Hyppää sisältöön

Suomen ampumahiihtonaisilta onnistuminen viestissä, asiantuntijan mielestä riitti olympianäytöksi – Tshekin ankkuri kaatui johtopaikalta

Suomi oli ampumahiihdon naisten viestissä Anterselvassa yhdeksäs. Norja voitti. Tshekki johti ennen viimeistä osuutta, mutta ankkuri Lucie Charvatovan kaatuminen pudotti kuudenneksi.

Lucie Charvatovan kaatuminen pilasi Tshekin mahdollisuudet Anterselvan viestissä
Lucie Charvatovan kaatuminen pilasi Tshekin mahdollisuudet Anterselvan viestissä

Antholz-Anterselvassa ampumahiihdon maailmancupissa kisattiin naisten viesti (4x6 km). Kisan voitti Norja joukkueella Karoline Offigstad Knotten, Tiril Eckhoff, Ida Lien ja Ingrid Landmark Tandrevold.

Venäjä oli toinen (+24,6) ja Ranska kolmas (+32,6).

Tshekki oli vielä ennen viimeistä ammuntaa kärjessä, mutta Lucie Charvatovan kaatuminen pilasi mahdollisuudet podiumille. Tshekki putosi lopulta kuudenneksi.

Videon Charvatovan kaatumisesta ja jumiutumisesta lumihankeen voit katsoa tämän jutun pääkuvan paikalta.

Suomen ensimmäistä osuutta vei Suvi Minkkinen, jolla oli vaikeuksia ammunnoissa. Hän joutui käyttämään yhteensä viisi varapatruunaa, mutta selvisi ilman sakkokierroksia. Suomi tuli ensimmäiseen vaihtoon sijalla 13, ero kärkeen oli reilun minuutin.

Toisella osuudella Mari Eder nosti Suomen kahdeksanneksi, ja ero kärkeen kaventui 47 sekuntiin.

Mari Ederin toinen osuus oli vahva. Kuva: All Over Press

Kolmannella osuudella Erika Jänkä pystyi mainiosti pitämään Suomen asetelmat. Hän toi Suomen vaihtoon sijalla kymmenen, mutta ero kuudentena olleeseen Yhdysvaltoihin oli vain 16 sekuntia.

Ankkuriosuudella Nastassia Kinnunen ampui hyvin, mutta ei pysynyt loppukirissä Sveitsin tai Saksan kyydissä. Lopulta Suomi tuli maaliin sijalla yhdeksän, ero kärkeen 1.18,9.

Se on Suomen naisten kauden paras viestisuoritus, aiempi oli 11:s. Suoritus riittänee myös Olympiakomitealle olympianäytöksi, sillä se on asettanut kriteereihinsä joukkuelajeissa realistisen mahdollisuuden kahdeksan parhaan joukkoon.

Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu oli lähetyksessä samoilla linjoilla.

– Suomen naisilta hyvä veto. Suvilla takkusi alussa ammunta, mutta sen jälkeen oli kaikilta hyvää, tasaista tekemistä. Oltiin yhdeksänsiä, mutta jos Suvi olisi ampunut kuten vaikkapa viime viikolla, voitaisiin olla puoli minuuttia ylempänä – silloin puhuttaisiin, että oltaisiin sijalla viisi, Kotikumpu sanoi.

Kotikumpu huomautti myös, että Olympiakomitean kriteereissä ei vaadita sijoitusta kahdeksan joukkoon tältä kaudelta, vaan realistista mahdollisuutta siihen. Asiantuntijan mukaan nyt voidaan vahvasti pohtia viestijoukkueen lähettämistä Pekingiin.

– Tämän päivän perusteella sijat seitsemän ja kahdeksan olivat siinä samalla suoralla. Ei ollut mikään huippuveto, Suvi ei onnistunut niin hyvin ammunnassa kuin aiemmin. Oltaisiin taisteltu sijasta viisi, jos Suvi olisi tehnyt sellaisen avauksen kuin aiemmin, Kotikumpu toisti.

Suvi Minkkinen ei onnistunut toivotusti Anterselvassa viestin avausosuudella. Kuva: All Over Press

Aiemmin lauantaina Tero Seppälä ylsi kuudenneksi ja Olli Hiidensalo sijalle 16 miesten yhteislähtökisassa.

Sunnuntaina Anterselvassa on ohjelmassa naisten yhteislähtökisa ja miesten viesti. Myös miehet antavat vielä joukkueena näyttöjä olympialaisten viestikilpailuun.

Sunnuntain ampumahiihtokilpailut Ylen kanavilla. Miesten viesti Yle Areenassa kello 13.05 ja koosteena TV2:ssa kello 15.45. Naisten yhteislähtökisa Yle Areenassa ja TV2:ssa kello 16.10.

Lue lisää: