Hyppää sisältöön

Tänään valitaan Suomen lopullinen olympiajoukkue – nämä urheilijat on jo valittu Pekingiin, tässä kuumimmat kysymysmerkit

Pekingin olympialaisten Suomen joukkueen viimeiset valinnat tehdään tänään. Mielenkiinto kohdistuu muun muassa siihen, kuka valitaan taitoluistelun edustajaksi ja saako Suomi molemmat viestijoukkueet ampumahiihtoon.

Tero Seppälä (vas.) saa kuulla maanantaina loput ampumahiihtomaajoukkueen valinnat hänen lisäkseen. Linnea Ceder ja Rosa Pohjolainen puolestaan odottavat taitoluistelun ja alppihiihdon urheilijavalintoja.

Suomen joukkue täydennetään Pekingin talviolympialaisiin lähtevään muotoonsa maanantaina. Joukkueesta on uumoiltu Suomen olympiakomitean mukaan noin 90 urheilijan kokoista. Joukkueeseen on tällä hetkellä valittu lähtemään 73 urheilijaa, eli 25 yksilöurheilijaa ja kaksi jääkiekon maajoukkuetta.

Suomella on maapaikkoja yhdeksään urheilumuotoon. Näistä jääkiekkoon ja maastohiihtoon on jo valittu kaikki edustajat. Sen sijaan esimerkiksi ampumahiihtoon voitaisiin valita vielä kolme nais- ja kaksi miesedustajaa ja lumilautailuun toinen naisedustaja.

– Suomi on lunastanut kansainväliseltä liitolta olympialaisiin 4+4-paikkaa eli viestijoukkueet. Näkisin, että ne viestijoukkueet kannattaa silloin myös sinne lähettää, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu sanoi ampumahiihdosta.

Suomen olympiakomitea on asettanut omat kriteerinsä valintoihin. Näiden kriteereiden mukaan yksilöurheilijalla pitäisi olla kansainvälisten näyttöjen perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon. Joukkueilla täytyy olla realistinen mahdollisuus sijoittua 8 parhaan joukkoon.

Olympiakomitea voi valita nuoren urheilijan, joka on nousujohteisessa kehitysvaiheessa ja jolla katsotaan olevan potentiaalia menestykseen tulevaisuudessa.

Ampumahiihdon Suomen naisten joukkue on tällä kaudella sijoittunut lähelle tavoitetta ja Anterselvassa se jäi kahdeksannesta sijasta vain kymmenen sekuntia ollen yhdeksäs. Miesten joukkue oli viime kaudella Anterselvassa seitsemäs ja tällä kaudella se on ollut kaksi kertaa yhdestoista.

– Miehet ovat antaneet viime vuonna hyviä näyttöjä. Naiset olivat tuossa viimeisessä kisassa todella lähellä jopa viidettä, kuudetta sijaa. Kyllä he ovat paikkansa ansainneet, Kotikumpu sanoi.

Kuka ampumahiihtäjistä antoi positiivisen koronatestin?

Olympiakisoihin on ampumahiihdossa valittu tähän mennessä Tero Seppälä, Olli Hiidensalo ja Mari Eder. Miesten maajoukkueessa ovat hiihtäneet Seppälän ja Hiidensalon lisäksi Tuomas Harjula ja Heikki Laitinen. Naisissa Ederin lisäksi hiihtävät Suvi Minkkinen, Erika Jänkä ja Nastassia Kinnunen.

Valintoja mutkistaa kuitenkin jälleen koronavirus. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto tiedotti sunnuntaina, että Anterselvan maailmancupin yhteyksissä tehdyissä koronatestauksissa saatiin kaksi positiivista tulosta. Toinen positiivisen tuloksen antaneista oli Suomen joukkueen urheilija.

Seppälä kertoi sunnuntaina Urheilustudion haastattelussa huojentavan uutisen, ettei hän ole tämän positiivisen testituloksen antaja.

– En ole karanteenissa, vaikka olen majoittunut yksin koko viikon, Seppälä kertoi.

Tero Seppälällä saattaa olla mahdollisuudet jopa olympiamitaliin asiantuntijoiden mukaan. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Hän valmistautuu Pekingin olympialaisiin hieman eri kaavalla, joten sen takia hän oli majoittunut Anterselvassa eri paikkaan kuin muu joukkue.

– Tavallaan karanteenitilassa olen, mutta ei ollut minun kohdallani se positiivinen testitulos. Toki ikävä koko joukkueen kannalta.

Yle Urheilu tavoitti sunnuntaina Suomen joukkueen päävalmentaja Jonne Kähkösen, mutta hänellä ei ollut asiasta vielä kommentoitavaa, sillä hän oli juuri itsekin saanut tiedon testituloksesta.

Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu myöntää, että upean nousun maailman kärkikastia kohti tehneen Seppälän ympärillä leijailee vahvahko mitalin tuoksu Pekingiä ajatellen.

– Hirvittävän lähellä on se mahdollisuus, että sieltä mitali tulee. Kaikki matkat oikeastaan käyvät Terolle. Pikamatka on sellainen, että hiihtovauhti vaatii sen, että kovimmat hiihtäjät ottavat sen yhden ohilaukauksen. Tero on heti siinä tulossa perässä, Kotikumpu sanoi.

Torstilla kisapaikka viime kauden alppisaavutuksilla

Alppihiihtomaajoukkue saa olympialaisiin mukaan neljä urheilijaa, kun miehille on urheilijakiintiössä luvassa yksi paikka ja suomalaisnaisille jopa kolme. Tilanne on hieno Yle Urheilun alppihiihtoasiantuntija Marcus Sandellin mukaan.

– Suomella oli alun perin yksi paikka miehille ja yksi naisille. Kun muut maat eivät ole vastaanottaneet kaikkia omia paikkojaan, meille on auennut niitä, Sandell valotti.

Olympiakomitean asettamat valintakriteerit täyttäviä urheilijoita on alppihiihdossa suoraan kaksi: Rosa Pohjolainen ja Samu Torsti. Miesten puolella Torstin valintakriteerit täyttyvät viime kilpailukaudella laskettujen tulosten ansiosta.

– Mielestäni hänet tulisi valita mukaan, jos saisin siis itse päättää. Tälläkään kaudella kysymys ei ole siitä, etteikö Torsti olisi kunnossa. Hän on tehnyt parissa kisassa pieniä virheitä, minkä vuoksi sijoitukset eivät ole olleet niin hyviä, Sandell pohti.

Samu Torstin viime kauden laskut kantanevat Pekingiin saakka. Kuva: Mauro Dalla Pozza/Shutterstock/All Over Press

Ylen toinen alppihiihdon asiantuntija Kalle Palander korostaa Olympiakomitean pelisilmää valinnassa.

– Heidän kannattaa käyttää tavan järkeä vertaillessaan lajeja. Esimerkiksi alppihiihdossa ja mäkihypyssä päiväkohtainen kunto on olennainen asia. Se antaa mahdollisuuksia yllätyksiin ja olympialaiset ovat erityisesti sellainen paikka, missä niitä tapahtuu, Palander analysoi.

Naisten puolella kahteen jäljelle jäävään paikkaan yltävät kaavailuissa Erika Pykäläinen ja Riikka Honkanen. Palander pohti Urheilustudiossa tiukasti, onko nuorilla laskijoilla paikkaa kisajoukkueessa ilman aikuisten kilpailumeriittejä.

– Vaikea kysymys. Jättäisin ehkä naisten osalta vastuun Pohjolaisen harteille. Mielelläni ottaisin heidätkin mukaan, mutta riippuu kovasti siitä, mitä kisoja olisi heille tarjolla samaan aikaan, hän pyöritteli.

– Sitten taas olympialaiset ovat oikeasti neljän vuoden välein... Minähän puhun kuin poliitikko, enkä vastaa mitään. Lyödään kuule kaikki kolme mukaan! Palander päätti.

Linnea Ceder saattaa nousta olympiakoneeseen

Taitoluisteluun Suomella on yksi maapaikka naisiin, mutta Pekingiin lähetettävä urheilija on yhä auki. Alun perin kamppailua kaavailtiin Emmi Peltosen ja Jenni Saarisen väliseksi ja ratkaisua odotettiin Tallinnan EM-kisoista.

Peltonen joutui kuitenkin keskeyttämään kautensa nilkkavamman takia, eikä Saarisen esitys EM-kisoissa mennyt nappiin. Sen sijaan 19-vuotias Linnea Ceder onnistui mainiosti kansainvälisessä Bavarian Openissa Oberstdorfissa. Ceder ei ollut mukana EM-kisoissa, sillä Oona Ounasvuori oli Cederiä edellä Taitoluisteluliiton valintarankingissa. Ounasvuori jäi EM-kisoissa lyhytohjelmaan.

Linnea Ceder on noussut yllättäen Suomen olympiaehdokkaaksi taitoluistelussa. Kuva: Lehtikuva

Ceder luisteli perjantaina ennätyspisteensä 58,59 lyhytohjelmassa, lauantain vapaaohjelmassa pisteet 109,93. Kokonaispisteillä 168,88 Ceder oli kilpailun kolmas. Hänen kokonaispisteensä Oberstdofissa olivat korkeammat kuin Saarisen EM-kisojen 162,32. Viime joulukuun SM-kisoissa Saarinen kirjasi Suomen mestaruuden pistein 179,13.

Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen kertoi Yle Urheilulle lauantaina, että Suomen osallistujaa olympialaisiin mietitään vielä lauantain Oberstdorfin kilpailun jälkeen. Hän ei kuitenkaan halunnut kommentoida valintaprosessia enempää.

Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäen mukaan Olympiakomitea kerää merkittävien kansainvälisten tapahtumien suorituksia valintapäivään saakka.

Ceder kertoi Yle Urheilulle perjantaina lyhytohjelman jälkeen haluavansa olympiaedustajaksi.

– Totta kai. Se on ollut unelma ja tavoite jo pitkään. Olisihan se ihan supersiistiä, hän sanoi viime perjantaina.

Pekingiin maanantaihin mennessä valitut suomalaiset

Talviolympialaiset kilpaillaan Kiinan Pekingissä 4.–20. helmikuuta.

Maastohiihto

Kerttu Niskanen
Krista Pärmäkoski
Jasmi Joensuu
Anne Kyllönen
Katri Lylynperä
Johanna Matintalo
Jasmin Kähärä

Iivo Niskanen
Lauri Vuorinen
Ristomatti Hakola
Perttu Hyvärinen
Joni Mäki
Remi Lindholm

Mäkihyppy

Julia Kykkänen

Yhdistetty

Ilkka Herola

Ampumahiihto

Mari Eder
Olli Hiidensalo
Tero Seppälä

Freestyle

Anni Kärävä
Jimi Salonen

Lumilautailu

Enni Rukajärvi
Kalle Järvilehto
Rene Rinnekangas

Taitoluistelu

Jäätanssipari Juulia Turkkila / Matthias Versluis

Naisten ja miesten jääkiekkomaajoukkueet

Voit katsoa kiekkomaajoukkueisiin valitut urheilijat kokonaisuudessaan tästä jutusta.

Yle näyttää Pekingin talviolympialaiset kanavillaan. Pekingin kisauutiset löydät verkossa kootusti tältä kisasivustolta.

Lue myös: