Hyppää sisältöön

Suomen futsalmiehet tasapeliin Italiaa vastaan historiallisessa EM-avauksessa – Alamikkotervo osui kahdesti, Autio iski sadannen maaotteluosumansa tyylillä

Suomen miesten futsalmaajoukkue pelasi 3–3-tasapelin Italiaa vastaan EM-avauksessaan. Suomi oli kiinni jopa voitossa.

Panu Autio iski uransa sadannen maalin maajoukkueessa
Panu Autio iski uransa sadannen maalin maajoukkueessa

Suomen futsalmiesten historiallinen arvokisadebyytti päättyi torstaina 3–3-tasapeliin Italiaa vastaan. Suomi oli lähellä jopa historiallista voittoa Italiasta, mutta Italia nousi tasoihin reilu minuutti ennen päätössummeria.

Suomi sai EM-avaukseen unelma-alun, kun Henri Alamikkotervo vei Suomen 1–0-johtoon vain 53 sekunnin jälkeen. Alamikkotervo, 20, nousi pelaavaan kokoonpanoon, kun kokenut Mikko Kytölä joutui jäämään pois turnauksesta loukkaantumisen takia. Maajoukkueen kuopus otti heti paikkansa kokeneessa ykköskentässä.

Kauaa Suomi ei ehtinyt johtoasemasta nauttia, sillä Douglas Nicolodi tasoitti pelin vain puolisentoista minuuttia myöhemmin. Tauolle mentiin 1–1-lukemissa.

Henri Alamikkotervo osui kahdesti Italiaa vastaan Suomen EM-avauksessa.

Toisella jaksolla Italia sai pelistä otteen. Palkintonsa se sai 29. minuutilla, kun Cainan De Matos vei Italian ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon.

Italia ehti nauttia johtoasemastaan vielä Suomeakin vähemmän. Suomi sai vapaapotkun, ja mainiota ottelua pelannut Alamikkotervo tykitti Suomen tasoihin illan toisella osumallaan.

Hetkeä myöhemmin kapteeni Panu Autio vei Suomen johtoon uransa sadannella maaotteluosumalla. Autio ehdittiin palkita sadasta maalista jo Kroatia-ottelun yhteydessä, mutta Palloliitto tiedotti keskiviikkona, että sen tilastoissa oli virhe ja Aution todellinen maalimäärä maajoukkueessa on 99.

Oikea sadas osuma syntyi tyylikkäästi, sillä Aution kuti lähti puolesta kentästä.

Italia haki vimmatusti tasoitusosumaa lentävällä maalivahdilla, ja De Matos iskikin illan toisen osumansa ajassa 38.44.

Cainan De Matos iski illan toisen osumansa ajassa 38.44 ja toi Italian tasoihin.

Italia haki lentävän maalivahdin turvin vielä voitto-osumaakin, ja Jani Korpela oli erittäin lähellä viedä Suomen johtoon neljä sekuntia ennen päätössummeria. Pallo meni kuitenkin puoli metriä ohi tyhjän maalin ja ottelu päättyi 3–3-lukemiin.

Suomi ei ole vielä onnistunut voittamaan futsalin epävirallisella maailmanlistalla sijalla yhdeksän olevaa Italiaa.

– Ihan hyvin meni meidän pelisuunnitelmamme mukaan. Jonkun verran oli hetkiä, jolloin meillä oli vaikeuksia. Ihan hyvin selvisimme niistä. Pettymys on päällimmäisenä, kahdesti osunut Alamikkotervo summasi Yle Urheilun haastattelussa.

Kokenut Miika Hosio oli samoilla linjoilla.

– Vähän tuntuu pettyneeltä, kun kaveri tuli vielä tasoihin lopussa. Hyvin taistelimme, yksi piste on ihan hyvä tähän alkuun. Kaikki antoivat kaikkensa kentälle, se oli hieno nähdä. Ei jäänyt asenteesta kiinni. Harmittaa, että kaveri tuli tasoihin, mutta tämä on futsalia.

Juhana Jyrkiäinen oli Suomen joukkueen esityksestä ylpeä.

– Hienosti tappelimme ja teimme Italialle pelin vaikeaksi. On lupaava merkki, että emme olleet kovin tyytyväisiä tulokseen. Olisimme halunneet voittaa, mutta tämä oli tärkeä päänavaus. Olemme paljon puhuneet siitä, että pystymme pelaamaan tällä tasolla ja nyt todistimme sen kentällä. Pystymme kuitenkin paljon parempaan, palloa pitää pystyä pitämään paremmin

Myös B-lohkon toinen ottelu Slovenian ja Kazakstanin välillä päättyi 4–4-tasapeliin, joten kaikki on jatkon kannalta auki.

– Peli on niin auki kuin olla ja voi. Tämä oli meille ennakolta hankalin, kun kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen arvokisaottelu. On tärkeää, että saimme sen alta pois. Uskon, että seuraavassa pelissä pystymme sitten tappelemaan yhtä hyvin, mutta pelaamaan vähän paremmalla itseluottamuksella ja rennommin pallon kanssa, Jyrkiäinen päätti.

Seuraavaksi Suomi kohtaa maanantaina Kazakstanin. Alkulohkon päätöskamppailussa ensi viikon perjantaina vastassa on Slovenia.

Suomen ensimmäiset EM-kisat

Suomen miesten futsalmaajoukkue ei ole koskaan aikaisemmin pelannut arvokisoissa. Se oli lähellä MM-kisapaikkaa joulukuussa 2020, mutta Serbia eteni MM-jatkokarsinnasta kisoihin yhteismaalein 6–5. Suomi jätti kuitenkin karsinnoissa taakseen juuri Italian.

EM-karsinnoista Suomi eteni lopputurnaukseen lohkokakkosena heti Italian jälkeen. Ratkaisevassa lohkon päätösottelussa huhtikuussa Suomi kukisti Belgian 3–2.

Edellinen EM-turnaus pelattiin vielä 12 joukkueen turvin, ja Hollannissa mukana on ensimmäistä kertaa 16 maata.

Futsalin EM-kisat pelataan Amsterdamissa ja Groningenissa 19.1.–6.2. Suomen muut alkusarjan ottelut ovat 24.1. Suomi–Kazakstan ja 28.1. Slovenia–Suomi. Kaikki lähetysajat löytyvät täältä.

Lue myös: