Hyppää sisältöön

Noora Räty, 32, kertoo olevansa elämänsä kunnossa olympialaisten alla – pitkä ura silti päättyy, jos uusi liiga ei käynnisty syksyllä

Uuden sopimuksen tehnyt Noora Räty toivoo saavansa paikan Naisleijonien olympiajoukkueesta. Pitkän uran tehnyt maalivahti ei vielä tiedä, jatkaako uraansa ensi kaudella.

Noora Rädyn ura jatkuu keväällä kiinalaisjoukkue KRS Vanke Raysissa. Kuva: All Over Press

Noora Räty, 32, on kuulunut naisjääkiekon maalivahtieliittiin jo yli kymmenen vuotta ja ura jatkuu ainakin huhtikuun loppuun saakka. Sen jälkeen Räty ei tiedä, mitä tekee: jatkuuko ura, vai loppuuko?

Naisten Liigassa HPK:ssa tällä kaudella kiekkoillut Räty siirtyy pariksi kuukaudeksi kiinalaisjoukkue Vanke Raysiin, joka pelaa Venäjän pääsarjaa. Räty oli ennen Suomeen paluutaan pelannut kiinalaisjoukkueessa muutaman kauden.

Räty pohti hetken, hyväksyykö sopimustarjouksen.

– Jos naispelaajalle tulee näin hieno mahdollisuus pelata ja saada sillä elantonsa, sille ei voi sanoa ei. Parin kuukauden pestin aikana tulee vuosipalkka tehtyä. Se voittaa HPK:n kulukorvaukset, eli tässä on merkittävät rahalliset erot. Tämä ei ollut silti helppo päätös, HPK:ssa 95:n torjuntaprosentilla kiekkoja pysäyttänyt Räty kertoo Yle Urheilulle.

Räty painottaa, että uran jatkuminen kevään jälkeen riippuu siitä, perustetaanko Pohjois-Amerikkaan uusi naisjääkiekon täysammattilaisliiga.

– Joko laitan luistimet naulaan tai pelaan uudessa sarjassa Pohjois-Amerikassa. En usko, että tieni löytää Kiinaan ensi syksynä.

Noora Räty on pelannut neljät olympialaiset ja yhdeksät MM-kisat. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Räty on uutta sarjaa valmistelevan hallituksen jäsenenä Euroopassa.

– Hyvältä näyttää, että ensi syksynä ammattilaisliiga alkaisi kuuden joukkueen voimin. Toivottavasti saadaan sille nyt hyvä ponnahduslauta olympialaisten jälkeen. Jos se sarja ei nyt ala, on se sääli naisjääkiekolle.

Rädyn mukaan tällä hetkellä neuvotellaan liigan infrastruktuurista: lähteekö NHL mukaan, omistaako liiga joukkueet, eli miten sarja kestäisi pitkäjänteisesti. Vielä ei ole varmaa, alkaako uusi superliiga ensi syksynä. Räty ei osaa sanoa, milloin liigan kohtalo varmistuu.

– NHL:llä on ollut rahahuolia pandemian takia. Korona on hidastuttanut tätä asiaa.

"Olen parempi maalivahti kuin Espoon MM-kisoissa"

Rädyllä jäi viime kaudesta hampaankoloon. Hän kuntoutti polvensa kuntoon, mutta Venäjän pääsarjassa finaalit peruttiin koronan takia.

Olympialaisiin valmistautuva Räty kertoo olevansa huippukunnossa.

– Sanoin juuri maajoukkueen maalivahtivalmentajalle Vesa Virralle, että minulla ei ole ikinä ollut näin hyvä fiilis pelata. En muista, milloin olisin ollut näin hyvässä fyysisessä kunnossa, Räty hehkuttaa.

– Olen parempi maalivahti kuin Espoon MM-kisoissa (2019). On ollut todella kivaa tämä jääkiekon pelaaminen. Tulen olemaan kovassa kunnossa.

Räty kertoo, ettei vielä tiedä, valitaanko hänet olympiajoukkueeseen Pekingiin. Naisleijonat Pekingiin valitaan torstaina illalla.

Syksyllä pelatuista MM-kisoista Räty kieltäytyi työesteiden takia. MM-kisoissa 24-vuotias Anni Keisala kantoi torjuntavastuun ja piti Suomea pystyssä.

– Olympialaisia varten treenataan. En tiedä vielä, olenko lähdössä Pekingiin. Se selviää torstaina. Turha stressata asioista, joihin ei voi enää vaikuttaa, Räty sanoo.

Lue myös: