Hyppää sisältöön

Ylen asiantuntija jättäisi MM-mitalisti Joni Mäen ulos olympiaviestistä – tässä ovat Toni Roposen tämänhetkiset joukkuevalinnat

Vantaan Suomen cupissa hiihdettiin keskiviikkona viestimatkat kansallisella tasolla. Yle Urheilun asiantuntija käänsi TV2:n lähetyksessä katseita Pekingin olympiaviesteihin.

Joni Mäki saavutti Ristomatti Hakolan kanssa parisprintin MM-hopeaa viime talvena Oberstdorfissa. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen seitsemän naisen ja kuuden miehen muodostama maastohiihtomajoukkue sai viikko sitten lopullisen muotonsa, mikä käynnisti luonnollisesti myös viestispekulaatiot Pekingin olympialaisiin.

Valmennusjohto valitsee lopullisesti nelikkonsa todennäköisesti Pekingissä skiathlonin ja perinteisen väliaikalähdön perusteella. Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen kertoi Vantaan Suomen cupin yhteydessä omat valintansa tämän hetken tilanteen perusteella. Vantaan Suomen cup oli suomalaishiihtäjille viimeinen kilpailu ennen Pekingin koitoksia.

Roponen jättäisi tässä vaiheessa Suomen ankkurina Oberstdorfin MM-laduilla hiihtäneen Joni Mäen sivuun joukkueesta. Roposen listalla viestinelikko olisi hiihtojärjestyksessä Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm.

Roposen mukaan Suomi ei ole ennakkosuosikki olympiamitaleille, joten joukkueeseen on valittava neljä kovakuntoisinta hiihtäjää. Näin ollen MM-kisoissa parisprintissä hopeaa Hakolan kanssa voittanut Mäki ei olisi mukana viestissä.

– Jos lähtisimme hakemaan puhtaasti voittoa ja meillä olisi kolmella osuudella rautaiset miehet, silloin asettaisin Joni Mäen ankkuriksi leikkimään yhdessä Johannes Kläbon kanssa ja taistemaan loppukirissä, Roponen sanoo.

Roponen perustelee valintaansa juurikin Lindholmin kestävyysominaisuuksilla. Lindholm on hiihtänyt tällä kaudella maailmancupissa sekä vapaan että perinteisen 15 kilometrin kilpailuissa kertaalleen sijalle 21.

– Olemme todennäköisesti haastajia, ja tarvitsemme tämän hetken neljä kestävyysominaisuuksiltaan kovinta urheilijaa. Lindholm osoitti Davosissa ja kauden mittaan, että hänellä on nälkää ja kestävyysominaisuuksia, jotka nousevat paremmin sfääreihin olympialaisissa.

Roposen papereissa Remi Lindholm on Joni Mäen edellä. Kuva: Tomi Hänninen

"Kertun pakko hiihtää perinteistä"

Roposen papereissa naisten viestinelikon muodostaisi Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski. Myös Anne Kyllönen voi nousta Roposen mukaan viestiin, jos hän hiihtää perinteisen kympillä kymmenen parhaan joukkoon.

– Johanna Matintalo on ollut hyvässä kunnossa. Ensimmäisellä osuudella ei todennäköisesti hiihdetä kovin kovaa ja uskon, että Johanna pystyy hiihtämään kärjen mukana vaihtoon, Roponen sanoo.

Roposen mukaan toiselle osuudelle vaaditaan hiihtäjä, joka pystyy hiihtämään korkeassa ilmanalassa kovaa Venäjän Natalia Neprjajevaa, Norjan Therese Johaugia ja Ruotsin Frida Karlssonia vastaan.

– Siinä on pakko pysyä mukana, jos haluaa mitalista taistella. Siksi Kertun on laskelmieni mukaan pakko hiihtää perinteistä.

Kerttu Niskasella on Roposen mukaan tärkeä rooli toisella osuudella. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Mitalitaistelun kannalta Pärmäkoski on Roposen papereissa Suomen ankkkuri.

– Hän pystyy taistelemaan nykyisellä kunnolla ketä tahansa vastaan. Joensuun olen asettanut kolmoseksi. Se vaatii sen, että Kertun on pysyttävä kärkiporukan mukana. Siinä ei saa olla metriäkään eroa, kun Joensuu lähtee kolmannelle osuudelle.

Vuokatin etumatka riitti

Vantaan Suomen cupissa hiihdettiin keskiviikkona miesten ja naisten viestit. Naisissa voiton nappasi Vuokatti Ski Team Kainuu, kun 39 sekunnin etumatkalta viimeiselle osuudelle lähtenyt Vilma Nissinen ylitti maaliviivan ensimmäisenä.

Jasmi Joensuu kiri viiden kilometrin matkalla eroa Nissiseen kiinni noin kymmenen sekuntia, ja toi Vantaan Hiihtoseuran maalin toisella sijalla. Joensuun mukaan Vantaan Suomen cupin kilpailut olivat hyvä kenraali olympialaduille.

– Kaikinpuolin hiihto tuntui hyvältä, ja jaksaminen on hyvällä mallilla. Pientä viilausta vielä, niin eiköhän siitä hyvä tule, Joensuu tiivisti kisakuntonsa.

Vuokatti Ski Team Kainuun joukkueen toisen osuuden hiihti Jasmin Kähärä, joka pystyi repimään riittävän eron Vantaan joukkueeseen ennen ankkuriosuutta.

– Verkassa tuntui aika pahalta, mutta kisassa tuntui irtoavan aika hyvin. Sanoisin, että tämä oli oikein onnistunut valmistautuminen (olympialaisiin). Sain kaksi hyvää kilpailua.

Hyvärinen luottavaisena olympialaisiin

Miesten viestistä muodostui Jämin Jänteen ja Pohti Ski Teamin välinen taisto. Lopulta Lauri Lepistö ankkuroi Jämin Jänteen voittoon jättäen Juuso Mäkelän 23 sekunnin päähän.

Olympiahiihtäjistä Lauri Vuorinen toi avausosuudelta Skiteam 105:n toisena vaihtoon vain sekunnin päässä Pohti Ski Teamista. Puijon Hiihtoseuran Perttu Hyvärinen lähti omalle osuudelleen minuutin ja 16 sekuntia kärkeä perässä. Hän pystyi kuromaan eroa kiinni Pohti Ski Teamin Joel Ikoseen verrattuna noin 13 sekuntia.

– Lihaksissa on vielä pikkuisen kuormaa päällä. Tein ihan hyvän pätkän kotona harjoituksia, ja olen luottavaisin mielin, Hyvärinen totesi.

Lue myös: