Hyppää sisältöön

Naisleijonien entinen luottopelaaja Saija Tarkki seurasi Pasi Mustosen esiintymistä suu auki – "Sanotaanko, että viestejä on vaihdettu aika paljon"

Saija Tarkki pelasi aktiiviurallaan Noora Rädyn kanssa useissa arvoturnauksissa. Entinen maajoukkuepelaaja on suruissaan, että Rädyltä, 32, jäävät väliin todennäköisesti peliuran viimeiset olympialaiset.

Saija Tarkki (vas.) ja Noora Räty (oik.) varjelivat Suomen maalia Sotshin olympialaisissa 2014. Suomi hävisi puolivälierissä Ruotsille. Kuva: Timo Jaakonaho/Lehtikuva

Moni jääkiekon ystävä seurasi torstai-iltana hämmentyneenä Discoveryn näyttämää Suomen olympiajoukkueiden julkistamistilaisuutta. Yksi heistä oli Naisleijonien entinen luottopelaaja, nykyisin Kärppien naisten liigajoukkueen managerina toimiva Saija Tarkki.

Tarkki, 39, ei ollut uskoa naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajan Pasi Mustosen selityksiä, miksei Suomen kautta aikojen kenties parasta maalivahtia Noora Rätyä valittu Pekingin kisajoukkueeseen.

Mustonen nimesi Pekingiin maalivahdeista Anni Keisalan, Meeri Räisäsen ja Eveliina Mäkisen.

Valmentajan mukaan Räty on osoittanut olevansa ykkösmaalivahtikunnossa, mutta Keisalan näytöt viime elokuun MM-kisoissa olivat vastaansanomattomat.

– Jos Anni ei pysty pelaamaan, Noora täyttää sen ruudun, Mustonen sanoi tv-lähetyksessä.

– Katsoin lähetystä suu auki. Pasi Mustonen sanoi, että Noora Räty on toiseksi paras maalivahti Anni Keisalan jälkeen. Miksei Räty sitten ole kisoissa? Perustelut tuntuivat jopa vähän keksityiltä. Siellä kuulosti olevan varamaalivahteja kaikille paikoille, pelaajaurallaan kolme MM- ja yhden olympiapronssin saavuttanut Tarkki sanoi Yle Urheilulle.

Mustosen perustelut herättivät kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Tarkin mukaan kuhina on käynyt myös lajipiireissä. Mustosen Noora Rädyn kohdalla lanseerama titteli kotiin jäävä varaykkösmaalivahti on ennenkuulumaton monelle jääkiekkoa seuraavalle.

– Sanotaanko, että viestejä on vaihdeltu aika paljon, mitkä ihmeen perustelut nämä ovat. Vain asianomaiset tietävät, onko taustalla vielä jotakin vai onko kyse siitä, ettei valmentaja vain halua Nooraa joukkueeseen. Olisi ollut hyvä sanoa ihan suoraan, jos se on se syy, Tarkki kommentoi.

– Toivottavasti sellaista ei tapahdu, että "Keissille" sattuisi jotain kisoissa. Mielestäni on käytännössä mahdotonta lähetellä sinne enää ketään kesken kisojen. En ole aikaisemmin törmännyt sellaiseen.

Keskustelu Noora Rädyn kohtelusta kiihtyi torstaisen olympiajoukkueen julkistamistilaisuuden jälkeen. Pasi Mustosen kommentit herättivät laajaa hämmennystä. Kuva: Tomi Hänninen / Emil Hansson / All Over Press

Naisten liigaa tarkalla silmällä seuraava Tarkki sanoo Rädyn pelanneen sarjassa huippukauden. Rädyn torjuntaprosentti 95,4 oli liigan paras, minkä lisäksi vahvoja näyttöjä tuli muun muassa marraskuun Tshekki-pelissä. Räty torjui ottelussa nollapelin.

Se, ettei entinen joukkuekaveri ole mukana kisakoneessa, oli Tarkille iso yllätys.

– Ajattelin, että kyllä Noora olisi ollut siellä kaikesta huolimatta. Ei häntä voi jättää pois. Hän on pelannut niin hyvin.

– Tunnen Nooran, ja päällimmäisenä on suuri harmitus hänen puolestaan. Tiedän, kuinka paljon pelaajat tekevät töitä olympiamatkan eteen. Noorakin on muuttanut Suomeen ollakseen maajoukkueen lähellä. Harmittaa tosi paljon, etenkin kun tiedän, ettei Noora ole seuraavissa olympialaisissa enää mukana. Tämä oli vähän niin kuin viimeinen mahdollisuus.

Tarkki pelasi Rädyn kanssa useissa arvoturnauksissa. Yhteisistä peliajoista jäi Tarkin mukaan vain lämpimiä muistoja.

– Kun Noora on ollut maalilla, on ollut olo, että siellä on ihminen, joka ottaa tärkeät kopit kiinni. Noora on persoonana vahva ja sanoo omat mielipiteensä, mutta itse olen ainakin tullut hänen kanssaan toimeen. Hän on mielestäni tosi hyvä tyyppi, josta minulla ei ole kuin positiivista sanottavaa.

Saija Tarkki lopetti menestyksekkään pelaajauransa keväällä 2019. Kuva: Markku Hyttinen / All Over Press

Tarkki korostaa, ettei halua viedä kunniaa kisoihin valituilta maalivahdeilta. Hän sanoo luottavansa Keisalaan ykkösvahtina, vaikka lähtökohdat turnaukseen ovat olleet lievästi sanottuna epätavalliset.

– On hienoa, että nämä pelaajat ovat kisoissa mukana. Olympialaiset ovat ainutkertainen tapahtuma. Naiskiekkoilijoille se on isoin juttu, minkä voi kokea.

Tarkki jakaa kuitenkin entisten maajoukkuepelaajien Annina Rajahuhdan ja Saila Saaren ihmettelyn, miksi Mustonen kutsui Rätyä Keisalan varavahdiksi, kun Räisänen ja Mäkinen ovat kerta lähdössä Pekingiin.

– Yleensähän se on niin, että jos ykkösvahti loukkaantuu, kakkosvahti laitetaan maaliin. En nyt ihan päässyt kärryille näistä perusteluista.

Mitä naisten jääkiekolle merkitsee, että pelilliset tekijät eivät olleet tässä olympiavalinnassa pääroolissa?

– Ainahan sitä sanotaan, että ihan sama mitä puhutaan, kunhan puhutaan. En kuitenkaan tiedä... No, kyllähän mediahuomio varmasti nyt nousee. Toisaalta valinnat on tehty, eikä niille voi enää mitään.

Tarkki uskoo maajoukkueen käsittelevän käynnissä olevan kohun ennen lähtöä Kiinaan. Olympialaisten painekattilassa fokus pitää suunnata itse peliin.

– Joukkueessa on kokeneita pelaajia, joten eiköhän tämä käydä läpi. Ei ole kuitenkaan välttämättä järkevää vatvoa, miksei jotain pelaajaa valittu kisoihin. Joukossa on myös kenttäpelaajia, jotka olivat hilkulla päästä kisakoneeseen. Toivon, että joukkue tiivistyy ja vahvistuu tästä mediahärdellistä vain enemmän.

Tarkki suhtautuu itse kisaurakkaan luottavaisesti.

– Uskon, että Suomi haastaa pohjoisamerikkalaiset ja sieltä tullaan mitalit kaulassa kotiin. Väri on vielä arvoitus.

Lue lisää: