Hyppää sisältöön

Kuka valitaan Suomen olympiaedustajaksi naisten taitoluisteluun? Linnea Ceder unelmoi nousevansa viime hetkellä kisapaikkaan: "Olisihan se supersiistiä"

Taitoluistelija Linnea Ceder teki perjantaina lyhytohjelman ennätyspisteensä Saksassa. Naisten taitoluistelun olympiapaikka on vielä auki maanantaihin saakka.

Linnea Ceder ylsi SM-hopealle Porissa joulukuussa. Kuva: Lehtikuva

Taitoluistelija Linnea Ceder, 19, luisteli lyhytohjelman ennätyspisteensä Bavarian Openissa Saksan Oberstdorfissa. Kilpailu on osanottajamäärältään yksi Euroopan suurimmista kevään taitoluistelukilpailuista.

Ceder sai lyhytohjelmastaan 58,95 pistettä, mikä oikeuttaa kilpailussa toiseen sijaan. Cederin aiemmat lyhytohjelman ennätyspisteet ovat tammikuulta 2020, jolloin hän sai 58,01 pistettä Grazin EM-kisoissa.

– Minua jännitti yllättävän paljon, mutta silti sain pidettyä paketin kasassa ja temput tuli tehtyä niin kuin pitikin. Vähän jotain pientä haparointia, mutta kokonaisuus oli ihan hyvä. Olen kyllä tyytyväinen, Ceder kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Ceder on lyhytohjelmansa jälkeen hyvillä mielin. Kokonaisuus onnistui.

– Minulla oli hyvä fiilis luistella. Se varmaan näkyi tuomareillekin. Elementit oli laadukkaita ja sain niistä laatupisteitä, mitkä sitten vaikuttivat myös tulokseen.

Nouseeko Ceder vielä olympiakoneeseen?

Suomen edustaja naisten taitoluisteluun Pekingin olympialaisissa on vielä auki. Emmi Peltosen nilkkavammaan päättyneen kauden takia Suomelle vuosi sitten olympialaisiin maapaikan hankkinut Jenni Saarinen nousi varteenotettavimmaksi ehdokkaaksi.

Saarinen osallistui viime viikolla EM-kisoihin, mutta hän ei saanut nappionnistumista. Saarinen myönsi, vapaaohjelman jälkeen, että esimerkiksi vaikeimpien kolmoshyppyjen kanssa on ollut ongelmia ja hänellä on joku blokki suorituksissaan.

Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen totesi EM-kisojen jälkeen, että keskusteluja olympiavalinnasta käydään vielä.

– Olympiakomitea tarkastelee vielä tämän kauden näyttöjä. Katsotaan, minkälaisia keskusteluja käydään ja millaisin perustein edetään. Jennillä on hyvä etulyöntiasema valinnoissa, Niittynen sanoi viime viikonloppuna.

Ceder ei halunnut perjantaina Oberstdorfissa puida sen tarkemmin mahdollisuuksiaan olympiakoneeseen. Olympiakomitean hallitus vahvistaa viimeiset olympiavalinnat tämän viikonlopun jälkeen maanantaina 24. tammikuuta.

– En tiedä näistä olympiavalinnoista mitään. Keskityn omaan suoritukseeni ja loppu tulee sitten, jos tulee ja miten tulee. Sen sitten näkee juuri 24. päivä. Minun tavoite ja katse on kyllä tässä omassa tekemisessä ja huomisessa vapaaohjelmassa, Ceder sanoo.

Onko kuitenkin halua lähteä?

– Totta kai. Se on ollut unelma ja tavoite jo pitkään. Olisihan se ihan supersiistiä.

Ceder tiedostaa, että Oberstdorfin kilpailu on viimeinen näyttöpaikka ennen olympiavalintaa. Tämä näkyi pienenä jännityksenä illan lyhytohjelmassa.

– Voi olla, että takaraivossa oli sellainen pieni juttu, mikä juuri aiheutti tuon jännittämisen, vaikka sitä yrittää olla miettimättä.

Ceder toteaa tosin, että olympiavalintoja katsellessa Saksan kilpailu on "kisa siinä missä kaikki muutkin".

– Toki tämä on lähin ja viimeinen kisa, missä voi antaa näyttöjä. Siinä mielessä tärkeä, mutta niin on muutkin kilpailut.

Valmennuspäällikkö Niittynen kertoi lokakuussa, että tammikuun EM-kisoilla on erittäin suuri painoarvo lopullisiin olympiavalintoihin.

Cederiä ei nähty EM-kisoissa, sillä Oona Ounasvuori oli Cederiä edellä Taitoluisteluliiton valintarankingissa (siirryt toiseen palveluun). Ounasvuori jäi EM-kisoissa lyhytohjelmaan pistein 49,13. Saarinen sai EM-kisojen lyhytohjelmastaan 58,93 pistettä eli 0,02 pistettä vähemmän kuin Ceder perjantaina.

Viime joulukuun SM-kisoissa Saarinen kirjasi Suomen mestaruuden pistein 179,13, kun taas Ceder luisteli hopealle tekemällä ennätyspisteensä 171,17. Saarisen kokonaispisteet vajaa kuukausi myöhemmin EM-kisoissa olivat 160,32. Saarisen ennätys on peräti 181,20, mutta se on joulukuulta 2019.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoi aiemmin tällä viikolla Yle Urheilulle, että Olympiakomitea kerää merkittävien kansainvälisten tapahtumien suorituksia valintapäivään saakka.

– Kaikki merkittävät suoritukset, jotka tuovat lisä-arvoa kriteereihin mistä tahansa lajista, ovat vielä valideja, Lehtimäki vastasi yleisesti kysymykseen, haluaako Olympiakomitea tarkastella juuri Cederin suorituksia tänä viikonloppuna olympiavalintoja ajatellen.

Olympiakomitean kriteereissä urheilijan on osoitettava mahdollisuutensa sijoittua olympialaisissa 16:n parhaan joukkoon. Valinta voidaan myös tehdä, jos kyseessä on nuori ja kehittyvä urheilija "hyvässä noususuhteessa".

– Meillä on monessa lajissa erittäin merkittäviä tapahtumia. Ei tämä taitoluistelu poikkea yleisestä linjasta, mikä meillä on. Haluamme antaa loppuun asti urheilijoille näyttöpaikkoja lajista riippumatta, Lehtimäki sanoo.

Lue myös: