Hyppää sisältöön

"Peli on niin auki kuin olla ja voi" – Suomen futsalmiehillä kutkuttava tilanne EM-kisoissa

Suomen miesten futsalmaajoukkueen EM-avaus päättyi 3–3-tasapeliin Italiaa vastaan.

Kuva: Lehtikuva

Suomen futsalmiehet nappasivat ensimmäisestä arvokisaottelustaan pisteen, kun Suomen ja Italian kohtaaminen EM-kisoissa Groningenissa päättyi 3–3-tasapeliin.

Ennen ottelun alkua tulokseen olisi voinut olla tyytyväinen, mutta lopputapahtumat huomioiden moni Suomen pelaaja purki ottelun jälkeisissä haastatteluissa pettymystään.

– Harmittaa, että kaveri tuli tasoihin, mutta tämä on futsalia. Kaikki antoivat kaikkensa kentälle, se oli hieno nähdä. Ei jäänyt asenteesta kiinni, Miika Hosio totesi Yle Urheilun haastattelussa.

Suomi oli vielä reilu minuutti ennen loppua kiinni voitossa, kunnes Cainan De Matos toi Italian tasoihin ajassa 38.44.

Suomen historian ensimmäinen voitto Italiasta jäi minuutin ja 16 sekunnin päähän.

Kaksinkertainen EM-kultamitalisti Italia ei ole viime vuosina menestynyt entiseen tapaan, mutta löytyy futsalin epäviralliselta maailmanlistalta sijalta yhdeksän ja lähti peliin ennakkosuosikkina.

– Ennen peliä, jos olisi tasuria tarjottu, Suomi olisi sen ottanut. Ehkä Italian tasoitus oli pelin kuvaan nähden ihan ansaittu, ei siitä jäänyt hampaankoloon pahasti. Toki kun voitto oli otettavissa, se vähän harmitti. Tiedän, että Suomen pelaajilla on fiilis, että olisi voinut saada enemmän kuin yhden pisteen, Yle Urheilun asiantuntija Matias Sarelius summasi.

Ottelun avausjakso eteni tasaisesti, mutta toisella puolikkaalla Italia otti pelistä hallinnan. Tasoitusosuma leijui ilmassa pitkään, kunnes De Matos lopulta osui toistamiseen.

Cainan De Matos iski illan toisen osumansa ajassa 38.44 ja toi Italian tasoihin.

Suomi pelaa ensimmäistä kertaa futsalin arvokisoissa, mutta ainakin kotikatsomoon jännitystä ei näkynyt. Suomi siirtyi ottelussa johtoon jo ensimmäisellä minuutilla Henri Alamikkotervon maalilla.

– Ei se laji miksikään muutu, vaikka mennään arvokisoihin. Ei näkynyt hirveästi jännittämistä, ja jos jollain tavalla näkyi, niin positiivisella. Siellä on sen verran kokeneita pelaajia, jotka ovat pelanneet pitkään futsalia, Sarelius näki.

Henri Alamikkotervo osui kahdesti Italiaa vastaan Suomen EM-avauksessa.

Suomen kahdesta ensimmäisestä maalista vastannut Alamikkotervo ei kuulu kokeneempaan kaartiin. Vasta 20-vuotias maajoukkueen kuopus nousi pelaavaan kokoonpanoon, kun Mikko Kytölä joutui jäämään EM-kisajoukkueesta sivuun loukkaantumisen takia. Alun perin hän oli matkaamassa kisoihin varamiehenä.

– Huikea debyytti, kaksi maalia ja molemmat erikoistilanteista vasurilla, huikeita pommeja yläkulmaan. Hän on pohjoisesta kotoisin, kaukaa sieltä muuttanut tänne Etelä-Suomeen Espooseen, Sarelius hehkutti.

Espoolaisessa GFT:ssä Alamikkotervo on saanut neuvoja kokeneilta maajoukkuepelaajilta, torstaina Suomen kolmannesta maalista vastanneelta kapteeni Panu Autiolta ja Miika Hosiolta. Matias Sarelius povaa Alamikkotervolle menestyksekästä futsaluraa.

– Kun EM-kisoissa Italiaa vastaan onnistuu kaksi maalia tekemään, on hänen nimensä merkattu aika isolla scouttien papereihin. Odotan, että hänellä on aika ruusuinen tulevaisuus futsalin parissa.

"Peli on niin auki kuin olla ja voi"

Toisessa B-lohkon ottelussa Kazakstan ja Slovenia jakoivat niin ikään pisteet, 4–4-lukemin, mikä tekee lohkon tilanteesta kutkuttavan.

– Peli on niin auki kuin olla ja voi. Tämä peli oli meille ennakolta hankalin, kun kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen arvokisaottelu. On tärkeää, että saimme sen alta pois. Uskon, että seuraavassa pelissä pystymme sitten tappelemaan yhtä hyvin, mutta pelaamaan vähän paremmalla itseluottamuksella ja rennommin pallon kanssa, Juhana Jyrkiäinen pohti ottelun jälkeisessä haastattelussa.

Suomi kohtaa seuraavaksi maanantaina Kazakstanin, joka eteni syksyn MM-kisoissa aina pronssiotteluun saakka. Matias Sareliuksen mukaan Suomen pitää parantaa perustekemisen laatua.

– Suomi ei ylittänyt Italiaa vastaan itseään. Suomi teki tänään erikoistilanteista kaikki maalinsa. Perustekemisen laatu pitää olla parempi, mihin lähtee syöttö, mihin liikutaan... Ajoitukset olivat välillä vähän huonoja. Montaa pikkuasiaa, kun parantaa, niin loppuosa on pelin kannalta parempi.

Lue myös: