Hyppää sisältöön

Kaisa Alanko, 29, sai unelmiensa tarjouksen ja muutti pikavauhdilla Italiaan – huippupelaajan pelikamat katosivat matkalla

Korona-aikana muuttaminen maasta toiseen ei ole mikään läpihuutojuttu. Tämän huomasi lentopalloilija Kaisa Alanko, joka debytoi kovatasoisessa Italian liigassa viikonloppuna.

Kaisa Alanko pelasi Italian A1-liigassa ensimmäisen ottelunsa viime sunnuntaina. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Lentopallomaajoukkueen passari Kaisa Alankoa jännittää. Yleisöä hallissa on kolmasosa sallitusta kapasiteetista – noin tuhat katsojaa. Suomalaisen mielestä tunnelma italialaisessa sisäpalloiluareenassa tuntuu odottavalta. Ensiksikin sen vuoksi, että naisten sarja palaa vaikean korovirustilanteen vuoksi kolmen viikon ottelutauolta. Toiseksi sen vuoksi, että kyseessä on Alangon ensimmäinen ottelu Italian A1-liigassa.

Joukkueiden esittelyssä Alanko seisoo areenalla Volley Vallefoglian paidassa.

– Siinä en oikein meinannut uskoa, että tämä todella tapahtuu. Koetin pelin aikana muistutella itselleni, että koeta nyt nauttia tästä, kun olet viimein saanut tämän mahdollisuuden, Alanko sanoo.

– Joukkueessa minut on otettu hyvin vastaan. Sain ehkä helpomman aloituksen, kun ensimmäinen otteluni tuli suunniteltua myöhemmin. Meidän joukkueesta on ollut paljon pelaajia eristyksissä altistumisten takia ja olemme harjoitelleet pienemmissä ryhmissä. Viimeiset joukkuekaverit tapasin eilen, kun heidän eristyksensä loppui, Alanko kertoo.

Vierasottelu Busto Arsiziota vastaan päättyy Alangon Vallefoglian 0–3-tappioon.

– Tämä oli totuttelemista liigaan ja joukkueen systeemeihin.

Äkkilähtö unelmien äärelle

Kaisa Alanko kokee elävänsä unelmaansa tällä hetkellä, joka avautui hänelle sattuman kautta.

Vallefoglialaisjoukkueen ykköspassari Francesca Scolan loukkaannuttua Alangolle avautui mahdollisuus päästä Italian liigaan, jossa hän on haaveillut pelaavansa.

Koronan iskiessä Italiaan yhä kovemmin tuntui unelma murtuvan.

Sitten seura ilmoitti Alangolle toinen päivä tammikuuta, että hänet haluttiin pelaamaan Italiaan. Neljä päivää myöhemmin Alanko oli jo harjoittelemassa uuden joukkueensa kanssa.

Alanko nauraa, kun häneltä kysyy, millaista oli muuttaa korona-aikana maasta toiseen. 29-vuotiaan pelaajan tavarat olivat kirjaimellisesti ympäri Eurooppaa. Osa Alangon tavaroista on yhä Ranskassa, jossa hän lentopalloili kolme edellistä kautta Volley-Ball Nantesin riveissä.

– Tietokoneeni olin laittanut jo sisareni matkaan Ylläkselle, jonne minun piti mennä seuraavaksi yöjunalla. Nyt vain piti mennä ja ottaa mukaan vain mitä oli. En usko, että uutta tällaista tilaisuutta olisi tullut. Onneksi vanhempieni luona oli vanhat pelikengät ja polvisuojat, Alanko sanoo.

– Loppujen lopuksi laukkuni meni hukkaan Ranskan lentokentällä ja tuli viikon myöhässä. Piti ostaa kuitenkin uudet pelikamat täältä, Alanko naurahtaa.

Kaisa Alanko pelasi kolme edellistä kautta Ranskassa. Tänä syksynä hän pelasi lyhyen lainapestin Puolan pääsarjassa. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Alanko asuu tällä hetkellä väliaikaisessa majapaikassa, joka on seuran presidentin kesäasunto Pesarossa. Treenihallille on 20 minuutin automatka. Alanko kertoo, että arki on lähtenyt sujumaan hyvin.

– Sain seuralta käyttööni auton. Mielestäni liikenne on täällä sujuvaa, vaikka ajetaan vähän miten sattuu, mutta sujuvasti. Asuntoni ikkunasta näkyy meri ja ravintoloiden pizza sekä pasta on hyvää, niin mikäs tässä, Alanko sanoo.

Jatkosopimus ei ole vielä ajankohtainen

Alangon joukkue Vallefoglia on tällä hetkellä A1-liigan kolmanneksi viimeisenä. Sarjan kaksi viimeistä joukkuetta putoaa keväällä pääsarjasta. Suomen maajoukkuepassari nauttii pelaamisesta kovassa paikassa.

Alanko kuvaa Italian A1-liigaa Euroopan parhaaksi naisten lentopalloliigaksi. Peliä hän kuvailee urheilulliseksi. Hän mainitsee erona esimerkiksi Turkin liigaan sen, että Italiassa hyviä joukkueita on enemmän.

– Kaikilla on täällä tosi kova lyöntikäsi, pallot tulevat kovaa ja peli on nopeaa.

Kaisa Alangon sopimus Vallefoglian kanssa kattaa loppukauden.

– En ole miettinyt jatkoa vielä. Pitää katsoa myöhemmin tilannetta. Nyt nautin tästä, sanoo Alanko.

Lue myös: