Hyppää sisältöön

Näin Pasi Mustonen perusteli TV5:llä Noora Rädyn sivuuttamista olympiavalinnoissa: "Naiskiekon evoluution lopputulos"

Noora Rätyä ei valittu naisten maajoukkueeseen Pekingin olympialaisiin. Pasi Mustonen perusteli päätöstä torstai-iltana TV5:n lähetyksessä.

Kuva: Tomi Hänninen / Emil Hansson / All Over Press

Olympiajääkiekon suurin suomalaisyllätys vahvistui torstai-iltana, kun Noora Rädyn nimeä ei löytynyt olympiajoukkueesta.

Ilta-Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) asiasta tiistaina. Noora Räty kieltäytyi Yle Urheilun haastattelupyynnöstä. Myöskään Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen ei halunnut kommentoida asiaa, vaan viittasi torstaiseen tiedotustilaisuuteen.

Torstaina joukkueen maalivahtikolmikkoon valittiin Anni Keisala, Meeri Räisänen ja Eveliina Mäkinen. Torstaina Mustonen avasi ensimmäistä kertaa päätöstään TV5:n lähetyksessä.

– Ykkösmaalivahdin valinnan kohdalla kaikki valmentajat toisistaan tietämättä kirjoittivat nimen lapulle kuukausianalyysin jälkeen. Olimme yksimielisiä, ja jokaisella oli sama nimi. Siitä ei tarvinnut keskusteella ja se oli Anni Keisala, joka elokuussa käytti näytönpaikkansa. Tämä valinta oli itsestäänselvyys, Mustonen kommentoi.

– Sen jälkeen mietimme, että onko meillä toista maalivahtia, joka voi pelata ykkösmaalivahtina pomminvarmasti. Totesimme, että on, ja se maalivahti on Noora Räty. Hän on ykkösmaalivahtikunnossa, mutta tällä kertaa tämä on naiskiekon evoluution lopputulos. Anni Keisala osoitti olevansa maailman paras ja hän ansaitsee ykkösmaalivahdin paikan olympialaisissa. Jos Anni ei pysty pelaamaan, Noora täyttää sen ruudun.

Mustonen jätti kertomatta, miksi Rätyä ei otettu joukkueeseen, vaikka hän on toinen ykkösmaalivahdiksi sopiva pelaaja.

TV5:n lähetyksen studioisäntä Juhani Henriksson kysyi tämän jälkeen Mustoselta tarkennusta päätökselleen:

On puhuttu ristiriidoista ja asioista, joita ei ole saatu selvitettyä. Miten koet, että tällaiset asiat vaikuttaa tässä tapauksessa päätökseen, kun Noora ei tässä vaiheessa ole joukkueen mukana. Onko näillä vaikutusta, vai onko perustelut ja päätös puhtaasti urheilullinen?

– Kaikki meidän väliset asiat on selvitetty marraskuussa. Ainoastaan käytössä oleva kyky pelata, rooli, sopivuus ja pelaajan panos joukkueen yhtenäisyyden eteen ovat vaikuttaneet päätökseen. Merkittävin yksittäinen tekijä valintaan oli Anni Keisalan kertakaikkiaan loistava suoritus MM-kisoissa, Mustonen kommentoi.

– Nyt pitää muistaa tämä. Ei voi jättää huomioimatta, että Anni Keisala oli siellä ja hän käytti mahdollisuutensa.

Räty valittiin vielä joulukuussa harjoitusleirille yhdessä Anni Keisalan ja Meeri Räisäsen kanssa. Räty pelasi tuolloin nollapelin Tshekkiä vastaan, kun Suomi kukisti vastustajansa 1–0 voittomaalikilpailussa.

– Hän suoriutui ottelusta erinomaisesti. Hän vakuutti meidät, että hän pystyy pelaamaan ykkösmaalivahdin roolissa. Sen takia haluamme Nooran ehdottomasti varavaihtoehdoksi siihen rooliin, koska siinä hän on parhaimmillaan, Mustonen muotoili.

Seurajoukkuetasolla Räty edusti alkukauden HPK:ta, jossa hän torjui 14 ottelua 95,4:n torjuntaprosentilla. Maanantaina kerrottiin, että Räty siirtyy loppukaudeksi Venäjän pääsarjassa pelaavaan Kiinan KRS Vanke Rays Shenzeniin.

Räty on Naisleijonien pitkäaikainen luottomaalivahti. Räty on osallistunut MM-kisoihin yhdeksän kertaa, ja hänet on valittu viidesti kisojen parhaaksi maalivahdiksi. Olympialaisissa 32-vuotias Räty on nähty neljä kertaa.

Palkintokaappiin on kertynyt kaksi olympiapronssia, yksi MM-hopea ja neljä MM-pronssia. Seuratasolla Räty on voittanut kahdesti Venäjän pääsarjan mestaruuden.

Räty kertoi vielä maanantaina Yle Urheilulle, että on elämänsä kunnossa ennen olympialaisia.

– Sanoin juuri maajoukkueen maalivahtivalmentajalle Vesa Virralle, että minulla ei ole ikinä ollut näin hyvä fiilis pelata. En muista, milloin olisin ollut näin hyvässä fyysisessä kunnossa, Räty hehkutti maanantaina ja nosti esiin MM-kotikisat, joissa torjui Suomen lähes maailmanmestariksi.

– Olen parempi maalivahti kuin Espoon MM-kisoissa (2019). On ollut todella kivaa tämä jääkiekon pelaaminen. Tulen olemaan kovassa kunnossa.

Lue myös: