Hyppää sisältöön

Suomalainen superlupaus debytoi Serie A:ssa suurseuraa vastaan – Niklas Pyyhtiä, 18, kertoo sopeutumisestaan Italiaan: "Välillä on illat pitkiä"

18-vuotias Niklas Pyyhtiä debytoi Italian Serie A:ssa suurseura Napolia vastaan. Superlupaus kertoo sopeutuneensa Pohjois-Italiaan mainiosti, vaikka välillä meinaa olla vähän tylsääkin ja valmennuskieli italia.

Niklas Pyyhtiä pelasi viime kaudella Hongassa 17 Veikkausliigan ottelua. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Suomalaislupaus Niklas Pyyhtiä debytoi maanantaina Serie A:ssa 18-vuotiaana. Keskikenttäpelaaja pääsi kentälle suurseura Napolia vastaan ottelun 72. peliminuutilla. Bologna hävisi ottelun 0–2, kun ensimmäisellä puoliajalla ja toisen puoliajan alussa Napolille maalasi Meksikon maajoukkuemies Hirving Lozano.

Napoli on Italian liigassa kolmantena, Bologna keskikastissa sijalla 13.

Pyyhtiä oli jo hieman ehtinyt debyyttiään toivoakin, sillä hän oli päässyt vaihtopenkille esimerkiksi Bolognan edellisessä ottelussa Cagliaria vastaan ja saanut harjoitella edustusjoukkueen kanssa koko vuoden alun.

– Olihan se nyt hienoa päästä pelaamaan, varsinkin kun oli kärkipään joukkue vastassa. Lopputulos jäi kaivelemaan, ei ollut paras peli meiltä, mutta omasta puolesta oli tosi hieno päivä. Pääsi debytoimaan ja sai pelata vähän enemmänkin kuin ihan jämäminuutit.

Peliaikaa ei Pyyhtiälle mitenkään etukäteen oltu lupailtu.

– Pari minuuttia ennen kentälle pääsyä tuli kutsu, kun olin siinä lämmittelemässä. Oli sitä vähän odottanut, kun on saanut penkillä jokusen pelin olla, mutta ei siinä ehtinyt jännittää.

Italiassa useita suomalaislupauksia

Pyyhtiästä tuli historian 14. suomalaispelaaja, joka on päässyt kentälle Serie A:ssa. Ensimmäinen oli Mika Aaltonen, joka pelasi juurikin Bolognassa 1980-luvun lopulla.

Tällä hetkellä Pyyhtiän lisäksi Serie A:ssa pelaa 36-vuotias konkarimaalivahti Niki Mäenpää, mutta hänen minuuttinsa ovat jääneet vähiin. Mäenpää aloitti kauden ykkösvahtina ja pelasi kuusi ottelua Venezian riveissä, mutta ei ole päässyt kehiin lokakuun jälkeen. Hyökkäävä keskikenttämies Lauri Ala-Myllymäki, 24, siirtyi Veneziaan Ilveksestä kauden 2020 jälkeen, mutta polvivammasta kärsinyt suomalainen ei ole debyyttiä Venezian edustusjoukkueessa saanut.

Italian toisella sarjatasolla Brescian kanssa sarjanoususta taistelee maalivahti Jesse Joronen, 28. Huiman uran Italiassa tehnyt, yli 300 Serie A:n ottelua pelannut Perparim Hetemaj, 35, pelaa tällä hetkellä Serie B:ssä Regginan joukkueessa. Puolustaja Sauli Väisänen, 27, pelaa Serie B:ssä Cosenzassa, mutta ollut pitkään sivussa loukkaantumisten vuoksi.

Leccen U19-joukkueesa pelaa useitakin suomalaisnuoria, 19-vuotias Eetu Mömmö sekä 18-vuotiaat Henri Salomaa ja Jasper Samooja. Venezian U19-joukkueessa pelaa 18-vuotias Matias Kivikko ja Bolognan U19-joukkueessa 18-vuotias Kasper Paananen, joten Pyyhtiä saa Pohjois-Italiassa myös suomenkielistä seuraa.

Liike Italian suuntaan on ollut aktiivista myös nuoremmissa ikäluokissa, kun esimerkiksi Gabriel Europaeus, 16,pelaa Leccen U17-pojissa ja Daniel Armstrong, 16, Atalantan junioreissa.

Bolognassa rutkasti arvokisakokemusta

Pyyhtiä siirtyi Bolognaan Veikkausliigan FC Hongasta kesken viime kauden ollessaan vielä 17-vuotias.

– Taloudellisesti siirto on Veikkausliigan ja Hongan mittakaavassa erittäin merkittävä, jopa seitsemän numeroa sisältävä, jos kaikki menee suunnitellusti. Kiinteän rahan osuus on koko potentiaalisesta potista yli puolet ja saamme nyt määritellyn lisäksi vielä todella hyvän prosentin Niklaksen seuraavasta siirrosta, hehkutti syyskuussa Hongan manageri Hexi Arteva.

TPS:n kasvatti Pyyhtiä debytoi Veikkausliigassa jo kaudella 2020. Myös TPS saa osansa Pyyhtiän siirtokorvauksista. Veikkausliigassa ennen Italian-siirtoa Pyyhtiä ehti pelata yhteensä 33 ottelua ja tehdä kolme maalia.

Pyyhtiä kertoo, että Bolognassa hänet on istutettu keskikentän pohjalle, hieman puolustavampaan rooliin kuin Veikkausliigassa ehti tottua. Vasenjalkainen taituri kertoo nauttivansa siitä, miten Italiassa arvostetaan pallollista pelaamista ja pallovarmuutta.

Bolognan päävalmentajana toimii 52-vuotias Sinisa Mihajlovic, peliurallaan kovaluinen toppari, joka edusti Italiassa muun muassa Laziota ja Interiä sekä pelasi Jugoslavian maajoukkueessa.

Sinisa Mihajlovic oli karski toppari, joka tuli tunnetuksi myös upeista vapaapotkumaaleista. Hän on valmentanut Bolognaa 2019 lähtien ja aiemmin muun muassa Serbian maajoukkuetta. Kuva: All Over Press

Harjoituksissa Pyyhtiä pääsee imemään oppia sellaisilta pelaajilta kuin chileläiskonkari, kuumaverisenä tunnettu Gary Medel, Argentiinan maajoukkuemies Nicolas Dominguez, Itävallan tähtihyökkääjä Marko Arnautovic ja Ruotsin maajoukkueen keskikenttämies Mattias Svanberg.

– Olen tämän alkuvuoden joulun jälkeen saanut olla pelkästään edustusjoukkueen mukana. Syksy meni suurimmaksi osaksi Primaverassa eli U19-joukkueessa. Silloin pääsin kerran tai pari viikossa treenaamaan edustusjoukkueessa, Pyyhtiä kertoo.

Primavera-sarjassa Pyyhtiä pelasi syksyllä 12 ottelua, joilla hän ansaitsi nousunsa Serie A -joukkueeseen. Liigadebyytistään suomalainen ei ollut ennen haastattelua vielä suurempaa palautetta valmennukselta saanut.

– Ohimennen sanoi tykänneensä, että ihan hyvin meni.

Myös Perparim Hetemaj onnitteli Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) Pyyhtiää debyytistä ja antoi kehut: "Tuli sisään erittäin hyvin kentälle. Näytti siltä, ettei olisi ollut eka peli tuolla tasolla", Hetemaj kirjoitti.

Kahdesti Chilen kanssa Etelä-Amerikan mestaruuden Copa American voittanut Gary Medel kuuluu Bolognan konkareihin. Pelityylistään hän on saanut muun muassa Pitbull-lempinimen. Kuva: All Over Press

Kämpän saamisessa kesti "perus italialaiseen tyyliin"

Eniten tottumista Veikkausliigasta lähdön jälkeen Pyyhtiällä on ollut, vähemmän yllättäen, kovempaan tempoon.

– Suurin ero on, miten paljon nopeampaa peli täällä on. Pallo liikkuu ja pelaajat liikkuvat sekä ovat kestävämpiä, pystyvät menemään enemmän pelin aikana päästä päähän.

– Peli on niin nopeaa, että se vaatii vielä sopeutumista. Kaksinkamppailuun tarvitsee lisää voimaa, kuvailee Pyyhtiä tämänhetkisiä kehityskohteitaan.

Sopeutuminen Italiaan on sujunut hyvin, mutta yksinään asuvalle nuorukaiselle, varsinkin näin korona-aikana, meinaa välillä tylsyys iskeä. Korona on tälläkin kaudella koetellut Italian liigaa, tosin ei niin pahasti kuin esimerkiksi Englannin Valioliigaa. Bolognalta siirrettiin tartuntojen takia vuoden ensimmäinen peli Interiä vastaan.

– Koen, että ihan hyvin on sopeutunut. Yksinään asustelee, niin välillä on illat pitkiä ja tuntuu, että vapaa-aikaa on vähän liikaakin. Kieltä pitäisi oppia vielä paremmin, että pääsee paikalliseen touhuun mukaan – se tarttuu tuosta koko ajan.

Niklas Pyyhtiä on debytoinut jo Suomen U21-maajoukkueessa. Kuva U19-EM-karsintapelistä Suomi–Puola lokakuussa 2021, kun Suomi voitti 3–1. Kuva: All Over Press

Pyyhtiä sanoo, että suurin osa joukkueesta osaa englantia, mutta valmennuskieli on italia.

– Sitten vaan, jos ei kaikkea ymmärrä, niin täytyy kysyä. Saa sitten englanniksikin tietoa.

– Joukkue auttoi kämpän saamisessa. Ensiksi asuin hotellissa, jossa asui muitakin nuoria pelaajia. Perus italialaiseen tyyliin hetki meni, mutta loppujen lopuksi pääsin hyvin asumaan omaan kämppään.

Sopimusta Pyyhtiällä on jäljellä Bolognan kanssa vielä kaksi seuraavaa kautta sekä kahden vuoden optio.

– Tällä hetkellä on hyvä olla täällä. En näe mitään syytä, että pitäisi pohtia muualle lähtöä. Varsinkin jos pysyy edustuksen mukana ja saa peliaikaa, ei mitään syytä olisi lähteä mihinkään.

Seuraava näytönpaikka saattaa aueta perjantai-iltana, kun Bologna pelaa noin 150 kilometriä pohjoisempana, Veronan vieraana.

Juttua päivitetty 23.1. kello 14.43. Lisätty, että myös Europaeus ja Armstrog pelaavat Italiassa.

Lue lisää: