Hyppää sisältöön

Jääkiekkoilija Susanna Tapani tavoittelee kahta kultaa – ensin olympialaisista, sitten KHL:stä: "Pitäisi olla hyvässä kunnossa"

Suomen menestyneimpiin jääkiekkoilijoihin kuuluvalla Susanna Tapanilla on mitaleita vaikka muille jakaa, mutta jääkiekkokulta arvokisoista puuttuu. Sen hän aikoo napata Pekingistä.

– Koronaa ei voi liikaa miettiä, pitää vain keskittyä omaan tekemiseen, pohtii Pekingin olympialaisiin erikoisissa tunnelmissa valmistautuva Susanna Tapani. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Jääkiekkoilija Susanna Tapani lähtee Pekingin olympialaisiin mitalin kiilto silmissä.

Kyseessä on jo Tapanin kolmannet olympialaiset. Edellisistä kisoista Etelä-Korean Pyeongchangista tuli pronssia, nyt haetaan parempaa.

– Mitali on minimitavoite. Olympiamitali on aina olympiamitali, mutta kun sen pronssin on jo kerran saavuttanut, niin haluaisin nyt päästä sen kirkastamaan.

Turkulaisjunnuissa riittävästi treenivastusta

Kiinalaisessa KRS Vanke Raysin joukkueessa KHL:ssa pelaava Susanna Tapani on valmistautunut olympialaisiin kotikaupungissaan Turussa. Hän on treenannut TuTon A-junnujen kanssa.

– Olen päässyt poikien kanssa treenaamaan ja se on ollut itselleni paras vaihtoehto. Treenivastus on ollut tarpeeksi kova.

Tapani lähtee Pekingiin luottavaisin mielin.

– On ainakin tarpeeksi treenejä ollut, että pitäisi olla hyvässä kunnossa.

Susanna Tapanilla on jo neljä maailmanmestaruutta ringetessä, mutta jääkiekkokulta vielä puuttuu. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Koronatilanteen paheneminen viime viikkoina on saanut maajoukkueen tähtihyökkääjän vetäytymään omaan kuplaan.

– Pakolliset jutut olen tehnyt, mutta muuten olen pysytellyt omissa oloissa, ettei vaan tulisi tartuntaa. Esimerkiksi kaupassa olen koittanut käydä sellaiseen aikaan, että ei olisi muita ihmisiä paljon.

Korona panee mietteliääksi

Pekingin olympialaisten avajaiset ovat 4. helmikuuta. Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen pelit alkavat kuitenkin jo edellisenä päivänä hallitsevaa olympiavoittajaa USA:ta vastaan.

Susanna Tapani on tuttu näky vastustajan maalin edustalla. Tapanin pelipaidassa komeilee kaksi seiskaa. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen joukkue valmistautuu kisoihin viikon leirillä Vierumäellä, josta lennetään Pekingiin.

Susanna Tapani sanoo, että koronatilanne ei ole varsinaisesti haitannut valmistautumista, mutta ajatuksissa se on jatkuvasti.

– On se hiukan takaraivossa koko ajan, että mitä tässä tapahtuu. Kyllä siellä varmasti yritetään tehdä parhaansa, että kisat saadaan järjestettyä ja kaikki pysyvät terveenä.

Susanna Tapania on mietityttänyt kisojen mahdollinen peruuntuminen, jos joukkueisiin tulee koronatartuntoja. Kuva: Tomi Hänninen

Tapanin mukaan joukkueelle ei ole kovin paljoa kerrottu, mikä Kiinassa odottaa.

– En oikeastaan tiedä hirveästi mitään. Olen nähnyt kuvia olympiakylästä ja tiedän, että kuplassa ollaan. Koronatestit on joka päivä, ja liikkua ei saa kuin oman joukkueen kanssa.

Yksi huolenaihe on, viedäänkö olympiaturnaus loppuun asti, jos pelaajille tulee tartuntoja. Joulukuussa jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisat Kanadassa keskeytettiin, kun joukkueissa oli runsaasti tartuntoja.

– Tietysti se mietityttää, kun nuorten kisat jäivät kesken. Toisaalta ei sitä voi liikaa miettiä, pitää vain keskittyä omaan tekemiseen. Toivotaan, että kisat menevät loppuun asti.

Olympialaisten jälkeen Venäjälle

Susanna Tapanilla on mittava ura urheilijana. Ringettestä on lukuisia maailmanmestaruuksia, ja jääkiekostakin useita mitaleja.

Susanna Tapani on ollut Suomen Naisleijonien kantavia voimia jo yli kymmenen vuotta. Kirkkain mitali jääkiekossa on jäänyt toistaiseksi saavuttamatta, sillä USA ja Kanada ovat hallinneet lajia.

Susanna Tapani uskoo, että nyt voisi olla Suomen vuoro.

– Suomi on hyvässä kunnossa, ei se ainakaan siitä jää kiinni. Kyllä me lähdemme hyvällä itseluottamuksella haastamaan pohjoisamerikkalaisia.

Susanna Tapani on ollut tuttu näky jääkiekon arvokisojen palkintojen jaossa. Kuva: imago/nph/ All Over Press

Olympialaisten jälkeen Susanna Tapani palaa takaisin Suomeen. Sen jälkeen edessä on matka Moskovaan KRS Vanke Raysin joukkueen riveihin.

Myös Venäjältä haetaan kultaa.

– Tavoitteena on voittaa KHL:n mestaruus. Se jäi viimeksi niin tiukille. Toivotaan, että kevään huipennus on, kun voitetaan siellä mestaruus.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 23.1. kello 23 saakka.

Lue lisää: