Hyppää sisältöön

Tätä on futsal

Futsal ei ole jalkapalloa salissa, vaan paljon muuta. Näitä asioita seuraamalla pääset lajista kartalle, kun katsot Suomen otteluita EM-kisoissa.

"Lentävät" vaihdot

Futsalia pelataan neljän pelaajan kentällisin, joiden lisäksi kentällä on maalivahti. Valmentaja voi vaihtaa kentällä olevia pelaajia niin monta kertaa kuin haluaa.

Peluutustavat vaihtelevat. Monet maat peluuttavat usein vain 6–7 pelaajaa. Suomen valmentaja Mico Martic suosii koko kokoonpanonsa peluutusta. Suomi käyttää yleensä 12 pelaajaa eli kolmea kentällistä.

Kumuloituvat rikkeet

Nopeatempoisessa pelissä sattuu ja tapahtuu. Jokaisesta suoran vapaapotkun arvoisesta rikkeestä merkitään myös kumuloituva rike joukkueelle.

Viiden tehdyn rikkeen jälkeen jokaisesta rikkeestä tulee vapaapotku, joka annetaan 10 metriä maalista ilman muuria. Tämä lisää usein vastustajien halua hakea rikettä, mikä pakottaa puolustavan joukkueen miettimään, milloin on järkevää rikkoa.

Kumuloivat rikkeet ovat puoliaikakohtaisia. Rikkeen aiheuttaa esimerkiksi vastustajan sääntöjenvastainen kampittaminen, taklaaminen tai kiinnipitäminen.

Erikoistilanteet

Erikoistilanteet ovat iso osa futsalia. Esimerkiksi sivuraja annetaan futsalissa rajapotkuna, myös kulmat potkaistaan. Lisäksi rikkeet tuovat suoria ja epäsuoria vapaapotkuja.

Kun erotuomari katsoo hyökkäävän joukkueen saaneen tarpeeksi aikaa hakea pallo, antaa hän erikoistilanteen suorittamiseen laskemalla aikaa neljä sekuntia. Pelaajat usein pitävät kättä pallon päällä antaakseen merkin omille liikkeiden tekemiseen ja potkun lähtemiseen.

Joukkueet harjoittelevat erikoistilanteita runsaasti. Jokainen vastustajan erhe halutaan käyttää hyödyksi, minkä vuoksi juuri erikoistilanneosaaminen korostuu voittavilla joukkueilla.

Maalivahtipelaaminen

Torjumisen lisäksi maalivahdin rooli on avata peliä. Vaikka maalivahti saa koskea palloon omalla alueella ajan ja tilan suhteen rajatusti, vain kerran ellei vastustaja välissä koske palloon, käytetään välillä häntä viidentenä kenttäpelaajana.

Maalivahti voidaan vaihtaa kenttäpelaajaan, joka siirtyy pelaamaan hyökkäysalueelle välttääkseen oman alueen neljän sekunnin kosketussäännön. "Liivipelaajaa" tai "lentävää maalivahtia" käytetään usein loppuhetkillä tasoitusta hakiessa.

Lisää futsalin nyansseista oppii seuraamalla EM-kisoja. Suomi avaa kisaurakkansa torstaina lajin mahtimaata Italiaa vastaan kello 21.30. Yle näyttää ottelun suorana TV2:ssa ja Areenassa.

Yle näyttää myös muut Suomen alkulohkon ottelut. Suomi kohtaa Kazakstanin 24. tammikuuta ja Slovenian 28. tammikuuta.