Hyppää sisältöön

Jukka Jalosen luottopelaajat pudottivat muutaman nimimiehen Leijonista – asiantuntija kertoo, miksi Marko Anttila ja muut valittiin taas

Leijonien vastustajista vain Ruotsi pelottaa olympiaturnauksessa, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen. Lehkonen kertoo, miksi kaikki pelaajat haluavat tulla pelaamaan Jukka Jalosen alaisuuteen.

Marko Anttila ihmettelee Pyeongchangin vuoden 2018 talviolympialaisissa saamaansa jäähyä. Kuva: Getty Images

Yle Urheilun olympiajääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkosen mielestä Leijonien joukkue olympialaisiin oli varsin odotettu.

– Nyt valittu Leijonajoukkue on luotettava, kokenut ja jääkiekkosoturien joukkue! Itse olisin ottanut muutaman nuoren mukaan, mutta Jukka Jalonen luottaa kokemukseen. Pakistossa on neljä oikealta ampuvaa ja neljä vasemmalta puolelta laukovaa pelaajaa. Kaikki ovat olleet Jalosen joukkueessa aiemmin.

Kaikki nyt mukaan kelpuutetut pelaajat ovat sellaisia, jotka pystyvät matemaattisesti pelaamaan Jalosen jääkiekkofilosofiaa jo päivästä yksi lähtien.

– Hyökkäyksessä on hyviä aloittajia ja kahden suunnan pelaajia, jotka pystyvät tekemään tulosta. Mukana on muutama ylimääräinen sentteri, jotka pystyvät pelaamaan tasokkaasti myös laidassa.

Miten roolitus näkyy valinnoissa?

– Viime MM-kisoissa luottamusta herättänyt Saku Mäenalanen-Hannes Björninen-Marko Anttila lyö kiekkoa selustaan ja aiheuttaa koko ajan vastustajan alakolmiolle hankaluuksia, eikä kukaan fuskaa yhtään puolustussuuntaan. Jukka luottaa näihin miehiin kuin vuoreen. Tämä "kokonaisuus" poisti mielestäni joitain pelaajia joukkeesta, pohtii Lehkonen.

Mikko Lehtonen on Leijonien joukkueen johtavia puolustajia. Kuva: Getty Images

Maalivahtiosastolla Harri Säteri ja Jussi Olkinuora ovat Lehkosen mielestä eurooppalaista huipputasoa kumpikin. Jalosen aikana ei olla kaaduttu koskaan maalivahtipeliin. Säteri ja Olkinuora ovat jo todistaneet, että kaksikon hermot kestävät joukkueen pelitavalla pelatessa.

– Menestysmahdollisuudet ovat aina hyvät, kun Jalonen valmentaa. Hän on oikeastaan testamentannut jo aikaisemmin Leijonapesueeseen kurinalaisen ja sitoutuneen pelaamisen, näkee Lehkonen.

Jalosen pelitavallinen identiteetti sopii hyvin turnausmuotoiseen pelitapaan.

– Harjoituspankista ottelupankkiin kaikki on selvää pelaajille. He pääsevät keskustelemaan ja vähän hinkkaamaan pieniä juttuja, jotka liittyvät pelitapaan, -virtaukseen, päätypelaamiseen, ehkä nopeisiin lähtöihin ja hyökkäyspelin rakenteeseen, listaa Lehkonen.

"Jalosen pelitavalla kaverista tulee nerokkaan näköinen"

Lehkonen uskoo, että muilla kiekkomailla näkyy helpommin siellä täällä repeilyä, kurittomuutta molemissa päissä kenttää.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen (vas.) ja joukkueen GM Jere Lehtinen. Kuva: Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press

– Jalosen maajoukkueessa pelaajat ovat palapelin osia, eivätkä mitään itsenäisiä firmoja, niin kuin usein asia on vaikka seurajoukkueissa. Kaikki haluavat tulla Jalosen joukkueeseen, koska Jalosen pelitavalla kaverista tulee aina nerokkaan näköinen.

Leijonista jäi ulos muun muassa hyvää KHL-kautta pelaavat Oliver Kaski, Teemu Pulkkinen ja Jori Lehterä. Lehkosen mukaan kilpailu on todella kovaa.

Neljän kentän pelaamisesta on tullut Suomelle etu, kun pelataan kiivastahtinen, loppua kohti rasituskuormaa korostava turnaus.

– Kaikki tekeminen on aina suhteessa vastustajaan. Suomella on nähdäkseni skouttausetu ja lisäksi pelitapa hyvissä näpeissä. Jos me olemme sillä A+ -tasolla, niin taiteilijaryhmä Tshekistä ei ole meille vastusta. Venäjä on nykypäivänä ihmeellinen kiekkomaa, heillä on artisteja ja siksi heidän on vaikea saada Suomesta otetta. Kanadalla ja USA:lla on omat juttunsa, mutta nekin ovat hyvin tiedossa.

– Ruotsi on se, mitä minä vähän aristelen ja pelkään. He ovat kokeilleet ja testailleet kaikennäköistä Suomea vastaan, milloin hybridikarvausta, milloin trappileikkiä ja milloin tolppaa. Sieltä tulee sellainen haaste, että Jalosen Leijonat joutuu pelaamaan turnauksen parhaan pelinsä, "Ika" Lehkonen veikkaa.

Suomen miesten jääkiekkojoukkue 2022 Pekingin olympialaisissa

Maalivahdit:
29 Säteri Harri, Sibir Novosibirsk, KHL*
35 Tuohimaa Frans, Neftekhimik Nizhnekamsk, KHL**
45 Olkinuora Jussi, Metallurg Magnitogorsk, KHL*

Puolustajat:
2 Pokka Ville, Avangard Omsk, KHL*
3 Friman Niklas, Jokerit Helsinki, KHL**
4 Lehtonen Mikko, SKA Pietari, KHL
13 Kemiläinen Valtteri, Vitjaz Podolsk, KHL**
38 Hietanen Juuso, HC Ambri-Piotta, NLA
40 Lindbohm Petteri, Jokerit Helsinki, KHL*
42 Vatanen Sami, Genève-Servette HC, NLA
55 Ohtamaa Atte, Kärpät Oulu, SM-liiga

Hyökkääjät:

12 Anttila Marko, Jokerit Helsinki KHL
15 Aaltonen Miro, Vitjaz Podolsk, KHL*
20 Ojamäki Niko, Vitjaz Podolsk, KHL*
23 Kemppainen Joonas, SKA Pietari, KHL
24 Björninen Hannes, Jokerit Helsinki KHL*
25 Rajala Toni, EHC Biel, NLA*
51 Filppula Valtteri, Genève-Servette HC, NLA
60 Granlund Markus, Salavat Julajev Ufa, KHL**
65 Manninen Sakari, Salavat Julajev Ufa, KHL
70 Hartikainen Teemu, Salavat Julajev Ufa, KHL
71 Komarov Leo, SKA Pietari, KHL
80 Mäenalanen Saku, Kärpät Oulu, SM-liiga*
81 Pakarinen Iiro, Jokerit Helsinki, KHL*
82 Pesonen Harri, SCL Tigers, NLA*

*1. olympialaiset
**1. miesten arvokisat

Lue myös: