Hyppää sisältöön

Leijonien johto miettii, miten se reagoi varapelaajien mahdollisuuteen – Naisleijonissa koronatartunta, mutta joukkue lähtee keskiviikkona täysivahvuisena

Naisleijonat lähtee Pekingiin jo huomenna, keskiviikkona. Joukkue lähtee matkaan 23 pelaajalla, joten joku varapelaajista on lähdössä koronatartunnan saaneen pelaajan tilalle. Leijonien johto miettii vielä, miten "taxi squad" -mahdollisuuteen reagoidaan.

Naisleijonat lentää Pekingiin keskiviikkona 26.1. Kuva elokuun MM-kisoista. Kuva: Lehtikuva

Maanantaina selvisi, että Kansainvälinen jääkiekkoliitto on päivittänyt sääntöjään Pekingin olympialaisiin. Kanadalainen TSN uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että jääkiekkojoukkueiden mukana Pekingiin voi matkustaa kuuden pelaajan varapelaajaryhmä, niin sanottu taxi squad, joka on tullut tutuksi jääkiekon seuraajille NHL-sarjasta.

Naisten olympiakiekossa kokoonpanon koko on 23 pelaajaa, miehissä 25 pelaajaa. Sekä naiset että miehet voisivat ottaa mukaan kuusi ylimääräistä pelaajaa, joista joukkuetta saisi täydentää, jos tapahtuu loukkaantumisia tai koronatartuntoja. Periaatteessa siis Naisleijonat voisivat ottaa Pekingiin 29 pelaajaa, miehet 31 pelaajaa.

Maanantaina Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen totesi Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että myös hänelle tieto "taksiryhmistä" tuli uutisena.

– Pari tuntia sitten kuulin asiasta, ihan uusi juttu minulle. Emme ole vielä pohtineet yhtään, Jalonen sanoi Ilta-Sanomille.

Leijonien general manager Jere Lehtinen vastasi nyt Yle Urheilulle, ettei tilanne ole juuri tuosta muuttunut.

– Odotamme vielä lisäinfoa. Mietitään rauhassa vaihtoehtoja. Ei ole kiire, kun reilun viikon päästä lähtö, Lehtinen viestitti.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen (oik.) ja GM Jere Lehtinen. Kuva: Lehtikuva

Leijonat matkustaa Pekingiin keskiviikkona 2. helmikuuta, pelaa harjoitusottelun Sveitsiä vastaan 6. helmikuuta ja aloittaa olympiaturnauksensa 10. helmikuuta Slovakiaa vastaan.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoi maanantaina Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun), että asiassa on muutamia käytännön ongelmia.

– Nämä kuusi pelaajaa totta kai nimetään joukkueisiin. Tämä asiakokonaisuus on selvityksessä, mitä kaikkea uusi sääntö tarkoittaa. Yksi asia on, että meillä ei ole Pekingissä vapaita petipaikkoja. Hotelli on täynnä, Lehtimäki kertoi Iltalehdelle.

Toistaiseksi tilanne vaikuttaa siis olevan auki: voi olla, että kuuden pelaajan varamiesryhmä lähtee Leijonien matkaan Pekingiin, tai mahdollisesti varapelaajat odottavat pelikutsua Euroopassa.

– Heidän akkreditointi antaa mahdollisuuden siirtyä Kiinaan, mutta käsittääkseni ei kisakylään. Asiaa selvitetään koko ajan, Lehtimäki lisäsi Iltalehdelle maanantaina.

Naisleijonilta vaihtui yksi pelaaja koronatartunnan takia

Naisleijonien osalta tilanne on erilainen, koska joukkue matkustaa Pekingiin jo keskiviikkona 26. tammikuuta. Naisten kiekkoturnaus alkaa ennen avajaisia, kun Suomi kohtaa USA:n 3. helmikuuta. Pekingissä Naisleijonien on määrä pelata harjoitusottelu Kiinaa vastaan 30. tammikuuta.

– Eilen tai toissapäivänä tuli vahvistus IIHF:ltä (Kansainvälinen jääkiekkoliitto), että he olivat päässeet KOK:n (Kansainvälinen olympiakomitea) kanssa yhteisymmärrykseen, että jokainen maa voi ottaa mukaan 5+1 pelaajaa enemmän, kertoo Naisleijonien general manager Tuula Puputti varapelaajasysteemistä.

Naisleijonien suunnitelmana on ollut, etteivät he hyödynnä varapelaajamahdollisuutta siten, että ottaisivat Pekingiin mukaan kokoonpanon ulkopuolisia pelaajia.

Lisäksi maanantaina tuli tieto, että yksi Naisleijonien pelaaja on saanut koronatartunnan. Hän ei ole mukana huomenna, kun Naisleijonat lentää Pekingiin, mutta Puputin mukaan matkaan on tarkoitus lähteä 23 pelaajan suuruisella ryhmällä.

Näin ollen joku varapelaajista nousee siis tässä vaiheessa mukaan kisamatkalle. Toki koronatartunnan saanut pelaaja voi lentää Pekingiin jollain myöhemmistä lennoista, mikäli hän on toipunut ja antanut tarvittavat negatiiviset PCR-testit.

– Edelleen pidämme kiinni siitä, että vielä on hyvin lentoja tulossa meidän tärkeimpien pelien kynnykselläkin, mutta liikenteeseen lähdetään sillä 23 pelaajalla, Puputti vahvistaa.

Naisleijonien GM Tuula Puputti Kuva: Lehtikuva

Kaikki joukkueen pitkällä listalla olleet pelaajat ovat täyttäneet jo pidempään tarvittavia terveystietoja sitä varten tarkoitettuun puhelinsovellukseen.

– Siinä vaiheessa, kun joukkue valittiin, tarkennettiin varapelaajille, että jatkakaa täyttämistä. He ovat informoituina, milloin Suomesta lähtee lentoja, ja he tietävät, milloin koronatestejä pitää tehdä, jos tulee tilanne, että varapelaajia tarvitaan, Puputti kertoo.

Suurin osa Naisleijonista kokoontui perjantaina Vierumäelle. Joukkue aloitti harjoittelun pienryhmissä, kun koronatestien tulokset oli saatu. Koronaan sairastunut pelaaja ei Vierumäelle ehtinyt saapua.

– Ikävä juttu, mutta siinä mielessä joukkueen kannalta hyvä, että oireet alkoivat ennen leiriä, eikä hän tullut Vierumäelle. Osoittautui, että kyse on koronatartunnasta. Nyt seurataan tilannetta ja katsotaan, saaadaanko hänet vielä mukaan joukkueeseen myöhemmin.

Lue lisää: