Hyppää sisältöön

Kun Therese Johaug poistui parrasvaloista, Norjan naishiihtäjien tulokset alkoivat herättää huomiota – tällaista ei ole nähty yli 10 vuoteen

Therese Johaug on tällä kaudella ainoa norjalaisnainen, joka on yltänyt voittoon normaalityylisissä maailmancupin osakilpailuissa. Norjan naiset ovat avanneet viimeksi kautensa heikommin sesongilla 2009–2010.

Heidi Weng makaa maassa saavuttuaan maaliin Tour de Skin viimeisellä etapilla. Kuva: EPA-EFE/ANDREA SOLERO/All Over Press

Kun maailmancupkautta on takana 14 osakilpailua, yksi asia poikkeaa yli vuosikymmenen jatkuneesta trendistä selvästi: Norjan naishiihtäjien tulokset ovat laskusuunnassa.

Normaalimatkojen kisoissa voittoon on yltänyt toistaiseksi vain Therese Johaug, joka oli ykkönen Rukan takaa-ajossa ja Davosin väliaikalähdössä. Davosin jälkeen Johaugia ei ole nähty kilpaladuilla, sillä tähtihiihtäjä on keskittynyt harjoittelemaan helmikuussa odottaviin Pekingin olympialaisiin.

Johaugin poissaollessa maannainen Heidi Weng hiihti toki ensimmäisenä maaliin Tour de Skin päättäneellä loppunousulla. Kuuluisa päätösetappi ei kuitenkaan täytä millään muotoa normaalin hiihtokilpailun määritelmää, eikä ole siis relevantti vertailukohde muihin kauden otatuksiin. Tässä artikkelissa ei myöskään huomioida kiertueluontoisten takaa-ajojen osuusaikoja eikä kautta 2020–2021, jolloin norjalaiset boikotoivat kilpailuja lähes kaksi kuukautta.

Näin ollen Johaug on tällä kaudella ainoa osakilpailuvoittoon yltänyt norjalaisnainen, mikä on ajankohtaan nähden poikkeuksellista. Viimeksi vastaavaa eli vain yhden naisvoittajan alkukausi on nähty Norjassa kaudella 2010–2011.

Kun tarkastelua laajennetaan palkintokorokesijoituksiin, norjalaisnaisten kuluvan kauden saldo on toistaiseksi kaksi voittoa, neljä kakkos- ja neljä kolmossijaa. Potti olisi huikea lähes kaikille muille maille, muttei Norjalle.

Norjan naiset ovat nimittäin avanneet maailmancupin nykyistä heikommin edellisen kerran kaudella 2009–2010, jolloin tuloksena oli kaksi voittoa, kolme kakkos- ja kaksi kolmossijaa.

Pudotus on erittäin raju, jos vertaillaan tuloksia edelliseen vertailukelpoiseen kauteen eli kauteen 2019–2020. Tuolloin podiumeja oli 21 kappaletta, joista pelkästään voittoja oli kymmenen.

Vastoinkäymiset näkyvät

Vertailtaessa kausien tuloksia on syytä huomioida, että vaikka Johaug olisi osallistunut Tour de Skille ja voittanut kaikki kolme distanssimatkaa ja kokonaiskilpailun, kauden aloitus ei olisi yltänyt voittojen määrässä lähellekään viime vuosien tasoa.

Heikentyneet tulokset ovat seurausta etenkin kärkihiihtäjien vastoinkäymisistä.

Ensiksikin historian menestyneimpiin naissprinttereihin kuuluva Maiken Caspersen Falla on pysynyt Johaugin tavoin poissa kisaladuilta Davosin viikonlopusta saakka. Toiseksi: viime vuosikymmenen lopulla palkintosijoissa kylpeneen Ingvild Flugstad Östbergin pitkään jatkuneet terveysmurheet eivät ole hellittäneet. Kolmanneksi: takaa tulevat haastajat eivät ole pystyneet voittoihin Heidi Wengin ankkanousua lukuun ottamatta.

Valoa tunnelin päässä edustavat kuitenkin sprintterit Mathilde Myhrvold, 23, ja 25-vuotias Tiril Udnes Weng. He ovat pystyneet debytoimaan podiumilla.

– Tilanteessamme on hieman samaa kuin Suomella, kun Virpi (Sarasvuo), Pirjo (Muranen), Riitta-Liisa (Roponen) ja Aino-Kaisa (Saarinen) olivat parhaimmillaan. Heidän takanaan uuden sukupolven läpilyönti ei ollut helppoa, Norjan hiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja ja vuoden 2002 sprintin olympiavoittaja Tor Arne Hetland sanoi Yle Urheilulle tammikuun puolivälissä.

Pirjo Muranen, Virpi Sarasvuo, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen poseeraamassa viestin maailmanmestareina Liberecissä 2009. Kuva: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
Huonosti ei mennyt seuraavanakaan vuonna Vancouverissa, josta joukkue saavutti olympiapronssia. Kuva: Philippe Montigny/Agence Zoom/Getty Images

Hetland ja olympialaiset ovat olleet vuosien varrella tuloksekas yhdistelmä: Norja oli omassa luokassaan hänen päävalmentajakautensa huipentumassa, vuoden 2018 Pyeongchangin olympialaisissa. Saldona oli 14 mitalia, joista peräti seitsemän oli kultaisia.

Pyeongchangissa Norjan naiset pystyivät mitaliin jokaisella henkilökohtaisella matkalla, mitä todistettiin myös Vancouverissa 2010 ja Sotshissa 2014.

Mikäli norjalaisnainen on podiumilla jokaisella Pekingin kisojen henkilökohtaisella matkalla, se sivuaa nykyhiihdossa kaikkien aikojen suoraa: Norjan mieshiihtäjät olivat palkintopallilla jokaisella henkilökohtaisella olympiamatkalla neljissä olympialaisissa putkeen vuosina 1992–2002.

Suomen naishiihto pystyi samanlaiseen neljien olympialaisten putkeen vuosina 1972–1984, mutta vuosina 1972–1980 henkilökohtaisia matkoja oli vain kaksi nykyisen neljän sijaan. Vuonna 1984 Sarajevossa henkilökohtaisia matkoja oli kolme.

Hetland ennusti, että norjalaisnaisten putki jatkuu Pekingissä yskähdelleestä alkukaudesta huolimatta.

– Uskon, että Therese Johaug on podiumilla kaikilla distanssimatkoilla. Mikäli näin ei ole, se on jättiyllätys. Maiken Caspersen Falla on varmuudella myös valmis sprintissä, Hetland sanoi.

Tor Arne Hetland oli Norjan hiihtomaajoukkueen päävalmentaja vuosina 2016–2018. Kuva: Petter Nilsson/Getty Images

Viesti sprinttiäkin haastavampi

Mitä tulee olympiavoittoihin, Hetland arvioi Norjan naisten suurimmaksi koettelemukseksi Pekingissä 4x5 kilometrin viestin. Arviota voi pitää yllättävänä, jos ottaa huomioon, että ruotsalaiset ovat dominoineet naisten sprinttiä ja että 31-vuotiaan Fallan edellinen maailmancupin osakilpailuvoitto on lähes kahden vuoden takaa.

Toisaalta kenelläkään nykyhiihtäjällä ei ole esittää Fallaa vakuuttavampaa arvokisasaldoa: Norjan sprinttitähti on ollut mitaleilla henkilökohtaisessa sprintissä kaikissa arvokisoissa vuosina 2013–2021.

– 4x5 kilometrin viesti on suurin haaste. Lillehammerin maailmancupissa näimme, että Norjalla oli hankaluuksia karata Ruotsilta ja Venäjältä. Myös Yhdysvallat ja Suomi ovat mukana mitalikamppailussa, Hetland arvioi.

Haastattelun jälkeen Heidi Weng ja Anne Kjersti Kalvå ovat antaneet positiivisen koronatestituloksen, ja heidän kisamatkansa on vaarassa. Kaksikosta Weng on tärkeässä roolissa, kun puhutaan Norjan menestysmahdollisuuksista naisten viestissä.

Kaksintaistelu jatkuu Pekingissä

Hetland ennusti, että Pekingissä naisten normaalimatkojen voittotaistelu käydään saman parivaljakon kesken kuin Rukalla maailmancupkauden avauksessa. Rukalla Ruotsin Frida Karlsson voitti Johaugin väliaikalähdössä, mutta osat vaihtuivat takaa-ajossa. Viikkoa myöhemmin Lillehammerissa Karlsson oli jälleen ykkönen – vaivaisen 0,3 sekunnin erolla Johaugiin – mutta Davosissa kilpailtu seuraava väliaikalähtö oli vuorostaan norjalaisen heiniä.

Therese Johaugin saldo edellisissä MM-kilpailuissa oli neljä matkaa ja neljä kultamitalia. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images

Kaksikko on löytynyt kolmen parhaan joukosta myös seitsemässä edellisessä normaalimatkan arvokisastartissa. Hetlandin mukaan 22-vuotiaan Karlssonin alavireiset otteet vuodenvaihteen Tour de Skillä eivät heikennä ruotsalaisen kurssia, kun puhutaan Pekingin potentiaalisista menestyjistä.

– Vaikka Karlsson on jo menestynyt, hän on nuori hiihtäjä. Hänen on opeteltava kilpailemaan. Joskus tulokset tulevat kuin itsestään, mutta usein siihen vaaditaan monia vuosia.

Karlsson saavutti ensimmäiset arvokisamitalinsa vuoden 2019 Seefeldin MM-kisoissa, joihin hän saapui 19-vuotiaana vain yhden maailmancupkilpailun kokemuksella. Samankaltaisuutta oli myös Johaugin arvokisadebyytissä: 18-vuotias norjalainen voitti MM-pronssia Sapporossa 2007, vaikka vyöllä oli vain yksi maailmancupin startti.

Tällä kaudella kaksi cupin osakilpailua voittanut Karlsson on ollut kuitenkin vasta maansa kakkosviulisti. Sprintissä Maja Dahlqvist on voittanut kaikki neljä henkilökohtaista starttia, joihin on osallistunut. Vaikka Ruotsin naiset lähtevät tilastojen valossa Pekingiin ennakkosuosikkina, Hetland arvioi maannaistensa kääntävän kauden päätapahtumassa pelin voitokseen.

– Kaikesta huolimatta uskon, että Norjan naiset menestyvät maana parhaiten. Muut maat ovat kuitenkin lähempänä kuin edellisissä arvokisoissa, Hetland sanoi.

Peter Schlickenrieder, Tor Arne Hetland ja Cristian Zorzi olivat olympiasprintin mitalikolmikko Salt Lake Cityssä 2002. Kuva: Ezra Shaw/Getty Images

Trondheim isona motivaattorina

Hiihdon nykytähdet kilpailevat olympiamitaleista Pekingissä 5.–20. helmikuuta, mutta heti perään estradi on tulevaisuudenlupausten, kun Norjan Lygna järjestää nuorten MM-hiihdot 22.–27. helmikuuta.

Vaikka Norjan naishiihdon menestys on toistaiseksi riippuvainen Johaugista, Hetland näkee maansa lähitulevaisuuden valoisana. Huipulle tähtäävien norjalaisten ei tarvitse hakea motivaatiota vain vuonna 2026 Cortina d'Ampezzossa järjestettävistä olympialaisista. Lisämausteen tuovat vuoden 2025 pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat Trondheimissa.

– Cortina on isoin tapahtuma, mutta vain siksi, että kyse on olympialaisista. Toisin kuin Trondheimissa, Cortinassa ladun varressa ei ole joka kisassa mylvimässä yli sataa tuhatta hiihdon ystävää, Hetland muistutti.

Granåsenin hiihtostadionilla riitti väkeä vuoden 1997 MM-kisoissa. Kuva: Shaun Botterill /Allsport/Getty Images
Väkeä riitti myös maastoon. Kuva: Shaun Botterill /Allsport/Getty Images

Lue lisää: