Hyppää sisältöön

Täyttävätkö kaikki Suomen olympiaurheilijat valintakriteerit? Yle Urheilu kävi olympiajoukkueen tulokset läpi urheilija urheilijalta

Olympiakomitean kriteerinä kisavalintaan on ollut realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon yksilölajeissa. Olympiajoukkueeseen voidaan valita myös uransa nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheilijoita.

Riikka Honkanen valittiin Suomen olympiajoukkueeseen. Kuva: Tomi Hänninen

Suomi lähtee 95 urheilijan vahvuisella joukkueella Pekingin talviolympialaisiin. Suomalaisurheilijoita on mukana yhdeksässä eri urheilumuodossa. Neljä vuotta sitten Pyeongchangissa luku oli 11, mutta curlingissa ja pikaluistelussa ei tällä kertaa ole suomalaisedustusta.

Olympiakomitean kriteerinä kisavalintaan on ollut realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon yksilölajeissa tai kahdeksan parhaan joukkoon joukkuelajeissa. Joidenkin urheilijoiden kohdalla on painotettu myös toista kriteeriä, jonka perusteella olympiajoukkueeseen voidaan valita myös uransa nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheilijoita.

Täyttävätkö kaikki kisoihin valitut urheilijat valintakriteerit?

– Olemme pysyneet mielestäni aika hyvin kriteereissä. Kehitysvaiheessa olevan urheilijan määrittely on aina jonkinlaista tulkintaa. Nuorien urheilijoiden on tärkeää saada kokemusta, koska he ovat seuraavissa kisoissa mahdollisesti jo menestyjiä, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki totesi Yle Urheilulle.

Yle Urheilu kävi läpi olympiajoukkueen tulokset urheilija urheilijalta. Suomi sai naisten alppihiihtoon kolme edustajaa, kun muut maat eivät käyttäneet kiintiöitään. Yksi kolmesta urheilijasta on 23-vuotias Riikka Honkanen, jonka paras sijoitus maailmancupissa kahden viime kauden aikana on 28:s.

– Kohtelemme Honkasta vielä nuorena urheilijana. Nuorten urheilijoiden kohdalla on mieluummin käännetty valintarima positiiviseen suuntaan, Lehtimäki sanoi.

Yksi tuntemattomimpia nimiä joukkueessa on Simo Peltola, joka valittiin freestylen slopestyleen ja big airiin.

Elias Syrjä hankki maapaikan ja hän valitettavasti loukkaantui. Seuraavana listalla olisi ollut Kuura Koivisto, mutta hänkin loukkaantui. Onneksi freeskin puolella on syvyyttä. Peltola on nuorten MM-viitonen viime kaudelta ja MM-kisojen 19:s, Lehtimäki avasi tilannetta.

Mäkihypyssä Suomella lähtee kisoihin kaksi miestä ja kaksi naista. Yksi miesten maapaikka jäi käyttämättä ja Eetu Nousiaista ei valittu.

– Saamme sekajoukkuekisaan joukkueen. Miesten joukkuekisa ei tullut kysymykseen, koska emme saa neljää miestä mukaan. Eetu Nousiainen joutui henkilökohtaiseen vertailuun ja näytöt eivät riittänneet siihen, että olisi realistinen mahdollisuus 16 joukkoon, Lehtimäki totesi.

Myös taitoluistelun tilanteella spekuloitiin viime päivinä. Linnea Ceder onnistui hyvin viikonloppuna Oberstdorfissa ja oli kolmas pistein 168,88. Cederin pisteet olivat korkeammat kuin Jenni Saarisen pisteet EM-kisoissa, mutta joulukuun SM-kisoissa Saarinen voitti Suomen mestaruuden pistein 179,13. Saarinen valittiin Pekingiin.

– Katsotiin Cederin Oberstdorfin kilpailu, mutta olisi vaadittu, että hän menee Saarisen pisteiden yläpuolelle. Saarisella on arvokisaedustuksia alla. Sääli, että Cederiä ei nähty EM-kisoissa, Lehtimäki sanoi.

Cederiä ei nähty EM-kisoissa, sillä Oona Ounasvuori oli Cederiä edellä Taitoluisteluliiton valintarankingissa.

Ampumahiihdossa valittiin neljä miestä ja neljä naista, joten viestijoukkueet saadaan kasaan. Kysymysmerkin tuo tosin Erika Jänkän positiivinen koronatestitulos.

Yhdistettyyn valittiin viiden urheilijan joukkue, jonka johtotähtenä on Ilkka Herola. Oireettomasta koronatartunnasta toipuva Herola sai eilen varmuuden, että hän saa osallistua kisoihin.

Maastohiihdossa odotukset ovat korkealla Iivo Niskasen, Kerttu Niskasen ja Krista Pärmäkosken johdolla. Suomalaiset ovat keränneet hyviä sijoituksia laajalla rintamalla maailmancupeista ja arvokisoista, kuten oheinen grafiikka osoittaa.

Yksi Suomen menestyslajeista voi olla myös lumilautailu, josta on tullut mitaleita edellisistäkin kisoista.

Suomen joukkueen 95 urheilijan syntymäpaikat jakautuvat eri puolelle Suomea. Neljä urheilijaa on syntynyt Suomen rajojen ulkopuolella. Eniten urheilijoita (9) on syntynyt Helsingissä.

Lue myös: