Hyppää sisältöön

Joni Mäki sai mielenrauhan Vantaalla: "Ei se ihan metsässä ole"

Vantaan kansallisen tason kilpailussa voittoon hiihtivät Joni Mäki ja Jasmi Joensuu. Asiantuntija odotti suurempia eroja olympiajoukkueen ulkopuolisiin hiihtäjiin.

Joni Mäki hiihti voittoon Vantaalla. Kuva: Lehtikuva

Olympiahiihtäjistä osa leireilee parhaillaan Italian Seiser Almissa, mutta Vantaan Suomen cupissa nähtiin tästä huolimatta viisi olympiaurheilijaa.

Miesten vapaan kympillä katseet kohdistuivat Joni Mäkeen. Mäki käänsi sekuntipelin edukseen kilpailun viimeisellä kilometrillä, ja kukisti Perttu Hyvärisen niukasti yhdellä sekunnilla.

– Kyllä (siitä kunnosta) hajulle päästiin. Alussa oli vaikeaa. Tuntui, että keuhkot eivät lähde pelittämään ollenkaan, mutta kolmannen kierroksen jälkeen helpotti. En ollut lihaksistoa käyttänyt hirveästi, joten oli paukkuja viimeiselle kierrokselle, Mäki kommentoi Yle Urheilulle.

Mäki sairastui joulukuun alussa Lillehammerin maailmancupin jälkeen. Vantaan kilpailu oli Mäelle ensimmäinen normaalimatka sitten joulukuun.

– Tämä antoi mielenrauhan sille, että ei se normaalimatkan kunto ihan metsässä ole. Kyllä se sieltä pikkuhiljaa laadukkaiden harjoitusten ja tehojen kautta tulee. Ihan hyvillä raiteilla ollaan, Mäki tuumasi.

Mäki ei osallistu huomenna keskiviikkona miesten viestiin, vaan hän lähtee kotiinsa valmistautumaan Pekingin olympialaisiin.

– Menen kämpille ja lukittaudun sinne. Pidän minimissä kaikki kontaktit ja teen perusasioita harjoitusten kannalta.

Pari viikkoa sitten Val di Fiemmen perinteisen kilpailussa 11:nneksi hiihtänyt Hyvärinen piti tiistaita hiihtoaan kohtalaisena.

– Kilometri ennen maalia kuulin ensimmäisen kerran, mikä on kisan tilanne. Olin niin kuutamolla koko ajan, enkä kuullut yhtään väliaikaa. Se oli yllättävän tiukka kisa. Ihan kohtalainen veto kuitenkin, Hyvärinen tiivisti ja kertoi osallistuvansa keskiviikon viestiin.

Perttu Hyvärinen osallistuu keskiviikon viestiin Puijon Hiihtoseuran väreissä. Kuva: Lehtikuva

Miesten puolella olympiahiihtäjiä haastoi hyvin Lauri Lepistö, joka taisteli viimeisille kilometreille saakka kilpailun voitosta. Ero kasvoi lopulta 12,5 sekuntiin.

Lepistö lukeutuu niihin urheilijoihin, jotka eivät pystyneet antamaan viimeisiä näyttöjä olympialaisiin, kun Ranskan ja Slovenian maailmancupit peruttiin koronavirustilanteen takia.

– Olin totta kai pettynyt siihen. Olisi ollut helpompi hyväksyä se, että ei pääse olympialaisiin, kun olisi saanut antaa näytöt valinta-ajan puitteissa. Se oli suuri pettymys, Lepistö kommentoi.

Lämsä haastoi olympiahiihtäjiä

Naisten kilpailussa ykköseksi hiihti odotetusti Jasmi Joensuu. Olympialaisiin valittu sprintteri Jasmin Kähärä oli toinen ja jäi viiden kilometrin matkalla 14,8 sekuntia voittajasta. Maajoukkuehiihtäjiä haastoi Emmi Lämsä, joka jäi 17,8 sekuntia kärjestä.

– Kyllähän se ero kuulostaa hyvältä. Jasmin on todella hyvässä kunnossa. Hän on hiihtänyt sprintissä top-10 maailmassa, niin kyllä se hyvä ero on, Joensuu totesi Yle Urheilulle.

Joensuu lähti hakemaan Vantaan normaalimatkalta henkistä kilpailua ja onnistumista olympialaisia ajatellen. Hän kokee saaneensa päivältä tarvitsemansa annin.

– Kovaa yritin lähteä ja lähdinkin, vähän ylikovaakin. Pohdin valmentajani kanssa, että kokeillaan, miten kroppa kestää happoa. Mielestäni ihan hyvin. Pahalta se tuntui, mutta ihan hyvä veto, Joensuu tiivisti.

Jasmi Joensuu hiihti voittoon 15 sekunnin erolla Jasmin Kähärään. Kuva: Lehtikuva

Reilusti ennen Joensuuta lähtenyt Kähärä kertoo, ettei hän ehtinyt kuulla matkalla yhtään väliaikaa Joensuuhun verrattuna.

– Ihan hyvä tunne jäi. Viime kisan jälkeen oli niin paha mieli, että oli tärkeä saada hyvä hiihto, Kähärä sanoo ja viittaa SM-kisojen kaatumiseensa sprintin finaalissa.

Asiantuntija odotti suurempia eroja

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen odotti, että maajoukkuehuippujen erot niin miehissä kuin naisissa olisivat olleet suuremmat.

– Tänään miehissä hiihdettiin kansainvälistä vauhtia, mutta sijoituksellisesti ei kovin lähellä keulaa. En usko, että maailmancupissa olisi 30 joukkoon tästä joukosta hiihdetty. Erot olivat valitettavan pieniä taaksepäin, Roponen kommentoi.

Roposen mukaan olympiavuonna kisoihin valittujen hiihtäjien ero muihin pitäisi olla helpollakin ladulla puolen minuutin ja minuutin välillä. Silloin suomalaisilta voisi odottaa menestystä myös arvokisoissa.

Roponen odotti myös Joensuun ja Kähärän eron kasvavan isommaksi. Hän kuitenkin nostaa hattua Kähärälle, joka on nostanut tasoaan selvästi tälle kaudelle.

– Jasmin Kähärä hiihti erinomaisen normaalimatkan. Hän on kuitenkin ollut vähän keulapäässä, kun puhutaan normaalimatkoista. Tämä antoi enemmän Kähärälle kuin Joensuulle. Odotin isompaa eroa, Roponen kommentoi.

– Tästä tuli mielenkiintoinen hyvä kilpailu. Emmi Lämsä haastoi hyvin maajoukkuehiihtäjiä ja olympialaisiin lähtijöitä, Roponen tiivisti.

Lue myös: