Hyppää sisältöön

Urheiluministeri Antti Kurvinen matkustaa Pekingin olympialaisiin, Suomi ei ole liittymässä diplomaattiseen boikottirintamaan – TS: Presidentti Niinistö ei lähde kisoihin

Useat maat, muun muassa Yhdysvallat, Japani ja Australia, eivät lähetä valtiollisen tason edustajaansa Pekingin olympialaisiin Kiinan heikon ihmisoikeustilanteen takia. Suomesta puolestaan lähtee edustaja kisoihin.

Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on lähdössä Suomen valtiollisen tason edustajaksi Pekingin olympialaisiin. Kuva: Lehtikuva

Suomen urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) on lähdössä helmikuussa Pekingissä järjestettäviin talviolympialaisiin. Kurvinen vahvistaa asian Yle Urheilulle puhelimitse.

– Kysymys on talviurheilun neljään vuoteen tärkeimmästä tapahtumasta. Se on urheilijoille, heidän taustajoukoilleen ja urheilua rakastaville ihmisille ykkösjuttu talviurheilussa ja se on paikka, jossa perinteisesti Suomen urheiluasioista vastaavat ministerit ovat olleet, Kurvinen kommentoi ratkaisua.

Ylen tietojen mukaan Kurvisen matka ajoittuu Pekingin olympialaisten päättäjäisten tienoille.

Kurvisen mukaan Suomen edustajan läsnäololla osoitetaan arvostusta tapahtumaa ja suomalaisia urheilijoita kohtaan.

– Juuri tänään viimeksi pidimme kokousta tästä aiheesta. Sielläkin oli puhetta, että kesällä, silloinkin vaikeissa olosuhteissa, osallistuin Tokion olympialaisiin. Urheilijat kokivat sen tärkeänä ja arvokkaana, osoituksena siitä, että Suomen valtio ja hallitus arvostavat urheilua ja olympialaisia.

Pekingin olympialaisten ympärillä on vellonut keskustelu paitsi maailmanlaajuisesta koronapandemiasta myös Kiinan erittäin heikosta ihmisoikeustilanteesta. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet toimia etenkin maan uiguurivähemmistön kohtelun takia. Useat maat ovat julistaneet diplomaattisen boikotin Pekingin kisoille eli ne eivät lähetä valtiovieraita kisoihin.

Pekingin olympialaiset käydään 4.–20. helmikuuta. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Kurvisen mukaan diplomaattisen boikotin mahdollisuudesta ei ole käyty keskustelua valtioneuvostossa.

– Kysymykset liittyen laajempiin ulkopoliittisiin asioihin kuuluvat luonnollisesti ulkoministerille, pääministerille ja tasavallan presidentille. En ole ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (Utva) jäsen, enkä katso voivani kommentoida Suomen laajempaa ulkopoliittista linjaa. Keskityn urheiluun, Kurvinen sanoi.

– Tämä ei ole ollut missään ulkopoliittisessa harkinnassa, vaan kysymys on ollut urheiluharkinnasta ja matkan mielekkyyden harkinnasta.

Turun Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) maanantai-iltana, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei osallistu Pekingin talviolympialaisiin.

– Tasavallan presidentti ei matkusta Pekingin talviolympialaisiin. Matka ei ole mahdollinen Suomen koronatilanteen nopean heikkenemisen takia. On myös tarpeen läheltä seurata Euroopan turvallisuuskeskustelua ja tilanteen edellyttäessä osallistua siihen, presidentin kansliasta kerrottiin TS:lle.

Presidentti Niinistö ei osallistunut edellisiin talviolympialaisiin neljä vuotta sitten lapsen syntymän takia. Hän ei ollut mukana myöskään Tokion kesäkisoissa vuonna 2021, vaan Suomen edustajana nähtiin tuolloinkin ministeri Kurvinen.

Pohjoismaista Tanska ei lähetä edustajaa Pekingiin

Koska Suomi ei aio liittyä diplomaattiseen boikottiin, Kurvisen Kiinan-matka on vaakalaudalla käytännössä vain koronapandemian takia. Ulkoministeriö on auttanut Kurvista järjestelyissä, kuten aina ulkomaille suuntaavien työmatkojen kohdalla.

– Varmasti ihan lähtöpäivään asti joudumme seuraamaan kansallisen ja kansainvälisen koronatilanteen kehittymistä, Kurvinen sanoi.

Kurvisen mukaan Suomi pitää kaikessa kansainvälisessä yhteistyössä, myös urheiluyhteisössä, esillä ihmisoikeuksia ja demokratiakysymyksiä. Vuosi sitten Euroopan unionin urheiluministerit lähettivät urheiluasioista vastaavalle EU-komissaarille, Mariya Gabrielille, kirjeen, jossa he vaativat ihmisoikeuksien turvaamista kansainvälisissä urheilutapahtumissa. Sen allekirjoitti myös tuolloin Suomen urheiluasioista vastannut ministeri Annika Saarikko (kesk.).

Vaikka useat maat ovat liittyneet diplomaattiseen boikottiin, urheilijat voivat osallistua kisoihin normaalisti. Kuva Pekingin freestyle- ja lumilautailustadionilta. Kuva: Lehtikuva

Muun muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia, Australia, Liettua ja Kanada julistivat joulukuussa diplomaattisen boikotin Pekingin kisoihin. Tanska on ainoana Pohjoismaana ilmoittanut, ettei se lähetä edustajaa Pekingin olympialaisiin.

– Hallitus on päättänyt, ettemme osallistu talviolympialaisiin Kiinassa. Ei ole mikään salaisuus, että olemme Tanskassa erittäin huolissamme Kiinan ihmisoikeustilanteesta, ulkoministeri Jeppe Kofod kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Diplomaattiseen boikottiin liittyneiden maiden urheilijat kuitenkin osallistuvat olympialaisiin.

Alankomaat ilmoitti perjantaina, että sillä ei ole Pekingin kisoissa valtiollisen tason edustajaa. Syynä tähän on kuitenkin koronapandemia ja -rajoitukset.

Ministeri Kurvinen ei halua ottaa kantaa Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja muiden maiden ratkaisuun liittyä diplomaattiseen boikottiin.

– Jokainen valtio harkitsee itse tietysti, miten suhtautuu olympialaisiin. Suomi ei perinteisesti ole urheilukilpailuja boikotoinut. Suomen linjaa USA:n, brittien ja muiden ratkaisuun pitää kysyä ulkoministeriltä, pääministeriltä tai presidentiltä. En halua lähteä ulkopolitiikkaa sohlaamaan, koska se ei kuulu minun toimivaltaani.

Päivitetty kello 18.59: Lisätty Turun Sanomien tieto, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei lähde Pekingin olympiakisoihin.

Lue myös: