Hyppää sisältöön

JYPin urheilupomo ei halua arvuutella Brad Lambertin siirron motiiveja – uusi valmentaja toppuuttelee menestyspaineita: "Ura vasta alkuvaiheessa"

Lahdessa kasvanut kiekkolupaus palaa kotikaupunkiinsa. JYPin leirissä harmitellaan hyvän pelaajan lähtöä.

Brad Lambert edusti JYPiä kahdella kaudella. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Brad Lambertin seurakuvioita koskevat uutiset seurasivat maanantaina sähäkästi toisiaan. Aamupäivällä JYP tiedotti seuran purkaneen Lambertin pelaajasopimuksen tämän aloitteesta. Keskipäivällä Pelicans tiedotti jo napanneensa miehen riveihinsä. Lambert palaa näin kasvattajaseuraansa.

– Tosi hyvillä mielin tulen kotiin. Pelicans tarvitsi pelaajaa ja tämä on minulle hyvä mahdollisuus. On hienoa päästä auttamaan kasvattajaseuraa menemään pitkälle kevääseen, Lambert kommentoi Pelicansin tiedotteessa.

Lambert liittyy ensimmäistä kertaa Pelicansin edustusjoukkueeseen. Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä arvioi Yle Urheilulle, että Lambertin vahvuudet ovat selkeästi hyökkäyspelissä ja erikoistilanneosaamisessa.

– Hän pystyy tekemään tehoja. Annamme hänelle varmasti mahdollisuuden näyttää osaamisensa. Lähtökohtaisesti Lambert tulee tänne kehittämään vahvuuksiaan, mutta myös kehitettäviä kohteitaan, Niemelä kertoi.

Lambert on pelannut monien nykyään Pelicansissa kiekkoilevien pelaajien kanssa pienestä pitäen.

– Tämä on varmasti hänelle turvallinen ympäristö tulla kehittymään, hakemaan seuraavaa askelta henkilökohtaisiin tavoitteisiinsa ja auttaa joukkuetta menestymään. Meillä on selkeä tavoite tulla joukkueena paremmaksi ja nostella viimeisenä käsiä ilmaan keväällä.

Liigassa nuoren hyökkääjän pistemäärät ovat vielä olleet maltillisia, mutta nuorten maajoukkueissa maaliverkot ovat heiluneet. Keskeytyneissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Lambert pelasi terävästi ja oli kahdessa ensimmäisessä pelissä Suomen paras hyökkääjä tehoin 1+4=5.

Niemelä ei halua pohtia siirron merkitystä Lambertin uralle. Nuorella pelaajalla on ikää vasta 18 vuotta.

– Lambertin ura on vasta alkuvaiheessa. Hän on draft-ikäinen pelaaja, joka varataan tänä vuonna. Annetaan hänelle aikaa kehittyä. Vielä 38-vuotiaana pystyy pelaamaan jääkiekkoa. Siinä ehtii vielä tapahtua kaikenlaista. Näemme vasta tulevaisuudessa, mitä hänestä tulee.

Siirtohuhujen kohteena kesällä ja syksyllä ollut Lambert on herättänyt keskustelua esimerkiksi näytettyään käsimerkkiä Ässien vaihtoaitioon marraskuussa. Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelän mielestä Lambert ei ole vaikea pelaaja.

– Hän on erittäin tavoitteellinen urheilija. Hän uskaltaa sanoa, mitä kohti hän haluaa päästä. Hänellä on kovia unelmia ja se on hienoa. Minulla ei ole mitään negatiivista sanottavaa hänestä. Nuoret miehet kasvavat ja kehittyvät.

Lambert iski alle 20-vuotiaiden MM-kisojen kahdessa pelissä tehot 1+4. Kuva: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images/A

JYPin alkukausi on ollut nihkeä

Brad Lambert pelasi Lahdessa A-juniori-ikäiseksi asti. Kaudeksi 2019–2020 hän siirtyi Helsingin IFK:n A-junioreihin. Samalla kaudella hän teki debyyttinsä liigajäillä. Huhtikuussa 2020 Lambert teki HIFK:n kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen.

Vielä saman kuun lopussa hän käytti kuitenkin optionsa siirtyä pois seurasta ja teki toukokuussa kaksivuotisen sopimuksen JYPin kanssa. JYPissä Lambert teki kaudella 2020–2021 tehot 7+8=15 pelaamissaan 46 pelissä.

Kuluva liigakausi on ollut JYPille ja Lambertille tahmea. Jyväskyläläisjoukkue on sarjataulukon jumbona, ja Lambert on kirjannut kauden 24 liigapelissään pisteet 2+4=6.

JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen harmittelee pelaajamenetystä.

– Totta kai olisimme halunneet pitää Lambertin, ei meillä mitään häntä vastaan ole.

Viitanen ei lähde arvuuttelemaan Lambertin seurasiirron motiiveja. Hänen mielestään Lambertin vaihtelevat otteet ja syksyn käsimerkkitapaus eivät vaikuttaneet joukkueen yhteishenkeen tai sopimuksen purkamiseen.

– Tuo on aika kaukaa haettua. Lätkäkauden aikana tapahtuu miljoonia asioita, joista vain pientä osaa pystytään hallitsemaan. Nuo asiat eivät liity tähän mitenkään.

Viitanen uskoo, että Lambert pääsee vielä pitkälle.

– Hän on loistava pelaaja ikäisekseen. Hänellä on hieno tulevaisuus edessään.

Lue lisää: