokset – ampumahiihdon ja yhdistetyn valmentajat haluavat täyttää kaikki Suomen maapaikat Pekingiin

Ampumahiihdossa halutaan vielä näyttää niin naisten kuin miestenkin viestijoukkueen iskukykyä Pekingin olympialaisiin. Yhdistetyssä viimeisestä kisapaikasta väännetään Otto Niittykosken ja Leevi Mutrun välillä.

Tero Seppälä on yksi kolmesta ampumahiihtäjästä, jotka on jo nimetty Suomen joukkueeseen. Kuva: Lehtikuva / Primoz Jeroncic

Suomen ampumahiihtomaajoukkue aikoo esittää kaikkien urheilijapaikkojen täyttämistä Pekingin talviolympialaisissa.

Suomen joukkue lähtee tavoittelemaan olympianäyttöjä niin naisten kuin miesten viestissä tulevana viikonloppuna Italian Anterselvan maailmancupissa. Olympiakomitea edellyttää olympiakisoihin nimettäviltä viestijoukkueilta osoitusta vauhdista, joka riittäisi kansaivälisessä vertailussa kahdeksan parhaan joukkooon.

Viime viikonloppuna Ruhpoldingissa Suomen miesten joukkue sijoittui viestisssä sijalle 11.

Suomen miesten viestijoukkueelta löytyy sijoitus kahdeksan parhaan joukkoon viime kaudelta, kun Suomen joukkue Tero Seppälä, Tuomas Harjula, Jaakko Ranta ja Olli Hiidensalo hiihtivät sijalle seitsemän juuri Anterselvassa.

Tänä vuonna Anterselvaan Suomelta lähtee joukkue: Tero Seppälä, Olli Hiidensalo, Tuomas Harjula ja Heikki Laitinen. Naisten puolella Suomea edustaa Mari Eder, Suvi Minkkinen, Erika Jänkä ja Nastassia Kinnunen.

– Kriteerit täyttäviä tuloksia tavoitellaan. Urheilijamme ovat hyvässä vireessä. Miehet hiihtivät jo viime kaudella kolmesti kympin sakkiin, ja paras sijoitus oli seitsemäs. Mielestäni se on hyvin selkeää, että joukkue on paikkansa ansainnut. Naisten puolella viime vuonna ei tullut hyviä näyttöjä, mutta tänä vuonna ollaan naputeltu kympin tuntumaan. Viime viikonloppuna joukkue jäi vain 38 sekuntia kahdeksannesta paikasta. Se on realistista ottaa kiinni, Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen sanoo.

Suomella on kahdeksan urheilijapaikkaa ampumahiihtoon Pekingin olympialaisiin, neljä naisissa ja neljä miehissä. Kähkösen mukaan kaikki paikat täytetään.

– Viesteissä sijat 6–10 on meillä haarukassa olympialaisissa.

Tulevana viikonloppuna Anterselvassa matkoina on viestien lisäksi henkilöhtaiset normaalimatkan kilpailut ja yhteislähtökisat. Olympiakomitea on jo valinnut ampumahiihtojoukkueeseen Mari Ederin, Tero Seppälän ja Olli Hiidensalon.

Lue myös:

Yhdistetyssä viimeisen paikan ratkaisevat Mutru ja Niittykoski

Yhdistetyssä olympiapaikkoja on suomalaismiehille jaossa viisi. Tähän mennessä olympiakoneeseen on nimetty Ilkka Herola.

– Tarkoituksena on, että saisimme viisi urheilijaa kisoihin, sanoo yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen.

Ilkka Herolan lisäksi kuudentoista parhaan joukkoon tällä kaudella on hiihtänyt Eero Hirvonen, joka oli Val di Fiemmen maailmancupissa 15:s. Kukkosen mukaan olympiavalintaan riittävää vauhtia on nähty myös Perttu Reposelta ja Arttu Mäkiaholta. Tällä kaudella Suomella ei ollut joukkuetta maailmancupin ainoassa viestissä Lillehammerissa.

– Viides urheilija on joko Otto Niittykoski tai Leevi Mutru. He karsivat paikasta ensi viikonloppuna Klingenthalin Continental cupin osakilpailussa.

Yhdistetyn maajoukkue tulee nimetä viimeistään 24.1. Lopulliset olympiavalinnat tekee Olympiakomitea Huippu-urheiluyksikön esityksestä.

Ilkka Herola on kilpaillut edellisen kerran 19. joulukuuta Ramsaussa. Kuva: All Over Press

Nimeämistakarajan jälkeen yhdistetyn maailmancupissa kilpaillaan vielä 29.–30.1. Itävallan Seefeldissä. Suomen on määrä lähettää Seefeldin maailmancupiin Ilkka Herola, Perttu Reponen, Otto Niittykoski ja Leevi Mutru.

Tällä hetkellä Ilkka Herola ei pääse kilpailemaan, koska hänellä ei ole kilpailuoikeuteen vaadittavaa negatiivista PCR-testitulosta koronatestistä. Herolalla todettiin tammikuun alussa koronavirustartunta.

Kukkosen mukaan olisi tärkeää, että Herola pääsisi kilpailemaan ennen Pekingin olympiakilpailuita.

– Se on keskeinen tavoite, että Seefeldissä pitää päästä kisaamaan. Kilpailutauko on venähtänyt pitkäksi ja olisi hyvä päästä muutaman kilpailun verran ottamaan tuntumaa taas, mikä on taso ja miltä oma hiihtokunto tuntuu. Itse tehdyt kovat harjoitukset eivät ole kuitenkaan sama asia kuin kilpaileminen, Kukkonen sanoo.

Yle näyttää ampumahiihdon maailmancupin Antholz-Anterselvan kilpailut tällä viikolla suorana TV2:ssa, Areenassa ja Yle-palvelussa 20.–23.1.

Yhdistetyn maailmancupin kilpailut Itävallan Seefeldissä on nähtävissä Ylen kanavilla 28.–30.1.

Lue myös: