Hyppää sisältöön

Pasi Mustosen sekavat perustelut Noora Rädyn pudottamisesta hämmästyttivät Ylen asiantuntijaa: "Ei ole hirveästi järkeä"

Yle Urheilun asiantuntija Saila Saaren mukaan Pasi Mustosen perusteluissa ei ole mitään logiikkaa.

Pasi Mustonen toimii Naisleijonien päävalmentajana. Kuva: Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images

Naisleijonien ykkösmaalivahtina pitkään toiminutta Noora Rätyä ei valittu Pekingiin olympialaisiin. Suomen maalilla torjuvat Anni Keisala, Meeri Räisänen ja Eveliina Mäkinen.

Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen perusteli päätöstä torstai-iltana TV5:lle. Mustosen mukaan Räty on varavaihtoehto ykkösmaalivahdiksi Anni Keisalan tilalle.

– Hän on ykkösmaalivahtikunnossa, mutta tällä kertaa tämä on naiskiekon evoluution lopputulos. Anni Keisala osoitti olevansa maailman paras ja hän ansaitsee ykkösmaalivahdin paikan olympialaisissa. Jos Anni ei pysty pelaamaan, Noora täyttää sen ruudun, Mustonen tiivisti lähetyksessä.

Yle Urheilun asiantuntija Saila Saari ei ymmärrä Mustosen perusteluita. Hänen mukaansa niissä ei ole mitään logiikkaa.

– Näissä valinnoissa ulosanti oli aika sekavaa. Pasihan sanoi, että Keisala on ollut kaikkien paperilla ykkösmaalivahti, mutta myöskin hänen mukaansa Noora Räty on ykkönen Keisalan jälkeen. Jos yhtään osaa laskea yksi yhteen, Noora olisi silloin kakkosmaalivahti, Saari hämmästelee.

Myöhemmin mediatilaisuudessa Mustonen selvensi lausuntoaan. Hän tarkensi, ettei Räty ole roolituksen perusteella paras vaihtoehto kakkos- tai kolmosmaalivahdiksi.

– Emme ole koskaan ennenkään – ainakaan minun kahdeksan vuoden aikana – valinneet kolmea parasta maalivahtia arvokisoihin, emmekä lähde sitä asiaa kokeilemaan olympialaisiin, Mustonen korosti.

Saari ihmettelee, onko Mustonen miettinyt järjestelyään loppuun saakka koronapandemiankaan osalta.

– Jos Anni Keisala sairastuu koronaan, loukkaantuu tai jotain muuta vastaavaa, niin se ei ole niin yksinkertaista lennättää yhtäkkiä Nooraa Kiinaan.

Saaren mukaan Mustosen perusteluiden ja suunnitelman osalta Rädyn pitäisi olla kolmen valitun maalivahdin joukossa. Hänen mukaansa on myös väärin, että Mustonen heitti perusteluillaan Räisäsen ja Mäkisen bussin alle.

– Mielestäni Pasi heitti vertauskuvallisesti Räisäsen ja Mäkisen bussin alle sanomalla, että Noora onkin ykkönen, vaikka Meeri on tällä hetkellä kakkosena. Yleensä kakkosmaalivahti hyppää ykkösmaalivahdin paikalle, mutta nyt se ei olisikaan niin. Jokaisella on joku varanaisen varanainen jossakin, Saari hämmästelee.

Mustonen perusteli päätöstä myös roolituksella ja sopivuudella joukkueeseen. Myös "pelaajan panos joukkueen yhtenäisyyden eteen" vaikutti päätökseen.

Mustosen mukaan Rädylle ei siis lyötynyt sopivaa roolia joukkueesta. Räty vakuutti kuitenkin lokakuussa Yle Urheilulle olevansa valmis vaikka kolmosvahdin rooliin olympiajoukkueessa. Maalivahti myös kehui MM-kisoissa loistanutta Anni Keisalaa.

– Jos sitä olisi tarjottu 25-vuotiaalle Nooralle, niin olisin haistattanut pitkät. Nyt kun olen valmentanut, niin katson peliä ihan uudella silmällä. Olisin valmis siihenkin, että pystyn mentoroimaan ja valmistamaan jotain toista ykkösmaalivahdin paikkaan.

Myös Saari uskoo, että Rädyllä olisi ollut paljon annettavaa ykkösmaalivahdiksi valitulle Keisalalle.

– Hän olisi pystynyt olemaan muussa roolissa kuin ykkösmaalivahtina. Hänellä olisi varmasti ollut paljon annettavaa kokemuksensa kautta Annille ykkösmaalivahdin rooliin. En usko, että häntä olisi haitannut lentää kisoihin jossain muussa roolissa. Mitään poisottamatta keneltäkään maalivahdilta, Nooralla olisi ollut annettavaa muissakin rooleissa.

Saari korostaa, että Naisleijonilla on kaikesta huolimatta hyvä maalivahtikolmikko olympiakaukaloon. Räty olisi silti ansainnut paikkansa Pekingissä.

– Suomella on hyvä maalivahtikolmikko Pekingiin, mutta tässä logiikassa, miten valinnat on tehty ja miten Pasi niitä perusteli, ei ole hirveästi järkeä.

Räty on Naisleijonien pitkäaikainen luottomaalivahti. Hän on osallistunut MM-kisoihin yhdeksän kertaa, ja hänet on valittu viidesti kisojen parhaaksi maalivahdiksi. Olympialaisissa 32-vuotias maalivahti on torjunut neljästi.

Lue myös: