Hyppää sisältöön

Uskomatonta MM-rallihistoriaa! 47-vuotias Sebastien Loeb ajoi dramaattiseen voittoon Monte Carlossa, Kalle Rovanperä neljänneksi: "En olisi uskonut, että voisin voittaa"

M-Sportin Sebastien Loeb ajoi MM-rallihistorian vanhimpana kuljettajana voittoon Monte Carlossa. Toyotan Kalle Rovanperä ylsi neljänneksi ja keräsi Power Stagelta kaikki viisi lisäpistettä.

Isabelle Galmiche pääsi tuulettamaan uransa ensimmäistä ja Sebastien Loeb uransa 80. MM-rallivoittoa. Kuva: Hannu Rainamo

Kaiken Ylen MM-rallisisällön lähetystietoineen löydät kätevästi osoitteesta yle.fi/mmralli.

47-vuotias Sebastien Loeb ajoi uransa kahdeksanteen voittoon Monte Carlon MM-rallissa. Yhdeksänkertaisesta maailmanmestarista tuli kaikkien aikojen vanhin MM-rallin voittaja, edellinen ennätys oli 46-vuotiaana Safari-rallin vuonna 1990 voittaneella ruotsalaisella Björn Waldegårdilla.

Voitto oli Loebille uran 80. MM-ralleissa, ja palkintokorokepaikkoja hänellä on nyt 120. Molemmissa tilastoissa hän on kaikkien aikojen ykkönen.

Edellisen kerran Loeb oli juhlinut voittoa Kataloniassa vuonna 2018. Ranskalainen nousi kärkeen viimeistä edellisellä erikoiskokeella, kun kisaa johtanut Toyotan kahdeksankertainen maailmanmestari Sebastien Ogier kärsi rengasrikon. Ogier ylsi palkintokorokkeelle Montessa 11. kerran, ja Loeb nousi hänen rinnalleen kahdeksannella Monten voitolla.

– En olisi uskonut, että voisin voittaa. Tiesin, että taistelu tällä tasolla on kovaa, ja viimeksi olen ajanut täyden sarjan 10 vuotta sitten. Viime vuosina en ole juuri ajanut, mutta kun ajoin ensimmäisen kerran tällä autolla, se tuntui hyvältä, Loeb kertoi kisan jälkeen.

– En tiennyt yhtään, missä vauhdissa olisin, mutta kun näin ajaneeni parhaan ajan shakedownin ensimmäisellä vedolla, katsoin, että "ahaa, tässä ollaan kärjessä". Saimme pidettyä rytmiä yllä läpi viikonlopun, ja Ogierin rengasrikko auttoi meitä lopulta voittoon.

Näin ratkesi Monte Carlon MM-rallin voitto.

Kumpikaan ranskalaismestareista ei aja täyttä kautta, ja koko MM-vuoden ajavista kuljettajista paras oli kolmanneksi sijoittunut M-Sportin Craig Breen. Toyotan Kalle Rovanperän kilpailu lähti todella takkuisesti liikkeelle, mutta muutokset autossa auttoivat ja Rovanperä nousi kisassa neljänneksi.

Rovanperä voitti myös Power Stagen ja sai viisi lisäpistettä, sillä Ogier sai varaslähdön takia 10 sekunnin aikasakon. Loeb hävisi Ogierille pätkällä yhdeksän sekuntia, joten hän olisi voittanut kisan puolen sekunnin erolla ilman Ogierin aikasakkoakin.

Rovanperä oli tyytyväinen kisan nousujohteisuuteen.

– Ei ollut kovin vaikeaa parantaa ensimmäisestä päivästä. Olen tosi iloinen siitä, miten saimme kehityttyä viikonlopun aikana, sillä alku näytti pahalta, suomalainen sanoi maalissa.

– Menetimme podiumin alussa, mutta kisa oli lopulta ihan hyvältä. Auto toimi hyvin, ja kaikki ovat tehneet tosi hyvää työtä. Meillä ei ollut mitään ongelmia.

Power Stagen voitto maistui suomalaiselle.

– Se oli ihan positiivinen yllätys. Pätkällä tuntui jo siltä, että on pakko tulla hyvä aika ja parempaan emme pysty, sillä oli aika hyvä yritys päällä. Mietin myös sitä, että matkalle ei voi jäädä ja tiimipisteitä pitää tuoda.

Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä Monte Carlon MM-rallissa 2022.
Kalle Rovanperän veto riitti Power Stagen voittoon.

Pajari nappasi luokkavoiton

WRC2-luokan voitti norjalainen Andreas Mikkelsen ennen uransa toista MM-rallia ajanutta Tshekin Eric Caisia. WRC3-luokassa saatiin suomalaisvoittaja, kun Sami Pajari oli nopein ennen Tshekin Jan Cernyä. Ero kaksikon välillä oli lopulta tiukan taistelun jälkeen 7,6 sekuntia.

– Ihan hyvältä tuntuu voittaa. Tavoite oli ajaa maaliin ja saada kokemus kisasta, mutta samalla voitimme. Tämä on vasta ensimmäinen kausi täällä, ja kausi on pitkä, mutta on tämä sellainen pieni hyvä buusti itseluottamukselle. Emmeköhän me Ruotsissakin ole viivalla, Pajari kertoi.

Sami Pajari ja Enni Mälkönen onnistuivat Monte Carlossa hienosti. Kuva: Hannu Rainamo

LOPPUTULOKSET, EK 17/17:

1. Sebastien Loeb M-Sport Ford 3.00.32,8

2. Sebastien Ogier Toyota +10,5

3. Craig Breen M-Sport Ford +1.39,8

4. Kalle Rovanperä Toyota +2.16,2

5. Gus Greensmith M-Sport Ford +6.33,4

6. Thierry Neuville Hyundai +7.42,6

7. Andreas Mikkelsen Skoda +11.33,8 (WRC2)

8. Takamoto Katsuta Toyota +12.24,7

9. Eric Cais Ford +12.29,2 (WRC2)

10. Nikolai Grjazin Skoda +13.41,3 (WRC2)

--

22. Sami Pajari +24.06,4 (WRC3)

MM-sarjan pistetilanne Monten jälkeen

1. Sebastien Loeb M-Sport Ford 27 (ei aja täyttä kautta)

2. Sebastien Ogier Toyota 19 (ei aja täyttä kautta)

3. Kalle Rovanperä Toyota 17

4. Craig Breen M-Sport Ford 15

5. Thierry Neuville Hyundai 11

6. Gus Greensmith M-Sport Ford 10

7. Andreas Mikkelsen Skoda 6 (WRC2)

8. Takamoto Katsuta Toyota 4

Elfyn Evans Toyota 4

10. Eric Cais Ford 2 (WRC2)

Valmistajien pistetilanne

1. M-Sport Ford 42

2. Toyota 39

3. Hyundai 13

Lue myös: