Hyppää sisältöön

Suomen futsalmiehet hyppäävät arvokisaloistoon keskeltä peltoa – jopa harjoitusten alkamisaika on optimoitu, jotta Italia voisi kaatua EM-avauksessa

Suomen futsalmiesten historian ensimmäinen EM-turnaus alkaa Groningenissa torstaina Italiaa vastaan. Latautuminen tapahtuu kaukana kaupungin vilskeestä.

Suomi majoittuu Groningenissa tähän hotelliin keskellä peltoa kaupungin laitamilla. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Suomi kohtaa EM-kisojen avausottelussa Italian torstaina 20. tammikuuta kello 21.30. Lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa kello 21.10 alkaen. Muut ottelut ovat 24.1. Suomi–Kazakstan ja 28.1. Slovenia–Suomi.

GRONINGEN. Suomen miesten futsalmaajoukkue saavuttaa torstai-iltana pitkäaikaisen unelmansa ja pelaa historiansa ensimmäisen arvokisaottelun EM-parketilla Italiaa vastaan.

Pohjois-Hollannin suurimman kaupungin Groningenin tapahtumakeskus on kisojen ajaksi muutettu futsalpyhätöksi, jonka uumenissa puitteet suomalaisittain poikkeuksellisen hienoille otteluille ovat kunnossa.

Ulkoa areena ei ole aivan yhtä hehkeä, sillä kaupungin keskustaan virtaavan tuloväylän varrella oleva rakennus muistuttaa lähinnä teollisuushallia. Yleisöä alkulohkovaiheen otteluihin ei Hollannissa oteta.

Arvokisaglamour on kaukana myös Suomen joukkueen hotellista, joka sijaitsee kirjaimellisesti keskellä peltoa moottoritien varrella. Muutaman sadan metrin päässä loistaa ainoastaan valtava hampurilaisravintola.

Kisoista hotellilla muistuttaa vain parkkipaikalla rivissä olevat neljä bussia, jotka on koristeltu Suomen sekä lohkovastustajien Italian, Kazakstanin ja Slovenian lipuin.

– Ajoimme kaupungin ohi, kun tulimme lentokentältä tänne. Peltomaisemaa täällä näyttäisi olevan. Lääniä on hotellin vieressä, mutta hyvä, että päästään vähän käppäilemään ulos, konkaripelaaja Jukka Kytölä tuumii hotellin pihassa.

Bussijono hotellin pihassa ei ole sattumaa, sillä futsaliakin hallinnoiva Euroopan jalkapalloliitto Uefa on majoittunut samassa lohkossa pelaavat joukkueet samaan hotelliin. Koronakupla on tiukka ja vastoin aiempia tietoja pelaajia myös testataan säännöllisesti.

– Meillä on oma kerros ja ruokatila, joten kontakteja hotellissa ei sinänsä tule. Tämä on toiminut ihan hyvin, Kytölä sanoo.

Italian ja Suomen joukkueiden bussit parkissa hotellin pihassa. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Prässipeli avainasemassa

Italia on Suomelle enemmän kuin tuttu vastustaja, sillä joukkueet ovat kohdanneet kaksissa edellisissä arvokisakarsinnoissa. MM-karsintojen niin sanotulla Elite Roundilla tammikuussa 2020 Suomi venyi tasapeliin ja eteni Italian sijasta jatkokarsintaan.

EM-karsintalohkossa Italia löylytti Suomea kahdesti uuden päävalmentajansa Massimiliano Bellarten johdolla. EM-kisajoukkuetta nimetessä Bellarte yllätti ja jätti ryhmästä kokonaan pois useita ylimpiä kenttäpelaajia eli pivot-pelaajia.

Suomen muodostelmassa pohjalla viihtyvä Jani Korpela uskoo, että valinnat kielivät Italian pelaavan niin sanotulla 4–0-muodostelmalla, jossa varsinaista kärkipelaajaa ei ole.

– Muutaman pelaajan olisi uskonut olevan joukkueessa mukana. Valinnat tekevät Italiasta ehkä enemmän liikkuvan joukkueen, he haluavat syöttää palloa ja ottaa pallonhallinnan. He pistävät todennäköisesti muitakin Euroopan huippumaita koville, Korpela arvioi.

Jani Korpela pelaa maajoukkueesta tällä hetkellä ainoana ulkomaiden sarjoissa. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Suomea jo yhdeksän vuotta valmentanut kroatialainen Mico Martic tunnetaan futsalnerona, joka kiinnittää huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin. Suomi on esimerkiksi harjoitellut Groningenissa vasta iltamyöhällä tarkoituksella Italia-ottelun alkamisaikaa simuloiden.

Suomen pelaamisessa viime hetkellä keskitytään myös yksityiskohtiin, sillä vahvaan prässiin ja kollektiiviseen puolustamiseen perustuva pelitapa on jokaisen pelaajan selkäytimessä. Monesta muusta EM-kisajoukkueesta poiketen Suomi pyörittää peliä kolmella ketjulla ja lyhyillä vaihdoilla kovan intensiteetin säilyttämiseksi.

– Meidän pitää saada prässipeli kuntoon, että pääsemme oikeasti lähelle vastustajaa rikkomaan heidän pelinrakenteluaan. Se on ihan ensimmäinen asia, Kytölä sanoo.

"Ei ihan tavallinen peli"

Suomi sai kisojen alla ikäviä uutisia, kun hienon uran tehnyt Mikko Kytölä, 37, joutui jäämään kisakoneesta sivuun loukkaantumisen vuoksi.

– Varmasti raskas paikka, mutta sellasta elämä välillä on. Olemme viestitelleet niitä näitä joukkueen fiiliksistä ja uusista ketjukoostumuksista. Ihan hyvillä mielin asioita on käyty läpi, neljä vuotta nuorempi Jukka-veli kertoo.

Ulkomailtakin futsalkokemusta ja -tietoutta kerryttäneet Kytölän veljekset ovat olleet suuressa roolissa lajin pitkällä taipaleella arvokisaparketeille asti. Kaksi kautta Italiassakin uransa aikana pelannut Jukka Kytölä myöntää, että torstai ei ole ihan normaali päivä rakkaan lajin parissa.

– Ei se ihan tavallinen peli ole. Jännitystä on ilmassa normaalia enemmän ja nyt on tosi odottavainen fiilis. Kun pilliin vihelleteään, niin muutamat ensimmäiset kosketukset ja liikkeet ja sitten päästään rytmiin. Peli on kuitenkin sama, mitä tässä on yli kymmenen vuotta jo pelattu.

Jukka Kytölä on yksi suomalaisen futsalin historian merkittävimmistä pelaajista. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Pallopeleissä valmistautumista tehdään paitsi joukkueena niin myös yksilöinä. Venäjän liigassa Nizhni Novgorodissa pelaava Korpela, 24, ei ainakaan vielä tunne Kytölän tavoin tavallisesta poikkeavaa jännitystä.

– Tietenkin tämä on aina ollut unelma. Ihan peruspelejä ne minulle loppujen lopuksi ovat. En valmistaudu mitenkään eri tavalla henkisesti tai fyysisesti.

Jalkapallon puolelta muun muassa Virgil van Dijkista, Arjen Robbenista ja Tim Sparvista tunnettu Groningen jää merkittävänä etappina suomalaisen futsalin historiaan.

Ja kuka tietää, kenties Suomi saa lisäapua kaupungin suojeluspyhimykseltä Pyhältä Martinukselta eli Pyhältä Martilta, jonka mukaan on nimetty paitsi Groningenin kuuluisan kirkon torni ja EM-kisahalli, myös Marttilan kunta Suomessa. Pyhään Marttiin voi törmätä myös muun muassa Raision kunnan vaakunassa.

Suomen futsalmiesten EM-kaupunki Groningen tunnetaan kirkontornistaan

Lue myös: