Hyppää sisältöön

Pekingin olympialaisten koronavaatimuksia lievennettiin – negatiivinen testitulos on nyt helpompi saada

Uuden raja-arvon myötä on helpompi päästä kisakuplaan. Pekingin olympialaisissa koronaviruksen leviämistä pyritään estämään tiukoin ohjeistuksin.

Pekingissä myös paikallisia testaan ahkerasti. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Pekingin olympiakisojen järjestäjät ja Kiinan paikallisviranomaiset ovat laskeneet helmikuussa alkavien talvikisojen koronatestien raja-arvoa. PCR-testin CT-arvoa, joka kertoo viruksen kopiomäärästä limakalvolla, on pudotettu 40:stä 35:een. Raja-arvon alentamisen myötä olympiakisoihin osallistuvien on helpompaa tuottaa negatiivisia testituloksia.

Uusi raja-arvo astuu voimaan välittömästi.

Olympiakisoihin on saapunut tähän mennessä jo 2 586 henkilöä, joiden joukosta on löytynyt 72 positiivista koronatestitulosta.

Mitä pienempi CT-arvo on, sitä enemmän virusta on limakalvoilla. Vastaavasti, mitä suurempi CT-arvo on, sitä todennäköisempää on, ettei henkilö enää tartuta tautia.

Herolan kisamatkalle lopullinen sinetti

Esimerkiksi Suomessa tulkitaan niin, että henkilö ei enää ole tartuttava, kun CT-arvo nousee yli 40:n, mutta koripallon NBA:ssa ja jääkiekon NHL:ssä raja-arvo on 30. Myös Itävallassa arvoksi riittää 30, kuten yhdistetyn Suomen ykkösurheilija Ilkka Herola sai todeta viime viikolla.

Tämän päivän uutinen tarkoittaa myös sitä, että oireettomasta koronatartunnasta toipuvan Herolan olympiakisamatka sai lopullisen sinettinsä.

– Eilen saatiin varmuus, että Ilkka saa osallistua Pekingin olympialaisiin. Maarit Valtonen (Olympiakomitean ylilääkäri) laittoi viestiä, että tällainen tieto on tullut, yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen vahvisti MTV Urheilulle (siirryt toiseen palveluun).

Kyseenalainen kännykkäsovellus

Pekingin olympialaisissa koronaviruksen leviämistä pyritään estämään tiukoin ohjeistuksin. Kisoihin lähtevät henkilöt mittaavat ruumiinlämpöään päivittäin 14 päivän ajan ennen Kiinaan matkustamista ja kirjaavat lukeman puhelinsovellukseen.

Kyseenalaisen kännykkäsovelluksen käyttö ei ole ainut velvollisuus, josta urheilijan täytyy huolehtia ennen starttiviivalle pääsyä. Koronatestit niin Suomessa kuin Kiinassakin tulevat osallistujille tutuiksi.

Jokaisen Kiinaan matkustavan tulee saada kaksi negatiivista tulosta PCR-koronatestistä. Testit täytyy tehdä kahtena eri päivänä, ja ensimmäinen aikaisintaan 96 tuntia ennen Kiinan-lentoa. Jos täysin rokotetulla henkilöllä ei ole ollut aikaisemmin koronatartuntaa, nämä kaksi PCR-testiä riittävät.

Kiinassa, niin kutsutussa kisakuplassa, urheilijoille tehdään koronatestit päivittäin.

Kisajärjestäjillä on tiukka linja rokottamattomien kohdalla. Jos henkilöllä ei ole täyttä rokotesuojaa (kahta annosta), hän joutuu peräti 21 päivän karanteeniin Kiinassa ennen kuin saa luvan siirtyä kisakuplaan. Suomen joukkueen jäsenet on rokotettu, eivätkä he joudu tähän kolmen viikon eristykseen.

Lue myös: