Hyppää sisältöön

Suomen futsalmiehille EM-turnauksen avaustappio – lohkon ennakkosuosikki Kazakstan rynni voittoon: "Hyvä ottaa heikompi peli tähän vaiheeseen turnausta"

Kazakstan kukisti Suomen 6–2 futsalin EM-kisoissa Groningenissa. Tappio oli Suomelle EM-lopputurnauksen ensimmäinen.

Miika Hosio vie Suomen 1-0-johtoon
Miika Hosio vie Suomen 1-0-johtoon

Suomen futsalmiehet kokivat ensimmäisen tappionsa EM-kisoissa, kun Kazakstan oli Groningenin illassa parempi lukemin 6–2.

Kazakstan on ennakkosuosikki lohkovoittajaksi, sillä maa pelasi syksyllä MM-kisoissa aina välierissä asti. Epäviralliselta futsalin maailmanlistalta se löytyy sijalta seitsemän.

Kazakstanilla oli paikkansa ottelun ensimmäisillä minuuteilla, mutta sen jälkeen ote kääntyi Suomelle. Suomen mainio prässipelaaminen tuotti tulosta ajassa 12.39, kun Miika Hosio iski turnauksen avausosumansa. Maailman parhaimpiin pohjapelaajiin lukeutuva Douglas Junior ei saanut palloa jatkettua omilleen, vaan peliväline kimposi Henri Alamikkotervon jalasta Hosiolle, joka iski maajoukkueuransa 39. osuman.

Suomen osuman jälkeen ote kääntyi jälleen Kazakstanille, jonka painostus lopulta palkittiin. Birzhan Orazov ohjasi pallon maalin edestä ohi Antti Koivumäen reilun 17 minuutin pelin jälkeen. Tauolle mentiin 1–1-lukemissa.

Orazov ohjaa Kazakstanin tasoihin

Toisen jakson alussa Suomi pääsi karkaamaan jälleen johtoon. Jani Korpela laukoi Suomen 2–1-johtoon syöttökuvion päätteeksi.

Kauaa Suomi ei ehtinyt johtoasemasta nauttia, sillä Kazakstan kuittasi osuman välittömästi. Jos maailman parhaaksi maalivahdiksi viidesti valittu Leo Higuita vielä vähän haparoi avausjaksolla, toisella jaksolla hän näytti, mihin valinnat perustuvat. Kapteeni toi joukkueensa tasoihin alle minuutti Suomen johto-osumasta jäätävällä vedolla, joka tosin otti pienen kimmokkeen Iiro Vanhasta.

Katso Kazakstanin maalivahdin Higuitan huikea tasoitusmaali

Sen jälkeen Kazakstan iski vielä neljästi. Arnold Knaub ja Orazov pääsivät molemmat kahden maalin kerhoon ja loppulukemat 6–2 iski Azat Valiullin 19 sekuntia ennen loppua.

– Vastustajan yksilötaito korostui loppua kohden aika hyvin. Heillä on hyvä joukkue, joka pelaa hyvin yhteen. Tosi moni pelaa samassa seurajoukkueessa (AFC Kairat) ja tuntee toisensa. He pelaavat kovia pelejä paljon, ehkä se näkyi loppujen lopuksi tässä näin. Meillä ei sitten ihan riittänyt loppuun asti, Suomen toisen osuman iskenyt Korpela summasi Ylen haastattelussa.

Knaub vei Kazakstanin 3–2-johtoon

Suomen joukkue kokoontui pelin jälkeen perinteeksi muodostuneeseen rinkiin käymään ottelua läpi.

– Puhuttiin, että on hyvä ottaa nyt se vähän heikompi peli tähän vaiheeseen turnausta. Nostetaan päät pystyyn, meillä on vielä paljon voitettavaa turnauksessa ja mitään ei ole menetetty. Leukaa ylös ja mennään eteenpäin, Korpela päätti.

Birzhan Orazov vie Kazakstanin 4–2-johtoon

Ansaittu voitto

Yle Urheilun asiantuntija Matias Sareliuksen mukaan Kazakstan paransi peliään etenkin toisella jaksolla.

– Numerot kertovat. Ansaitusti voitti Kazakstan, he paransivat sen verran. Suomi meni kaksi kertaa johtoon ja he heräsivät aina Suomen maalien jälkeen, että pitää taas nostaa tasoa.

Kahden ottelun jälkeen Suomi on B-lohkon hännillä yhdellä pisteellä. EM-avauksessaan Suomi nappasi yhden pisteen, kun se pelasi 3–3-tasapelin Italiaa vastaan.

Italia ja Slovenia pelasivat kuitenkin aiemmin tänään tasapelin, joten kaikki on vielä auki lohkon päätöskamppailussa, jossa Suomi kohtaa Slovenian.

– Suomi voittamalla Slovenian nousee neljään pisteeseen ja Slovenia jää silloin taakse. Silloin toivotaan, että Italia ei voita Kazakstania, eli Kazakstan pelaa tasan tai voittaa, niin Suomi on lohkokakkonen, Sarelius muistutti.

Suomi kohtaa lohkon päätöskamppailussa Slovenian perjantaina 28.1. Ottelua voi seurata TV2:ssa ja Areenassa kello 18.10 alkaen.

Lue myös: