Hyppää sisältöön

Nette Kiviranta laski kelkkapujottelun MM-hopealle – "Luulisi tämän mitalin riittävän paralympiapaikkaan"

Nette Kiviranta on alkanut kilpailla kelkkapujottelussa vasta tällä kaudella. Häntä ei ole vielä valittu paralympialaisiin.

Nette Kiviranta tähtää paralympiapaikkaan. Kuva: Tomi Hänninen

Nette Kiviranta oli huojentunut saavutettuaan kelkkapujottelun MM-hopeaa Norjan Lillehammerissa.

– Tässä kisassa oli aikamoinen tunnelataus, kun minulla ei ole kovin montaa kilpailua takana. Halusin mitalin, mutta olosuhteet olivat vaikeat. Selvisin kaksi laskua maaliin ja sain lopulta mitalin.

Mitalilla on suuri merkitys Kivirannalle. Hän halvaantui vuonna 2018 liikenneonnettomuudessa. Juuri nuorten SM-mitalin saavuttanut alppihiihtäjä sai onnettomuudessa selkäydinvamman, joka aiheutti alaraajojen halvaantumisen.

– Se, että palaa entisenä alppihiihtäjänä arvokisoihin ja pystyy ottamaan mitalin, sen merkityksen tajuaa ehkä vasta myöhemmin. On hienoa, että pystyn menestymään näin hyvin jo alkuvaiheessa.

Kivirannan loukkaantumisesta tulee keväällä kuluneeksi neljä vuotta. Ajatus kilpailemisesta syttyi vasta viime vuoden loppupuolella.

Kuluva talvi on Kivirannan kolmas kelkkapujottelun parissa. Vasta tällä kaudella hän on alkanut laskemaan kilpailumielessä.

– Marraskuussa taisin heittää ilmoille ajatuksen, että tammikuussa olisi MM-kisat ja paralympialaisetkin tulossa. Mutta en osannut silloin ajatella, että otan tänään oikeasti mitalin. Aika vauhdilla on menty.

Kiviranta on joutunut kiertämään kilpailuja ja harjoituksia pienillä resursseilla.

– Kiitän perhettäni ja niitä, keitä tässä pienessä tukijoukossa on ollut. Hyvin yksin olen mennyt. Täällä huoltomiehenä ja valmentajana on toiminut vain oma isä. Saksalla ja muilla isoilla joukkueilla on 20 hengen joukkue jatkuvasti ympärillä.

Riittääkö MM-hopea paralympialaisiin?

Olosuhteet olivat Lillehammerissa Kivirannan mielestä vaikeat.

– Rinteen pinta oli jäinen ja näkyvyys heikko. Olen ensimmäiseen laskuun tyytyväinen, se oli ihan perusvarma lasku. Toisen laskun merkkaus oli sen verran helppo ja vauhdikas, että se meni vähän turhan varmisteluksi mitalia varten. Tiedostin, että voin joko varmistella hopean tai lähteä tyhjin käsin kotiin. Ajatus siitä, että voin saada hopean kunhan vain pääsen maaliin, vei voiton.

Kivirantaa ei ole vielä valittu paralympiajoukkueeseen.

– Kutsua jäädään odottelemaan. Minulla ei oikein ole muuta näyttöä kuin tämä. Senkin takia tässä kilpailussa oli onnistumisen paine. Kaikki on ollut tämän yhden kisan varassa. Luulisi tämän mitalin riittävän, mutta ei sitä voi vielä sanoa varmaksi.

Pari maailman kärkilaskijaa ei osallistunut päivän kilpailuun. Kiviranta arvelee, että taso Pekingin paralympialaisissa voi olla aavistuksen päivän kilpailua kovempi.

– Maailman ranking-ykkönen Anna-Lena Forster oli kuitenkin tänään kisassa ja voitti sen. Siinä pääsin mittaamaan tasoani maailman kärkeen.

Ensi viikonloppuna kilpaillaan vielä kelkkapujottelun maailmancup-kisat Ruotsissa, mutta Kiviranta ei usko lähtevänsä sinne.

– Tästä lähdetään treenaamaan, olipa päätös Pekingin suhteen mikä hyvänsä. Harjoitella täytyy, jotta saan varmuutta. Sen verran alkuvaiheessa kuitenkin ollaan. Tänäänkin olisin kaivannut varmuutta tekemiseen, vauhtia siellä jo on. Kisalasku on kuitenkin niin kaukana treenilaskusta. Olisi joskus kiva haastaa kärkeä kilpailuissa.

Kilpailun tulokset:

1. Anna-Lena Forster GER 1.41,38
2. Nette Kiviranta FIN 1.55,79 +14,41
3. Laurie Stephens USA 2.12,32 +30,94
4. Katie Combaluzier CAN 2.15,92 +34,54
5. Shona Brownlee GBR 2.29,44 +48,06

Lue lisää: