Hyppää sisältöön

Saiko Suomi uuden ampumahiihtäjän olympialaisiin? Nastassia Kinnuselta uran paras sijoitus Suomen riveissä

Ampumahiihdon maailmancupissa kisattiin perjantaina naisten normaalimatka. Kaksoisvoitto meni Ranskaan, Mari Eder oli 13:s ja Nastassia Kinnunen ilahduttavasti 18:s.

Nastassia Kinnunen teki Anterselvassa perjantaina kauden parhaan suorituksensa. Kuva: Lehtikuva

Ampumahiihdon maailmancupissa Italian Anterselvassa oli perjantaina ohjelmassa naisten normaalimatkan, 15 kilometrin kilpailu.

Kilpailun voittoon hiihti Ranskan Justine Braisaz-Bouchet, joka ampui yhden sakkominuutin. Kukaan ei pystynyt perjantain kisassa nolla-ammuntaan. 2019 MM-kisoissa MM-pronssia kyseisellä matkalla voittaneelle 25-vuotiaalle ranskalaiselle voitto oli kauden ensimmäinen.

Toinen oli Ranskan Julia Simon, joka hävisi maannaiselleen 51,1 sekuntia. Ruotsin Mona Brorsson yllätti kolmossijallaan (+1.37,2), 31-vuotiaalle ruotsalaiselle uran ensimmäinen podium-sijoitus maailmancupin tasolla.

Kaikki olympialaisiin valmistautuvat huippunimet eivät ole enää Antholz-Anterselvan maailmancupissa mukana. Naisten kisasta sivussa olivat muun muassa Norjan Marte Olsbu Röiseland sekä Ruotsin siskokset Hanna ja Elvira Öberg.

Ranskalaiset Justine Braisaz-Bouchet (vas.) ja Julia Simon ottivat kaksoisvoiton Antholz-Anterselvan maailmancupissa perjantaina. Kuva: Lehtikuva

Loistosijat karkasivat Mari Ederiltä ensimmäisellä pystypaikalla

Suomen Mari Eder aloitti vahvasti, mutta ensimmäisellä pystypaikalla, eli toisessa ammunnassa, tuli kolme ohilaukausta. Muilta ampumapaikoilta Eder ampui nollan. Hän ylsi sijalle 13 häviten voittajalle 3.33,9.

– Kolme kertaa nolla-ammunta näissä olosuhteissa, siihen olen tosi tyytyväinen. Varsinkin makuulla oli todella vaikeat olosuhteet. Tai oli tosi paljon vaihtelua siinä, millainen olosuhde sattui, Eder kertasi Ampumahiihtoliiton tiedotteessa.

Sijoitus on 34-vuotiaalle Ederille kauden kolmanneksi paras. Sprinttimatkalla hän on tällä kaudella ollut kahdeksas sekä yhdeksäs. Eder on jo valittu Pekingin olympialaisiin.

– Lopputulos oli ihan hyvä. Meinasin kyllä pilata oman kisani toisella kierroksella, lähdin tavoittelemaan etupuolelta hyvää peesipaikkaa ja meinasin hiihtää itseltäni jalat alta. Se on varmasti yksi syy, miksi ensimmäinen pysty oli vaikea.

– En malttanut tehdä sitä omaa kisaa hiihdollisesti. Se olisi täällä korkealla tärkeää, varsinkin ammuntoja ajatellen, että vauhti pysyisi tasaisena ja suunniteltuna. Siitä jäi itselleni parannettavaa ja kokonaisuutena hiihdollisesti jäi vähän hampaankoloon, Eder totesi.

Mari Eder ei ollut tyytyväinen hiihtosuoritukseensa, vaikka Anterselvan vaikeissa olosuhteissa tuli 13:s sija. Kuva: All Over Press

Nastassia Kinnuselta kiinnitys olympiapaikkaan?

Nastassia Kinnunen sen sijaan onnistui ammuntapuolella mainiosti – vain yksi sakkominuutti, viimeiseltä ampumapaikalta. Kinnunen ylsi sijalle 18 (+3.48,1). Valkovenäläissyntyiselle, 2020 Suomen väreihin vaihtaneelle Kinnuselle sijoitus on paras Suomea edustaessaan.

– Olen erittäin tyytyväinen ammuntapuoleen, oli tärkeää onnistua siinä. Se oli myös tavoitteeni ja strategiani tälle päivälle, Kinnunen kommentoi.

Yle Urheilun lajiasiantuntija Ville Kotikumpu näkee, että Kinnunen on selvästi kauden parhaalla suorituksellaan vahvasti kiinni Pekingin kisalipussa.

– Nastassialta loistava suoritus tänään, päivän parhaita ammuntoja, Kotikumpu kehaisi.

– Naisilla on viestissä vielä paikka antaa näyttöjä, mutta kyllähän toki nämä henkilökohtaiset matkat ovat myös näyttöjä sitä viestiä ajatellen. Nastassian suoritus oli sellainen, että pitää pohtia henkilökohtaisiakin matkoja ajatellen, onko jo riittävä olympianäyttö, Kotikumpu pohti.

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on kirjannut kriteereihinsä, että olympiavalintaa ajatellen tulee urheilijalla olla henkilökohtaisella matkalla realistinen mahdollisuus 16:n parhaan joukkoon ja viestijoukkueella 8:n parhaan joukkoon.

Varsinkin Suomen viestijoukkueille Anterselvan maailmancupia on pidetty tärkeänä, viimeisenä näytönpaikkana. Sekä miehet että naiset ovat olleet tällä kaudella viestissä parhaimmillaan sijalla 11.

Nasilla on viesti lauantaina ja miehillä sunnuntaina.

Valko-Venäjällä syntynyt ampumahiihtäjä Nastassia Kinnunen (os. Dubarezava) sai Suomen kansalaisuuden marraskuussa 2020. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Erika Jänkä oli perjantain normaalimatkalla kolmella sakkominuutilla 72:s (+7.39,8).

Suvi Minkkinen jätti perjantain kisan väliin tiukan kisatahdin vuoksi, mutta on mukana lauantaina naisten viestikisassa, kun Suomi hakee olympianäyttöä.

– Minulla tänään huilivuoro. Kisoja tuli tammikuun alussa kymmeneen päivään kuusi kappaletta. Palautumisen varmistamiseksi päädyttiin jättämään tämän päivän kisa vielä väliin. Huomenna viestissä taas runtua, Minkkinen kirjoitti Instagramissa päivällä.

Maailmancupin kisat Anterselvassa jatkuvat viikonloppuna. Lauantaina naisten viestin lisäksi kilpaillaan miesten yhteislähtökisa. Sunnuntaina on taas vuorossa naisten yhteislähtökisa miesten viestin ohella.

Yle näyttää kanavissaan Anterselvan ampumahiihtokisat. Tarkemmat lähetysajat esimerkiksi TV-oppaasta tästä linkistä.

Anterselva, Italia, naisten maailmancup, normaalimatka:

1) Justine Braisaz-Bouchet, Ranska, 42.20,6 (0+0+1+0=1)
2) Julia Simon, Ranska, +51,1 (0+1+0+1=2)
3) Mona Brorsson, Ruotsi, +1.37,2 (0+0+1+1=2)
4) Claire Egan, USA, +1.55,9 (0+10+1=2)
5) Dorothea Wierer, Italia, +1.58,8 (0+0+2+1=3)
6) Marketa Davidova, Tshekki, +2.34,8 (0+0+1+2=3)
...
13) Mari Eder, +3.33,9 (0+0+3+0=3)
18) Nastassia Kinnunen, +3.48,1 (0+0+0+1=1)
72) Erika Jänkä, +7.39,8 (0+1+0+2=3)

Maailmancupin kokonaiskilpailun tilanne (14/22):

1) Marte Olsbu Röiseland, Norja, 651
2) Elvira Öberg, Ruotsi, 563
3) Dzinara Alimbekava, Valko-Venäjä, 535
4) Lisa Theresa Hauser, Itävalta, 483
5) Hanna Öberg, Ruotsi, 482
6) Hanna Sola, Valko-Venäjä, 410
...
30) Mari Eder, 150
43) Suvi Minkkinen, 76
67) Nastassia Kinnunen, 23

Lue lisää: