Hyppää sisältöön

Olympiapomo Mika Lehtimäen ja Suomen hiihtohuoltajien matka Pekingiin tyssäsi heti Helsinki-Vantaan lentoasemalle – "Kaikki meni uusiksi"

Istanbulin lentokenttä suljettiin lumisateen takia, mikä tarkoitti suomalaisten olympiamatkan tyssäämistä alkupisteeseen.

Istanbulin lentokenttä suljettiin maanantaina lumipyryn takia. Kuva: Anadolu Agency via Getty Images

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajalla Mika Lehtimäellä piti kiirettä maanantaina iltapäivällä, kun Suomen joukkue julkistettiin kello 15. Vaikka puhelin pirisi jatkuvalla syötöllä, Lehtimäellä riitti aikaa.

Lehtimäki ja 11 muuta Suomen olympiajoukkueen henkilöä olivat saapuneet aamulla hyvissä ajoin Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta matkan kohti Pekingiä piti alkaa kello 12.30. Olympiapomon kanssamatkustajiin kuului muun muassa Suomen hiihtomaajoukkueen huoltoa, mutta joukkueen matkustussuunnitelmat menivät päivän aikana uusiksi.

– Meillä on ihan järjetön määrä hiihtopusseja ja -settejä. Lyötiin kamat sisään, mentiin turvatarkastuksesta läpi ja oltiin toisella puolella. Ensin tuli kuulutus, että kone on tunnin myöhässä. Kun tunti alkoi olla täynnä, tuli uusi kuulutus, että lento myöhästyy neljä tuntia Istanbulin sääolojen takia, Lehtimäki kertoi maanantai-iltana.

Lehtimäen ja kumppanien oli tarkoitus lentää Helsingistä Istanbuliin, josta eri puolilta maailmaa olympialaisiin akkreditoiduille henkilöille on järjestetty oma jatkolento Pekingiin. Homma tyssäsi kuitenkin jo Helsingin päädyssä, koska maanantaina Istanbuliin iskenyt lumimyrsky sulki paikallisen lentokentän.

Lehtimäen mukaan uusi yritys kohti Istanbulia on huomenna tiistaina kello 18.45.

– Kaikki menee uusiksi. Aamulla mennään uusiin koronatesteihin, koska testi pitää olla otettuna 72 tunnin aikaikkunassa eikä se saa olla 24 tunnin sisällä edellisestä. Tämän vuoksi pääsemme uusiin testeihin vasta aamulla. Siihen päälle terveyssovellusten täytöt, tullit ja vihreät koodit suurlähetystöstä. Kamat saatiin sentään jätettyä kentälle. Vaikka mutkia tuli matkaan, kaikesta selvitään, Lehtimäki totesi.

Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Sääennusteiden mukaan lumisateiden pitäisi hellittää Istanbulissa tiistaina aamupäivällä.

Vastaavaa reittilentoihin liittyvää ongelmaa ei tule suomalaisurheilijoiden tapauksessa, koska heille on järjestetty suora lento Helsingistä Pekingiin. Joukkueen lennot kisakaupunkiin lähtevät 26. ja 31. tammikuuta sekä 2. ja 9. helmikuuta. Talviolympialaiset alkavat 4. ja päättyvät 20. helmikuuta.

Lue myös