Hyppää sisältöön

Analyysi: "Porin jäähalliremontin kustannukset eivät nouse", lupasi johtava virkamies – kuinka mahtaa veronmaksajan käydä, kun Porin Ässät on ajautunut nyt talouskriisiin?

Lehtitietojen mukaan Porin kaupunki suunnittelee auttavansa talousvaikeuksiin joutunutta kiekkoyhtiötä. Jos rahaa annetaan, kannattaa katsoa, mitä Porin kaupungin asukkaille on luvattu.

25.9. pelattu Ässät–Lukko-ottelu keräsi Isomäen jäähallille 3 021 silmäparia. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun) ja Iltasanomat (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että Porin kaupunki etsii mahdollisuuksia tukea kassakriisiin joutunutta jääkiekkoyhtiötä, joka pyörittää Porin Ässiä.

HC Ässät Pori Oy on ajautunut pahoihin talousvaikeuksiin ja haluaa Porin kaupungin nostavan sen ylös koronaepidemian ja heikkojen pelisuoritusten aiheuttamasta taloudellisesta suosta. Lehtitietojen mukaan Pori pohtii mahdollisuutta ostaa kaikki Porin jäähalliyhtiön osakkeet ja vähentää näin Ässä-yhtiön taloudellisia sitoumuksia velanmaksuun.

Kallis remontti

Porin kaupunki ja Ässät sopivat vuonna 2013 ennen Isomäen jäähallin remonttia, että 12 miljoonan euron arvoiseksi suunnitellun remontin rahoittamiseksi jäähalli yhtiöitetään. Porin kaupunki omistaa halliyhtiöstä 56 prosenttia, HC Ässät Pori Oy loput.

Yhtiöityksen yhteydessä porilaisille vakuutettiin, että Porin kaupungin osuudella maksetaan jäähallin katsomo- ja pukuhuonetilojen remontit ja Ässät puolestaan vastaa omalla osuudellaan ravintolatoiminnan kehittämisen vaatimista remonteista. Myös tilojen hallinta jaettiin osapuolten kesken.

Epäilyjä kustannuksista

Remontin kustannuksista nousi aikanaan väittelyä myös Porin valtuustossa. Eniten äänessä olivat keskustalaiset ja perussuomalaiset sekä vasemmistoliiton silloinen valtuustoryhmän johtaja Tapio Furuholm.

Keskustalaiset ja perussuomalaiset arvioivat, että Porin kaupungin maksuosuus voi vielä kasvaa. Furuholmin mielestä Ässien bisneksen tukeminen talousarviokäsittelyn ulkopuolella oli erikoinen ratkaisu tilanteessa, jossa Pori samaan aikaan etsi säästöjä muun muassa kouluverkkoa supistamalla.

Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus (kok.) vastasi epäilyihin lupaamalla, että jäähalliremontin kustannukset eivät nouse sovitusta.

Kohtuuden nimissä on toki huomattava, että Hannus puhui remonttikustannusten kokonaissummasta, eikä kukaan pystynyt tarkkaan arvioimaan, miten heikkoon jamaan kiekkobisnes vielä alle vuosikymmenen kuluttua ajautuu. Eikä kukaan osannut ennustaa koronaepidemiaa.

Porin valtuustossa enemmistö – myös osa vasemmistoliiton valtuustoryhmästä – asettui tukemaan jäähalliremontin mallia, ja Isomäen jäähalli oli kiistatta jo ollutkin pitkään remontin tarpeessa.

Miten bisnestä tuetaan?

Porin kaupunki joutuu nyt miettimään tarkkaan, miten se lähtee tukemaan Ässiä.

Kyse on osakeyhtiöstä, jonka tehtävä on tuottaa voittoa. Kaupallisen toiminnan tukeminen kaupungin varoin herättää aina isoja juridisia ja moraalisia kysymyksiä. Toisaalta Ässät on Porin kaupungille merkittävä imagotekijä, jonka ympärillä pyörii paljon myös yksityistä rahaa.

Mutta sitten on vielä vastattavana iso, periaatteellinen kysymys: miten budjettialijäämiä tekevä Porin kaupunki – tai tuleva Satakunnan hyvinvointialue – jatkossa hoitaa julkisen ja yksityisen sektorin rajalla toimivien organisaatioiden tarvitsemat kiinteistöremontit? Siinäpä pohdittavaa vaikkapa uusille Satakunnan hyvinvointialueen valtuutetuille (siirryt toiseen palveluun) – heidän joukossaan Tapio Furuholmille ja Kari Hannukselle.

Uutisesta voi keskustella 26.1. klo 23 saakka Yle Tunnuksella.