Hyppää sisältöön

Katso futsalmiesten kolme häikäisevää vasurimaalia! Historiallisten maalien tekijät kertasivat tunteikasta iltaa: "On ollut nasta vastailla viesteihin"

Suomen futsalmaajoukkueen osumat arvokisadebyytissä olivat sen verran näyttäviä, että niitä kannattaa katsoa useampaankin kertaan. Maajoukkueen kapteeni ja kaksi maalia ladannut kuopus fiilistelivät osumiaan haastattelussa.

 Suomi teki kolme upeaa vasurimaalia Italiaa vastaan
Suomi teki kolme upeaa vasurimaalia Italiaa vastaan

Suomen miesten futsalmaajoukkue aloitti torstaina EM-kisat 3–3-tasapelillä Italiaa vastaan. Suomen kaikki kolme maalia syntyivät häikäisevillä vasemman jalan pommeilla erikoistilanteista.

Klikkaa jutun kuvaa ja katso Suomen kaikki maalit.

Suomi sai EM-avaukseen unelma-alun, kun Henri Alamikkotervo vei Suomen upealla kaukovedolla 1–0-johtoon rajapotkun jälkeen vain 53 sekunnin jälkeen. Maajoukkueen 20-vuotias kuopus vastasi myös 2–2-tasoitusosumasta, joka syntyi komeasta vapaapotkusta reilun 29 minuutin pelin jälkeen.

– Molemmat maalit olivat sellaisia, että katsoin, miten puolustajat sijoittuivat. Sen jälkeen ammuin heistä mahdollisimman vähän ohi. Nyt ne sattuivat menemään yläkulmiin, mutta se ei ole se, minne yritetään, Alamikkotervo kommentoi Yle Urheilulle maalejansa heti ottelun päätyttyä.

Suomen 3–2-johtomaali oli kapteeni Panu Aution käsialaa. Hän pyssytti silmiähivelevän kudin lähes puolesta kentästä yläkulmaan ajassa 32.23. Aution uran sadas maaottelumaali syntyi, kun hän laukoi pallon sisään suoraan kulmapotkusta.

Yle Urheilun asiantuntija Matias Sarelius kehui vuolaasti Alamikkotervon maaleja.

– Huikea debyytti, kaksi maalia ja molemmat erikoistilanteista vasurilla, huikeita pommeja yläkulmaan, Sarelius hehkutti.

"Italialaiset ei enää muistaneet, että on muitakin vasureita"

Perjantaina iltapäivällä Suomen ensimmäisen arvokisaottelun historialliset maalintekijät olivat ehtineet jo hieman sulatella Italia-tasapeliä.

– Odotettu, tunteikas, kova taistelu. Oltiin yhtenäinen ja taisteleva jengi, kuten haluttiinkin olla. Pientä kisajännitystä vähän myös nähtävissä, mutta reagoitiin hyvällä tavalla, yhtenäisyys oli vahvaa. Pystytään saamaan turnauksen edetessä rentoutta pallolliseenkin pelaamiseen. Perusjuttu kuitenkin on, että pitää puolustaa hyvin, ja eilen saatiin sen kautta tärkeä piste, kertasi kapteeni Autio.

Erikoistilannemaali oli todellinen Aution tavaramerkkiosuma.

– "Yläkulmatervo" oli laittanut jo pari palloa sinne, niin italialaiset ei enää muistaneet, että on muitakin vasureita jengissä. Hyvä osuma palloon ja pystyi vähän hyödyntämään vastustajan blokkaavaa pelaajaa maskina. Kun se osuu noin hyvin, niin sen tuntee. Futsalissa ei vain hirveän pitkään ehdi fiilistellä ja juhlia, se on muutama sekunti ja pitää alkaa keskittyä puolustamiseen, Autio pohti.

Panu Autio Suomen joukkueen julkistamistilaisuudessa 7. tammikuuta. Vasemmalla päävalmentaja Mico Martic. Kuva: Lehtikuva

Maalinsa hän oli ehtinyt jälkikäteen nähdä jo useasti, kuten muunkin ottelun – onhan kroatialaisluotsi Mico Martic tunnettu tarkoista videopalavereistaan.

– Totta kai tässä on klipit pyörinyt ja aika tarkalla silmällä analysoitu jo joukkueen kanssa peliä. On tullut paljon viestejä ympäri maailmaa, hehkutusta ja kannustusta. On ollut tänään nasta vastailla viesteihin ja lukea, miten fanit ovat eläneet mukana kotikatsomoissa. Iso ja merkityksellinen juttu meille, Autio fiilisteli.

Suomen lohko on täysin auki. Myös Kazakstan ja Slovenia avasivat kisat tasapelillä, 4–4. Suomi kohtaa MM-kisoissa neljänneksi yltäneen, brasilialaistaustaisilla pelaajilla loistavan Kazakstanin maanantaina 24. tammikuuta ja lohkon viimeisessä pelissä Slovenian perjantaina 28. tammikuuta.

– Tiedettiin, että tästä tulee tiukkaa. Nyt pitää Kazakstania vastaan edelleen tehdä tulos, että saadaan viimeiseen peliin ottelupallo. Kazakstan on vielä kovempi joukkue kuin Italia, mutta löydetään varmasti jutut, miten pystytään heitäkin heiluttamaan, Autio vannoi.

Henri Alamikkotervo latasi Suomen arvokisahistorian ensimmäisen osuman. Kuva: Lehtikuva

Alamikkotervolta huima debyytti: "Tuli tunteet pintaan"

Henri Alamikkotervo, 20-vuotias joukkueen kuopus nousi pelaavaan kokoonpanoon, kun konkari Mikko Kytölä jäi sivuun loukkaantumisen takia. Aution seurakaveri espoolaisesta GFT:stä otti paikkansa ykköskentässä mainiosti.

– Eilen pelin jälkeen oli pettynyt fiilis, kun voitto oli niin lähellä. Mutta kun vähän aikaa meni, tuli ne tunteet pintaan, jotka oli maaleja tehdessä ja oli tyytyväinen olo, Alamikkotervo iloitsi.

– Kyllä ne aika täydellisesti osui. Sen tuntee tuossa sisäterässä, milloin se osuu hyvin, se on ihan erilainen tunne, kertoi Alamikkotervo komeista maaleistaan.

Suomi osoitti heti turnauksen avauksessa, että pitkään yhdessä harjoitellulla pelitavalla, rajulla prässillä, voidaan horjuttaa ennakkosuosikkeja.

– Vauhti on kovempi kuin kotimaisessa liigassa, ja vastustajan pelaajat ovat todella taitavia, kuten Italian numero kymppi Alex Merlim. Hyvin pärjättiin, eikä oltu edes parhaimmillaan pallollisessa pelissä. Kun prässätään hyvin, kyllä ne sitä tottelee.

Ma 24.1. Suomi–Kazakstan klo 21.10. Ottelu näkyy TV2:ssa, Areenassa ja Ylen netissä.

Lue myös: