Hyppää sisältöön

Olli Hiidensalo paras suomalainen ampumahiihdon maailmancupissa – Tero Seppälä väläytti taas hiihtovirettään, vaikka ammunta sakkasi

Ampumahiihdon maailmancupin rupeama Antholz-Anterselvassa alkoi miesten normaalimatkalla. Viikonloppuna odotetaan näyttöjä viestijoukkueilta.

Olli Hiidensalo ylsi Antholz-Anterselvassa sijalle 18 ollen torstain kisan paras suomalainen. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Olli Hiidensalo sijoittui torstaina parhaana suomalaisena 18:nneksi, kun ampumahiihdon maailmancup jatkui Italian Antholz-Anterselvassa. Italiassa kisataan viimeinen maailmancupin rupeama ennen Pekingin olympialaisia.

Miesten 20 kilometrin normaalimatkan voiton vei ainoana puhtaasti ampunut Venäjän Anton Babikov, josta Hiidensalo jäi kolmen minuutin ja 23 sekunnin päähän. Viime kaudella Babikov ei mahtunut edes Venäjän maajoukkueeseen, mutta nyt huippusuoritus saattoi avata paikan myös Pekingin olympialaisiin. 30-vuotiaalle Babikoville voitto oli uran toinen maailmancupin henkilökohtaisessa kisassa.

– Aloitin rauhassa ja ajattelin, että rakennan ammunnan ehdoilla kisan. Ihan hyvin lähti liikkeelle ja sain välikierroksille hyviä peesejä ja kavereita, joiden kanssa kisata, Hiidensalo kertoi Ampumahiihtoliiton tiedotteessa.

Hiidensalo ampui kilpailussa yhteensä kolme sakkominuuttia, yhden ensimmäiseltä ja kaksi toiselta pystypaikalta.

– Kolme paikkaa meni ammunta tosi hyvin. Neljännen kierroksen otin ehkä pikkuisen liian napakasti, kun tshekin perässä tulin. Vähän hiihdin itseltäni jalat alta ja aika kova tärinä oli vikalla pystyllä, Hiidensalo totesi.

– Vaikka siinä tiputtiin pikkuisen, niin kyllä tuo silti oli ehjä kisa. Tänään ammuttiin tosi paljon ohi, vaikeat olosuhteet, niin siinä mielessä olen kyllä tyytyväinen kisaan ja hiihtoon.

30-vuotiaalle Hiidensalolle sija 18 on uran toiseksi paras maailmancupissa. Hochfilzenin sprintissä joulukuussa hän oli 11:s.

Olli Hiidensalon paras sijoitus maailmancupissa tuli joulukuussa Hochfilzenin sprintissä. Kuva: All Over Press

Seppälän mahdollisuudet menivät ensimmäisiin ammuntoihin

Maailmancupin kokonaispisteissä parhaana suomalaisena sijalla 14 oleva Tero Seppälä sijoittui torstaina normaalimatkan 23:nneksi. Seppälä ampui yhteensä neljä sakkominuuttia, jotka tulivat kahdessa ensimmäisessä ammunnassa.

– Alku lähti huonosti. Kahden ammunnan jälkeen sija oli yli 80, siihen nähden tuo sija 23 maalissa on aika hyvä. Onneksi sain sieltä rakennettua vielä kohtuullisen kisan, Seppälä sanoi tiedotteessa.

– Vähän olin olosuhteiden uhri. Tosi haastava takatuuli siinä ekalla makuulla. Yritin säätää ja saada kohdilleen, sinne ne olivat tauluun osumat levinneet ja sellaisia säätöjä ei tainnut ollakaan, että olisi kaikki osuneet, Seppälä jatkoi.

Seppälä jäi lopulta kilpailun kärjestä kolme minuuttia ja 50 sekuntia. Ladulla Seppälä piti hyvää vauhtia, sillä hän oli puhtaissa hiihtoajoissa joukon 11:nneksi nopein.

– Viimeisellä ringillä oli hyvää hiihtoa. Hiihtoerot olivat tänään isoja ja näkyi se, että esimerkiksi norjalaiset huilasi viime viikon ja olivat korkealla valmistautumassa. Minulla ei ole vielä päivääkään ohuessa ilmanalassa takana, kun majoitun alakylässä. Ei ole aivan niin verrannolliset nuo erot tästä kisasta, Seppälä kommentoi.

Tero Seppälä on tällä kaudella yltänyt kolmesti kympin sakkiin maailmancupissa. Kuva: All Over Press

Tuomas Harjula onnistui normaalimatkalla ja sijoittui kolmantena suomalaisena maailmancupin pisteille. Harjula ampui kilpailussa kolme sakkominuuttia ja oli lopulta kilpailun 40:s.

– Kisa oli tasaisen vahva ja henkisesti tärkeä yksi piste tuli saatua. Hiihto voisi olla parempaankin, mutta tämä oli jo iso harppaus oikeaan suuntaan vaikeuksien jälkeen, ja ammunta oli olosuhteisiin nähden hyvää, Harjula kommentoi otettuaan kauden ensimmäisen pistesijan maailmancupissa.

Heikki Laitinen ampui yhteensä seitsemän sakkominuuttia ja sijoittui 80:nneksi.

Viestijoukkueilla viimeinen näytönpaikka

Perjantaina Antholz-Anterselvassa kisataan naisten normaalimatka kello 15.15.

Lauantaina ohjelmassa ovat miesten yhteislähtö ja naisten viesti. Sunnuntaina puolestaan naiset hiihtävät yhteislähtökisan ja miehet viestin.

Suomen joukkueet antavat Anterselvassa vielä varsinkin viestinäyttöjä. Olympiakomitea edellyttää olympiakisoihin nimettäviltä viestijoukkueilta osoitusta vauhdista, joka riittäisi kansaivälisessä vertailussa kahdeksan parhaan joukkooon.

Suomen miehet ovat olleet tällä kaudella viestissä parhaimmillaan sijalla 11, samoin naiset. Suomella on viimeksi ollut miesten ampumahiihtoviestissä joukkue 2002 Salt Lake Cityssä.

Yle näyttää kanavillaan kaikki Antholz-Anterselvan maailmancupin osakilpailut.

Miesten maailmancup, normaalimatka 20 km:

1) Anton Babikov, Venäjä, 49.46,8 (0 sakkominuuttia)
2) Tarjei Bö, Norja, +9,7 (0+0+0+2=2)
3) Said Karimulla Khalili, Venäjä, +48,5 (0+0+1+0=1)
4) Johannes Thingnes Bö, Norja, +50,5 (0+2+1+0=3)
5) Sturla Holm Lägreid, Norja, +1.32,9 (0+1+0+2=3)
6) Simon Desthieux, Ranska, +2.08,2 (1+1+1+0=3)

...

18) Olli Hiidensalo, +3.23,7 (0+1+0+2=3)
23) Tero Seppälä, +3.50,0 (2+2+0+0=4)
40) Tuomas Harjula +5.25,4 (1+0+1+1=3)
80) Heikki Laitinen Suomi +9.09,1 (1+2+1+3=7)

Maailmancup, kokonaiskilpailu 14/22 kisan jälkeen:

1) Quentin Fillon Maillet, Ranska, 602 pistettä
2) Jacquelin, 501
3) Sebastian Samuelsson, Ruotsi, 484
4) T. Bö, 458
5) Loginov, 413
6) Vetle Sjåstad Christiansen, Norja, 407

...

14) Seppälä, 283
41) Hiidensalo, 88
94) Harjula, 1

Lue lisää: