Hyppää sisältöön

Hyviä tuloksia tehtaileva Tero Seppälä kertoi, mihin palkintosija karkasi – "Nokalleenhan siinä menee, kun on kova vauhti päällä"

Tero Seppälälle tarjottiin uran ensimmäistä palkintosijaa ampumahiihdon maailmancupissa, mutta hän joutui tyytymään kuudenteen sijaan. Seppälä oli kuitenkin tyytyväinen suoritukseensa.

Tero Seppälä taisteli palkintosijasta Anterselvassa
Tero Seppälä taisteli palkintosijasta Anterselvassa

Tero Seppälä oli kärkitaistossa mukana Anterselvan yhteislähtökisassa aina viimeisiin hetkiin asti, mutta uran ensimmäinen palkintosija jäi vielä odottamaan. Seppälä ampui kaksi ohilaukausta viimeisellä ampumapaikalla, mutta Seppälä kertoi Yle Urheilulle, että todellinen ratkaisu sijoituksista nähtiin tv-kameroiden ulkopuolella.

– Ennen viimeistä laskua kolaroin ranskalaisen kanssa, puhelimitse Italiasta tavoitettu Seppälä paljasti.

Seppälä oli ennen stadionille laskua noussut Antonin Guigonnat'n rinnalle ja Norjan Sivert Bakken oli myös ryhmässä mukana. Tila loppui kesken, Seppälän ja Guigonnat'n sukset kolahtivat yhteen.

– Nokalleenhan siinä menee, kun on kova vauhti päällä. Se taistelu menetettiin siinä. Katsoin vain, että takaa ei tule ketään ihan lähelle, jotta pystyin ottamaan vähän kevyemmin.

Guigonnat nousi kisassa neljänneksi ja Bakken viidenneksi, kun Seppälä ylitti maaliviivan kuudentena. Kuudes sijakin lämmitti Seppälää, vaikka hän maalissa levittelikin pettyneenä käsiään.

– Se johtui juuri siitä lopun kolaroinnista, muuten oli hyvää suorittamista, kun olosuhteet olivat sen verran hankalat. Ainoastaan päivän voittaja (yhden ohilaukauksen ampunut Saksan Benedikt Doll) onnistui hyvin penkalla.

Viimeisellä ampumapaikalla oli varsin vaikeat olosuhteet tuulenpuuskien takia. Seppäläkin joutui hetken aikaa hakemaan kunnon asentoa ammuttuaan ensin kolme taulua hyvällä rytmillä alas. Myös kolmanneksi sijoittunut Norjan Sturla Holm Lägreid huomasi Seppälän hyvä tahdin penkalla.

– Lägreid sanoi kisan jälkeen, että oli siinä jo kauhistunut, kun minulla oli hänestä henkinen yliote. Sitten neljäs laukaus meni pikkuisen ohi ja yritin puristaa viimeistä, mutta ei onnistunut, Seppälä harmitteli.

– Hirveästi en siinä kuitenkaan menettänyt sijoja, kun muutkin ampui sakkoja.

Miksi ei onnistuisi Pekingissäkin?

Seppälä on ollut tällä kaudella oivassa vedossa, sillä tämän päivän kuudes sija oli jo neljäs sijoitus kymmenen joukkoon. Seppälä on sijoittunut tänä talvena kaksi kertaa maailmancupissa viidenneksi.

Sunnuntain viestin jälkeen seuraava koitos Seppälällä on Pekingin olympialaisissa, jonne hän pääsee lähtemään itseluottamusta puhkuen.

– Ammuntaan on tullut varmuutta ja on ollut sellaista tasaista suorittamista. Olen saanut sen tasaisuuden nostettua paremmille sijoille verrattuna viime kauteen. Miksipä en onnistuisi Pekingissäkin? Olosuhteet katsotaan sitten paikan päällä, mutta menemme sinne hyvissä ajoin, niin ehdin niitäkin treenata.

Yksi tärkeä palanen Seppälän menestyspalapelissä on ollut arvostettu valmentaja Anatoli Hovantsev, joka on vastannut suomalaisurheilijan valmennuksesta viime kesästä lähtien. Kaksikko on tiiviisti yhteydessä myös kisaviikonloppuina.

– Tänään en ole ehtinyt olla yhteyksissä, mutta kyllä hän on sieltä aina kehitettäviä asioita löytänyt. Eiköhän niitä löydy olympialaisiinkin, hän naurahti.

– Anatoli ei pääse Pekingiin, mutta onneksi puhelimet ja nettiyhteydet ovat hyvät, niin sen saa hoidettua.

Lue myös: