Hyppää sisältöön

Olympiamatka uhattuna? Erika Jänkä on ampumahiihtomaajoukkueen koronatartunnan saanut urheilija

Suomalaisurheilijan koronatartunnasta kerrottiin sunnuntaina. Suomen ampumahiihtoliitto tiedottaa, että tartunnan saanut on Erika Jänkä.

Erika Jänkä sai koronatartunnan. Hän on oireeton. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Sunnuntaina saatiin tieto, että Anterselvassa ampumahiihdon maailmancupissa on annettu kaksi positiivista koronatestiä. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU kertoi, että toinen positiivisista tuloksista on suomalaisurheilijan.

Suomen ampumahiihtoliitto tiedottaa nyt, että positiivisen testituloksen on antanut Erika Jänkä. 26-vuotias Jänkä hiihti lauantaina mainiosti Suomen kolmannen viestiosuuden. Suomi sijoittui viestissä yhdeksänneksi.

Jänkä valittiin tänään Suomen olympiajoukkueeseen.

– Suomen ampumahiihtomaajoukkueen urheilija Erika Jänkä on saanut positiivisen koronatestituloksen osana ennen olympialaisia tehtävää PCR-testausta Anterselvassa Italiassa. Urheilija on oireeton ja kilpaillut ja harjoitellut normaalisti ennen tuloksen saamista. Suomen joukkue on kokonaisuudessaan noudattanut tiukkaa koronaohjeistusta huolellisesti, minkä takia tulos oli ikävä yllätys. Tällä hetkellä urheilija on eristetty IBU:n ja Italian viranomaisten ohjeistusten mukaan. Tarkemmat tiedot jatkotoimenpiteistä tulevat viranomaisilta, kertoo Suomen ampumahiihtoliitto.

Tiedotteessa kerrottiin, että Suomen joukkueen lääkärin Katja Mjösundin mukaan oireettoman urheilijan paluu harjoitteluun ja kilpailuun karanteenin loputtua harkitaan yksilöllisesti. Ampumahiihtoliitto kertoi lisäksi, että muiden joukkueen jäsenten osalta tilannetta tarkkaillaan erityisen huolellisesti.

Pekingin olympialaisten säännöt vaativat neljää negatiivista PCR-koronatestiä ennen kisamatkaa, jos urheilijalla on tuore koronatauti sairastettuna 30 päivän sisällä ennen lähtöä.

Maanantaina Pekingin olympialaisten koronavaatimuksia lievennettiin. PCR-testin CT-arvoa, joka kertoo viruksen kopiomäärästä limakalvolla, on pudotettu 40:stä 35:een. Raja-arvon alentamisen myötä olympiakisoihin osallistuvien on helpompaa tuottaa negatiivisia testituloksia.

Pekingin olympialaiset kisataan 4.–20. helmikuuta. Ensimmäinen ampumahiihtokisa on sekaviesti 5. helmikuuta ja naisten ensimmäinen henkilökohtainen matka 7. helmikuuta kisattava normaalimatka (15 km).

Lue lisää: