Hyppää sisältöön

Osa Pekingiin lähtevistä suomalaishiihtäjistä jäi kotimaahan, kun muut matkasivat Italiaan – asiantuntijat avaavat, miksi se on parempi vaihtoehto

Pekingin olympiakisojen maastohiihtokisat kilpaillaan korkeassa ilmanalassa ja tämän takia maajoukkue on panostanut korkeanpaikan leiritykseen. Osa suomalaishiihtäjistä ei kuitenkaan lähtenyt joukkueen viimeistelyleirille.

Joensuu valitsi Vantaan Keski-Euroopan sijaan
Joensuu valitsi Vantaan Keski-Euroopan sijaan

Pekingin olympialaisten alkuun on enää vajaa kaksi viikkoa aikaa ja kisoihin matkaavat maastohiihtäjät leireilevät tällä hetkellä korkealla. Muun muassa ruotsalaiset leireilevät Italian Livignossa, norjalaiset ja suomalaiset parin sadan kilometrin päässä Seiser Almissa.

Kaikki Pekingiin valituista suomalaishiihtäjistä eivät kuitenkaan lähteneet korkeaan ilmanalaan sopeutumaan, vaan Lauri Vuorinen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki, Jasmi Joensuu ja Jasmin Kähärä jäivät kotimaahan harjoittelemaan.

Yle Urheilun asiantuntijoilta, Jussi Piiraiselta ja Toni Roposelta, löytyy tähän päätökseen ymmärrystä. He muistuttavat, että Seiser Almin leiri on oikeastaan lyhyt, mutta siitä voi olla hyötyä. Koska Pekingin olympialaisten maastohiihtokisat käydään korkealla, noin 1 700 metriä merenpinnan yläpuolella, leiri suurin piirtein samoissa korkeuksissa nopeuttaa sopeutumista.

– Nämä ovat tarkkaan punnittuja juttuja, mikä on tilanteeseen paras. Palautuuko esimerkiksi varmemmin matalalla kuin korkealla. Jos urheilijalla on aikaisemmin tullut huonoja kokemuksia, eikä korkealla leireily ole toiminut, niin olisi vielä isompi tasoitus lähteä valmiiksi väsyneessä tilassa kisoihin, Piirainen sanoi.

Roponen muistuttaa, että suurin osa kotiin jääneistä hiihtäjistä on sprinttereitä, joille ratkaisu on optimaalinen.

– Monelle etenkin nuorelle urheilijalle, jotka eivät paljon ole olleet korkealla, voi olla jopa suurempi riski olla liian kauan korkealla, koska se väsyttää lihaksistoa. Sitten on eri asia, jos hiihtää skiathlonia ja korkeanpaikanjakso jää lyhyemmäksi. Silloin se voi olla haasteellista, mutta kyllähän Kiinassa ollaan korkealla koko ajan, Roponen sanoi.

Joensuu valitsi Vantaan

Maastohiihdon ensimmäinen kilpailu hiihdetään lauantaina 5. helmikuuta ja sprinttikisa on ohjelmassa seuraavan viikon tiistaina, 8. helmikuuta. Roponen ja Piirainen uskovat, että 12 päivän sopeutuminen kisapaikalla riittää.

– Tällaisella korkeanpaikan leirillä voi olla hyvä henkinen vaikutus, kun pääsee hiihtämään vähän aurinkoisemmissa keleissä ja voi leiriolosuhteissa sulkea kaikki kodin muut puuhat pois mielestä. Pystyy elämään niin sanotusti helpompaa elämää, Piirainen sanoi.

Roposen mukaan etenkin sprinttereille on edullista hiihtää nyt liukkaissa oloissa ja sellaista Suomen ladut tällä hetkellä tarjoavat. Samaan johtopäätökseen on päätynyt Jasmi Joensuu, joka päätti perustaa oman valmistautumiskuplan vanhempiensa luo Vantaalle.

– Täällä äidin ruuilla on ihan hyvä olla. Minulle lihaksiston kunto on kaiken a ja o. Halusin ottaa riskit minimiin ja tehdä hyvällä lumella nopeita ja hyviä treenejä, jotta lihaksiston kunto pysyy hyvänä, Joensuu kertoi Yle Urheilulle.

Jasmi Joensuu päätti valmistautua uransa ensimmäisiin olympialaisiin vanhempiensa luona Vantaalla. Kuva: Tomi Hänninen

Tärkeintä päästä kisoihin levänneenä

Tämän hetken koronatilanne on vaikea lähes joka puolella, joten riskit kotimaassa ja muualla Euroopassa ovat Piiraisen mielestä yhtä suuret. Lentokentät ja matkustaminen sisältävät suurimmat riskit, mutta varsinaisella leirillä urheilijat ovat varsin pienessä, lähes suljetussa, piirissä.

Joensuu ei uhraa energiaa koronan välttelyyn, ja hän on vanhempiensa kanssa pystynyt luomaan sellaiset olosuhteet, ettei asiaa tarvitse hirveästi edes miettiä.

– Saan elää ihan normaalia elämää. Totta kai ladulla pitää vähän katsoa, ettei liian lähelle muita hiihtele, hän totesi.

Joensuu kertoi tekevänsä nyt täsmäharjoittelua, johon on kuulunut muun muassa yksi pidempi harjoitus sekä tekniikkaharjoituksia. Hän hakee huippukuntoa lähinnä perustekemisellä.

Jussi Piiraisen mukaan etenkin korkeanpaikan leiriläisille on tärkeää tällä hetkellä saada hyvää aerobista harjoittelua, jolla haetaan vireyttä ja terävyyttä hiihtoon. Nopeusharjoitusten lisäksi olisi hyvä saada myös kisavauhtisia harjoituksia mukaan etenkin nyt, kun kilpailuja on viime aikoina ollut niin vähän.

– Kaikkein tärkeintä on se, että urheilija lähtee kisoihin hyvin levänneenä ja hyvässä vireystilassa. Se on tärkeää, on sitten korkealla tai matalalla, Piirainen sanoi.

Kilpailujen puute luo herkästi epävarmuutta

Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) perui kaksi viimeistä maailmancupin kisaviikonloppua ennen Pekingin olympialaisia, joten usealla hiihtäjällä on nyt usean viikon kilpailutauko alla. Kotimaahan jääneet olympiajoukkueen hiihtäjät pääsivät kuitenkin kisaamaan Vantaalla Suomen cupissa ja olivat tyytyväisiä saamaansa tiukkaan rypistykseen.

Joni Mäki haki kilpailutuntumaa Vantaan Suomen cupista, jossa hän voitti 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisan. Kuva: Lehtikuva

Se, miksi juuri hiihtokilpailuja on peruttu, kun samaan aikaan muita FIS:n kisoja sekä ampumahiihdon maailmancupeja kisataan, on Piiraisen mielestä kummallista. Hänen mielestään kilpailujen puutteella voi olla vaikutusta.

– Ainakin se tuo herkästi epävarmuutta, kun ei tiedä tarkalleen, mikä kunto on. Kisanomaisilla harjoituksilla pitää silloin hakea samanlaista vaikutusta, mitä kisasta saa ja pyrkiä varmistamaan, että kilpailuhetkellä on parhaassa vireessä.

Osa venäläishiihtäjistä ratkaisi kilpailujen puutteen osallistumalla pitkien matkojen kisoihin. Piiraisen mielestä se ei ole toimiva taktiikka kaikille.

– Se, että hiihdetään olympiamatkoja pidempiä matkoja, voi sopia joillekin hyvin, mutta olla joillekin turhan kuormittavaa. Siinä on kuitenkin se etu, että saa kansainvälisen vertailun muihin, Piirainen totesi.

Maajoukkue lähtee Pekingiin vajaan viikon kuluttua sekä kotimaasta että Italiasta. Viime kaudella aikuisten arvokisadebyyttinsä tehnyt Jasmi Joensuu odottaa jo innokkaana uransa ensimmäisiä olympialaisia.

– Tällä hetkellä on tärkeintä ottaa rennosti. Se, että hyvä mieli säilyy, on ollut teemani tässä viime päivät, Joensuu kertoi.

Lue myös: