Hyppää sisältöön

Kalle Palander hämmästelee pujottelijoiden taktista osaamattomuutta ja sekavaa pujottelucupia – "En ole eläissäni nähnyt tällaista kautta"

Kitzbühelin pujottelu on maailmancupin vanhimpia ja legendaarisimpia. Kalle Palander on tehnyt rinteessä suomalaista alppihistoriaa, vaikka itse rinne onkin hänen mielestään todella ärsyttävä.

Kun Kalle tapasi Kallen
Kun Kalle tapasi Kallen

Kitzbühelin rinne on legendaarinen, ei vain syöksylaskijoille, vaan myös pujottelijoille. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palanderille Kitzbühelistä löytyy paljon hyviä muistoja, tekihän Palander siellä suomalaista alppihiihtohistoriaa ottamalla ensimmäisenä suomalaisena maailmancupin voiton juuri siellä vuonna 2003.

– Kitzbühel ei ole mielirinteeni, mutta kisana se on mieletön. Otin vasta neljäntenä vuotenani sieltä ensimmäiset maailmancupin pisteet, Palander muisteli Urheilustudiossa.

– Mutta rinteenä se on rytmitön p***a, todella ärsyttävä.

Siinä missä Kitzbühelin kisat lasketaan, ei normaalisti ole rinnettä. Kisarinne on tehty paikallisen maaomistajan pellolle. Palanderin mukaan rinne on viisto joka suuntaan, mutta enemmän oikealle kuin vasemmalle. Rinteessä on paljon kumpuja eikä se missään nimessä ole kiertueen jyrkimpiä. Siinä on paljon lyhyitä tuovia pätkiä ja parin portin jälkeen lasketaan jälleen tasaiselle.

– Siihen on vaikea merkata hyvää rytmillistä rataa. Se on aina todella rytmitön, ja se sopi minulle hyvin jostain syystä, hän virnisti.

– Siinä pitää olla ajatus mukana. Jos sinne lähtee päättömästi rykimään, laskee automaattisesti ulos kymmenen portin jälkeen. Se on ainoita pujotteluja, missä pitää vähän miettiä, minne menee ja mitä tulee seuraavaksi.

Kitzbühelin pujottelukisa on yksi maailmancupin vanhimpia ja sitä pidetään alppihiihdon Monacona. Palanderin mukaan sitä se onkin katsojamäärältään ja tunnelmaltaan.

– Kyllä sitä ruvetaan puskemaan jo nuorena meille, että tämä on se paikka. Vaikka syöksy onkin siellä se legendaarisin, niin pujottelua on myös nostettu. Kiertueen isoin palkintoraha tekee siitä halutun.

Palander: Pujottelucup ollut sekava

Alun perin Kitzbühelin syöksy piti laskea lauantaina, mutta se on siirretty sunnuntaiksi. Sen sijaan pujottelukisa lasketaan tänään. Palanderin mukaan tämän vuoden miesten pujottelucup on ollut erittäin sekava, sillä esimerkiksi viime kauden voittaja, Itävallan Marco Schwarz on onnistunut napsimaan vain kourallisen pisteitä.

Toisaalta pujottelucup on ollut myös äärimmäisen tasainen, sillä kauden aikana on nähty neljässä kisassa neljä eri voittajaa. Tällä hetkellä cupin kärjessä on Norjan Sebastian Foss-Solevåg, toisena on Sveitsin Daniel Yule ja kolmantena Norjan Lucas Braathen. Kymmenen parasta laskijaa on 80 pisteen sisällä.

– En ole eläissäni nähnyt tällaista kautta. Pujottelu on aina yllätyksiä täynnä. Siinä tapahtuu paljon asioita, paljon ulosajoja, mutta tällä kaudella niitä on sattunut todella paljon. Riskitasoa on nostettu todella paljon, Palander päivitteli.

Kroatian Filip Zubcic oli vaikeuksissa Kitzbühelin pujottelun ensimmäisellä kierroksella. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Palander ei kuitenkaan usko, että lukuisissa ulosajoissa olisi kyse vain riskien otosta. Tämän päivän maailmancupin rinteet ovat huomattavasti vaativampia kuin esimerkiksi Eurooppa-cupin tai FIS-kilpailujen rinteet. Palanderin mielestä nykypäivän laskijat eivät pysty taktisesti sisäistämään ratojen merkkausta ja sen takia ulosajoja tulee niin paljon.

– Jos katsotaan esimerkiksi Marcel Hirscheriä, joka dominoi pujottelua. Hän oli äärimmäisen hyvä taktisesti, mutta myös virheiden korjaamisessa. Nyt kun laskijat tekevät virheitä, niin he ovat saman tien ulkona radalta, Palander sanoi.

– Se ei ole vain sitä, että jengi vetää hirveällä riskillä ja yrittää voittaa. Tässä on muutakin, se on taktista osaamattomuutta.

Kitzbühelin miesten pujottelun 1. kierroksen koostetta voi seurata TV2:sta kello 12.20. 2. kierros näytetään suorana Yle Areenassa kello 14.40 alkaen ja koosteena TV2:ssa kello 17.20.

Lue myös: