Hyppää sisältöön

Kommentti: Tekikö Pasi Mustonen ykkösvahdilleen karhunpalveluksen?

Noora Rädyn jättäminen ulos Pekingin olympiajoukkueesta oli uhkarohkea veto. Päätöksen logiikkaa on vaikea ymmärtää, kirjoittaa Yle Urheilun uutispäällikkö Pekka Aalto.

Naisleijonien pitkäaikainen ykkösmaalivahti Noora Räty ei mahtunut Pekingin olympiajoukkueeseen. Kuva: Getty Images

Pasi Mustonen teki sen taas. Kiekkopiirien omaperäisin valmentaja oli jälleen keskiössä, kun odotetut leijonajoukkueet julkistettiin torstai-iltana.

Vielä syksyllä näytti siltä, että 20. tammikuuta on Jukka Jalosen show. Mahtuuko Rasmus Ristolainen mukaan? Nouseeko Tuukka Rask kalkkiviivoilla kisakoneeseen? Mikä on NHL-pelaajien terveystilanne? Kootaanko Patrik Laine, Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi taas kimppaan?

Nyt Leijonien valinnat kuitattiin olankohautuksella, mutta Noora Rädyn pudottaminen Naisleijonien olympiajoukkueesta kuohuttaa niin suurta yleisöä kuin kiekon sisäpiiriä.

Kun tähtivahdit Räty (HPK) ja Anni Keisala (Ilves) kohtasivat lokakuussa Naisten Liigan ottelussa Tampereella, Ilveksen 90-vuotisottelua seurasi 110 katsojaa. Keisala vei tuon taiston voittomaalikisassa.

Tällä viikolla valokeila on ollut aavistuksen kirkkaampi.

Naisleijonien mitalihaaveiden kannalta olennaisin kysymys kohun keskellä on se, miten julkinen keskustelu vaikuttaa Keisalaan, Meeri Räisäseen ja Eveliina Mäkiseen eli Pekingiin valittuun vahtikolmikkoon sekä koko joukkueeseen.

Jos Mustonen ei ole miettinyt tätä, hän ei ole tehtäviensä tasalla. Ja jos onkin miettinyt, hänen luottonsa Keisalan henkiseen vahvuuteen täytyy olla rajaton. Yksi helppo maali omiin ja Räty-haikailu alkaa.

Viime syksyn MM-kisoissa loistanut Anni Keisala on Naisleijonien ykkösmaalivahti olympialaisissa. Kuva: Tiina Puputti/Suomen Jääkiekkoliitto

Torstain lausunnoilla Mustonen yhtä aikaa pumppasi Keisalan renkaita ja heitti niiden alle piikkimaton.

Kenties ensimmäistä kertaa kiekkohistoriassa valmennus jättää arvionsa mukaan toiseksi parhaan maalivahdin pois turnauksesta, jotta tämä voisi toimia ykkösmolarin varavahtina. Yleensä tapana on ollut varata parhaat ja peluuttaa niitä, joilla kulkee kisoissa.

Vimmaa ylipäätään julistaa ykkösvahti pitää sitäkin ihmetellä.

Mustosen ajatuksenjuoksu sai torstaina somen sekaisin, eikä logiikalle ole juuri ilmaantunut ymmärtäjiä yhden nukutun yön jälkeenkään.

Meeri Räisänen on tottunut kakkosvahdin rooliin maajoukkueessa. Päävalmentaja antoi ymmärtää, ettei Räisäsestä ole ykkösvahdiksi. Kuva: Miikka Jääskeläinen

Yritetään nyt kuitenkin hetki ymmärtää Mustosta ja soitetaan pari taustapuhelua sisäpiiriin.

Suomen valmennus tuli Mustosen mukaan yksimielisesti siihen tulokseen, että Anni Keisala on Naisleijonien ykkösveskari. Hän pelasi loppukesällä erinomaiset MM-kisat, eikä taso ole notkahtanut olympiakisojen lähestyessä.

Räty ei ollut MM-kisoissa mukana. Olympiavalinnat voisi perustella sillä, että Keisala pelaa paremmin silloin, kun Räty ei ole joukkueessa. Sisäpiirin mukaan näin asia ei kuitenkaan ole. Keisalaa nimenomaan kuvaillaan todella kilpailuhenkiseksi ja henkisesti vahvaksi urheilijaksi, joka ei paljon sivuilleen vilkuile.

Ainakaan julkisuudessa Räty ei ole esittänyt vaatimusta ykkösvahdin paikasta, joten sekään ei selitä hänen sivuuttamistaan.

Entä avaisiko koronakupla valintalogiikkaa? Mikäli omikron purisi Naisleijonien maalivahteihin kesken valmistautumisen tai olympiareissun, eikö olisi suorastaan nerokasta tuoda tartunnalta välttynyt Räty kehiin ja pelastaa näin turnaus?

Periaatteessa ehkä, käytännössä tuskin kovin nerokasta. Jos vaikkapa korona jylläisi Naisleijonissa, tartunnat pysäyttäisivät todennäköisesti joukkueen matkan yhdestä Rädystä riippumatta. Toisekseen, Pekingiin on vaikea tuoda uusia urheilijoita kesken kisojen. Ja mikä olisi Rädyn vire ja motivaatio?

Noora Räty (vas.) ja Pasi Mustonen selvittelivät välejään julkisesti sen jälkeen, kun Räty kieltäytyi MM-kisoihin valmistavalta leiriltä työkiireisiin vedoten. Kuva: Tomi Hänninen / Emil Hansson / All Over Press

Mikään logiikka ei oikein istu tukemaan vahtivalintoja. Vaikea sanoa, uskooko Mustonen itsekään perusteluihinsa. Ehkä taustalla tosiaan on Mustosen ja Rädyn välinen juopa, jota päävalmentaja ei kyennyt ohittamaan.

Vähemmän on puhuttu siitä, millainen signaali Mustosen lausunnot olivat Räisäselle ja Mäkiselle. Hekin kuuluvat maailman eliittiin, mutta saivat torstaina epäsuoran epäluottamuslauseen päävalmentajalta, joka nosti Keisalan varanaiseksi Rädyn, eikä heitä. Tämä oli lähes yhtä kummallista kuin Rädyn jättäminen rannalle.

Lue myös: