Hyppää sisältöön

Historiallisissa kisoissa heti jymypaukku? Suomella on sauma jatkoon futsalin EM-turnauksessa, sanoo asiantuntija: "Ei mitään haihattelua"

Suomen miesten futsalmaajoukkue kohtaa EM-kisojen avausottelussaan Italian. Lähetys ottelusta alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 21.10.

Suomen miesten futsalmaajoukkue pelaa ensimmäistä kertaa arvokisoissa. Kuva: Tomi Hänninen/ Yle

Suomi kohtaa EM-kisojen avausottelussa Italian torstaina 20. tammikuuta kello 21.30. Lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa kello 21.10 alkaen. Muut ottelut ovat 24.1. Suomi–Kazakstan ja 28.1. Slovenia–Suomi.

Illalla nähdään historiallinen hetki, kun Suomen miesten futsalmaajoukkue kohtaa EM-kisojen avausottelussaan Italian.

Suomi selviytyi ensimmäistä kertaa historiassaan EM-kisoihin keväällä, kun se sijoittui EM-karsintalohkossaan toiseksi. Lohkoykkösenä kisoihin ponnisti juuri Italia.

Vastus on tullut Suomelle viime vuosina tutuksi. MM-karsinnoissa Suomi venyi tasapeliin sekä Italiaa että Portugalia vastaan, ja jätti Italian tylysti ulos kisoista. EM-karsinnoissa Italia vei kuitenkin molemmat kohtaamiset.

Vuoden 2014 Euroopan mestari jäi Sloveniassa neljä vuotta sitten alkulohkon viimeiseksi. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Italia ei edennyt alkulohkosta jatkoon. Joukkue onkin uudistunut rutkasti sitten edellisten EM-kisojen.

Uusi päävalmentaja Massimiliano Bellarte astui ruoriin syksyllä 2020.

– Bellarte on pitkän linjan valmentaja. Ihan hyvä, että Italiaa on uusittu, sillä menestys ei ole ollut viime aikoina älyttömän hyvää ja siellä on totuttu menestymään. Italialla on aika kovat paineet menestyä, Yle Urheilun asiantuntija Matias Sarelius kertoo.

– Italia elää tällä hetkellä murrosvaihetta, uudet pelaajat vasta tekevät tuloa maajoukkueeseen. Bellarte on saanut Italian pelin toimimaan suhteellisen hyvin EM-karsinnoissa ja nyt harjoituspeleissä. Italia on vaarallinen, Sarelius jatkaa.

Karsinnoissa loistanut pivot-pelaaja eli hyökkääjä "Japa" Vieira ei ole joukkueen mukana EM-kisoissa.

– Hän oli karsinnoissa tosi hyvä, mutta jostain syystä ei ole nyt joukkueen mukana. Italialla ei ole nyt kuin yksi selkeä pivot. Se voi olla pelitavallinen juttu, tai sitten kyseessä on loukkaantuminen.

Italian tähtipelaaja Alex Merlim, yksi maailman parhaista futsalpelaajista, on kärsinyt koronasta ja hänen pelaamisensa on epävarmaa. Merlim oli vastikään FutsalPlanetin maailman parhaiden miespelaajien listalla sijalla kolme. Sareliuksen mukaan Merlim on kuitenkin nähty joukkueiden hotellilla.

Brasilialaissyntyinen Alex Merlim (oik.) edustaa seurajoukkuetasolla portugalilaista Sportingia, joka on hallitseva Mestarien liigan voittaja. Kuva: Tgsphoto/Shutterstock/All Over Press

Sarelius povaa Suomen avausottelusta tiukkaa ja vähämaalista. Suomella on Sareliuksen mukaan mahdollisuus ottaa heti avausottelussa tärkeitä pisteitä. Italian horjuttamiseen vaaditaan onnistunutta prässipelaamista.

– Se vaatii jalkoja, päätä ja sydäntä. Prässipelaaminen on toiminut viime aikoina Suomella hyvin, mutta EM-kisoissa sen pitää toimia vielä asteen paremmin. Italialla on hyviä yksi vastaan yksi -haastajia, heidän kanssaan on oltava tarkkana.

Myös erikoistilanteet ovat tärkeässä roolissa.

– Kulmapotkut, hyökkäyspään sivurajapotkut, vapaapotkut... Niiden pitää toimia. Yksi kysymysmerkki on, miten Mikko Kytölän mentävä aukko saadaan paikattua, kun hän joutui jäämään pois.

Mikko Kytölä joutui jäämään pois EM-kisajoukkueesta loukkaantumisen takia. Pelaavaan kokoonpanoon nousi GFT:n Henri Alamikkotervo, ja varapelaajaksi ryhmään nousi Aleksi Pirttijoki. Kuva: Tomi Hänninen

Kazakstan lohkon suosikki

Suomi ja Kazakstan kohtaavat maanantaina 24.1. Suora lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa kello 21.10 alkaen.

Suomelle Kazakstan on vastustajana tuntemattomampi, mutta futsalpiireissä maa tunnetaan. Joukkue on viime vuosina menestynyt etenkin brasilialaisvahvistustensa ansiosta. Syksyllä MM-kisoissa joukkue eteni aina välieriin asti. EM-kisoissa 2016 Kazakstan nappasi EM-pronssia.

– Siellä on neljä brasilialaistaustaista pelaajaa, joista kaksi on pelipaikaltaan maailman huippuja. Maalivahti ja kapteeni Leo Higuita on jalalla pelaamisessa maailman paras. Hän nousee paljon hyökkäyksiin mukaan. Suomi toki tietää sen, mutta niin tietää moni muukin joukkue. Häntä ei ole saatu kuriin, se on todella vaarallinen ase Kazakstanin hyökkäyksissä. Kazakstanin pelit ovat vähän erilaisia kuin muut futsalpelit, Sarelius kertoo.

Toinen vaarallinen pelaaja on niin ikään brasilialaissyntyinen pohjapelaaja Douglas Junior.

– Hän on joukkueen kapellimestari, joka käy todella vähän vaihdossa. Hän saattaa pelata 37–38 minuuttia ottelua kohden. Hän tykkää olla pallon kanssa ja rytmittää pelaamista, Sarelius vinkkaa.

Kazakstanin kapteeni Higuita venyi torjuntaan Brasiliaa vastaan MM-kisoissa lokakuussa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Kazakstanin poliittinen tilanne on viime viikkoina ollut kaoottinen. Nestekaasun hinnankorotuksista alkaneissa levottomuuksissa on maan viranomaisten mukaan kuollut ainakin 225 ihmistä, mutta paikalliset uskovat, että todellisuudessa lukema on huomattavasti suurempi.

Mielenosoittajat valtasivat muun muassa lentokentän ja turvallisuuspalvelun rakennuksen. Hallitus erosi, maahan julistettiin hätätila, internet lakkasi toimimasta ja lopulta Kazakstanin presidentti kutsui venäläiset joukot avuksi. Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kyseessä oli vallanvaihtoyritys.

Kansalaisjärjestöjen mukaan satoja ihmisiä on pidätetty, tapettu tai nämä ovat kateissa. Pidätettyjen joukossa on toimittajia ja kansalaisaktivisteja. Monien kohtalo on yhä epäselvä. Sotilaat aloittivat vetäytymisen maasta viikko sitten.

Kazakstanin tilanne on vaikuttanut myös maan futsalmaajoukkueen valmistautumiseen EM-lopputurnaukseen.

– Viime viikonloppuna heillä piti olla Ukrainaa vastaan kaksi valmistavaa maaottelua, mutta he joutuivat perumaan pelit, Sarelius kertoo.

– Ilmeisesti brasilialaistaustaiset pelaajat tulevat käytännössä suoraan kisoihin entisestä kotimaastaan Brasiliasta. Sekin saattaa vähän vaikuttaa. Usein erikoistilanteet ja muut on hiottu turnausta edeltävillä leireillä, mutta nyt ne ovat jääneet avainpelaajilta väliin. He eivät ole ainakaan kisojen alussa ihan timanttisessa kunnossa, mutta jää nähtäväksi.

Kokenut arvokisakävijä Slovenia

Suomi ja Slovenia kohtaavat perjantaina 28.1. Suora lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa kello 18.10 alkaen.

Suomen alkulohkon viimeinen vastustaja on Slovenia. Ottelu pelataan ensi viikon perjantaina.

Slovenia isännöi EM-kisoja neljä vuotta sitten ja ylsi aina puolivälieriin asti. Joukkue ollut mukana viisissä edellisissä EM-kisoissa. Viidet edeltävät EM-kisat pelattiin 12 maan voimin, ja nyt Hollannissa on mukana ensimmäistä kertaa 16 maata.

Slovenia jakaa epävirallisella futsalin maailmanlistalla Suomen kanssa 19. sijaa, ja Sarelius kuvaileekin joukkuetta Suomen kaltaiseksi.

– Sielläkin on menestysnälkää. He haluavat nyt tietysti alkulohkosta eteenpäin ja pidemmälle kuin kotikisoissa.

Pelaajista Sarelius nostaa esiin kapteeni Igor Osredkarin, 35. Hän on ollut mukana maajoukkueessa vuodesta 2005.

– Osredkar pelaa paljon ja on sellainen pelillinen johtaja. Suomi saa olla todella tarkkana myös numero kympin eli Alen Feticin kanssa. Hän on isokokoinen vasenjalkainen hyökkääjä, joka pelaa Italian Serie A:ssa Padovan joukkueessa, joka johtaa tällä hetkellä sarjaa. Fetic on aina vaarallinen, kun hän saa pallon, hän pystyy suojaamaan sitä niin hyvin. Feticin kun Suomi saa kuriin, on se pelissä vahvoilla.

Suomi eteni EM-lopputurnaukseen kukistettuaan ratkaisevassa karsintaottelussa huhtikuussa Belgian 3–2. Kuva: Kimmo Brandt / All Over Press

Vaikka lohkon vastustajat ovat kovia, uskoo Sarelius Suomen mahdollisuuksiin edetä jatkopeleihin. Joka lohkosta kaksi joukkuetta neljästä etenee jatkoon.

– Suomen kohdalla se tarkoittaa, että Italiaa ja Kazakstania vastaan pitäisi saada 1–3 pistettä, jotta Sloveniaa vastaan kamppailtaisiin jatkopaikasta. Ei ole mitään haihattelua puhua, että Suomi voisi mennä jatkoon lohkosta. Kova on lohko, mutta Suomikin on kova joukkue.

Suomen etuna on ennen kaikkea päävalmentaja Mico Marticin johtama huolellinen valmistautuminen turnaukseen.

– Suomi on yksi turnauksen parhaiten valmistautuneista joukkueista. Suomi on pitänyt hyviä leirejä, pelaajat ovat hyvässä kunnossa, vastustajista tiedetään todella paljon myös sellaisia yksityiskohtia, joihin pelit monesti ratkeavat. Kaikkien vastustajien jalkaisuudet tiedetään, tiedetään, miltä puolelta he kääntyvät ja tykkäävät mennä ohi... Siitä on Suomelle ilman muuta etua.

Hallitseva mestari ennakkosuosikki

Hallitseva Euroopan mestari ja maailmanmestari Portugali on myös tämän EM-turnauksen ennakkosuosikki. Joukkueen ykköstähti Ricardinho ei kuitenkaan ole mukana, sillä hän päätti lopettaa maajoukkueuransa.

– Portugali on varmasti silti loppukarkeloissa. Espanjaa, seitsemänkertaista Euroopan mestaria, ei voi laskea ulos. Muutamat kisat heillä on ollut vähän alavireistä, mutta he tekevät uutta tuloaan. Venäjä tippui MM-kisoissa Argentiinalle rangaistuspotkukilpailun jälkeen, mutta joukkue on vaarallinen ja heillä on mahdollisuus mennä pitkälle.

Yle Urheilun asiantuntija Matias Sarelius povaa Kroatiasta yllättäjää EM-kisoissa. Suomi kohtasi Kroatian joulukuussa Espoossa, ja ottelu päättyi Suomen 1–0-voittoon. Kuva: Tomi Hänninen/ Yle

Kisojen mahdolliseksi yllättäjäksi Sarelius nostaa Kroatian, jonka Suomi kohtasi joulukuussa kahdesti. Suomi voitti avausottelun Juhana Jyrkiäisen osumalla 1–0, ja toinen ottelu päättyi Kroatian 6–4-voittoon.

Kroatia pelaa C-lohkossa yhdessä Venäjän, Puolan ja Slovakian kanssa.

Mielenkiintoisista seurattavista pelaajista Sarelius nostaa Kazakstanin maalivahti Higuitan lisäksi Espanjan Sergio Lozanon ja Portugalin Zicky Ten.

– Lozano ei ollut MM-kisoissa mukana, mutta kyseessä on erittäin kova maalintekijä. Portugalilla on viihdyttävä pivot-pelaaja Zicky Te. Hän kun saa pallon, hän näyttää koikkelehtijalta, mutta osaa taikoa maaleja tyhjästä.

Yle näyttää kaikki Suomen EM-kisaottelut Areenassa ja TV2:ssa. Muut EM-kisojen ottelut nähtävissä täältä.

Lue myös: