Hyppää sisältöön

SM-liiga punnitsee loppukauden ohjelmaa – toimitusjohtaja kertoo eri vaihtoehdoista

SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemen mukaan MM-kotikisat Tampereen areenalla luovat oman takarajan kauden läpiviemiselle.

Riku Kallioniemi toimii SM-liigan toimitusjohtajana. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Jääkiekon SM-liigassa on siirretty tällä kaudella useita otteluita koronatartuntojen takia. Monella seuralla onkin tiedossa runkosarjaotteluiden osalta tiivis otteluruuhka loppukauteen.

Kenties tukalin tilanne on HPK:ssa, sillä jo ennestään vähän otteluita pelanneessa joukkueessa todettiin tällä viikolla koronatartuntoja. Edustusjoukkue on toistaiseksi keskeyttänyt toimintansa ja se palaa tositoimiin lääkäreiden ja viranomaisten suositusten mukaisesti.

HPK:n seuraava ottelu on perjantaina Sportia vastaan. Jos HPK pystyy ottelun pelaamaan, joukkueella on tiedossa 24 ottelua 49 päivän sisään eli HPK olisi tositoimissa joka toinen päivä. Runkosarja päättyy tällä tietoa 17. maaliskuuta.

– Aika rajoilla tässä nyt menemme eteenpäin. Käymme tätä asiaa meidän kilpailutoimenjohtan ja seurojen kanssa säännöllisesti koko ajan läpi. Joka viikko mietimme, että vielekö tämä on tässä aikaikkunassa mahdollista. Nyt odotamme HPK:n testeistä tuloksia ja sen jälkeen lääkäreiden ratkaisuja, että koska joukkue voi pelata. Sitten teemme ratkaisuja, SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo Yle Urheilulle.

Kallioniemen mukaan SM-liiga on keskustellut seurojen kanssa jo useiden viikkojen ajan erilaisista vaihtoehdoista, joihin sarja voi joutua turvautumaan loppukauden aikana. Esimerkiksi pudotuspelien typistäminen on mahdollinen ratkaisu.

Runkosarjasijoitusten määräytyminen viime kauden tapaan pistekeskiarvolla on niin ikään mahdollista, jos kaikki joukkueet eivät pysty pelaamaan runkosarjaa loppuun saakka.

– Tiivistämmekö pudotuspelien pelaamisen aikataulua, olemmeko valmiita tarvittaessa jopa tiivistämään myös pudotuspeliohjelmaa eli pelaamaan vähemmän? Jokaisesta ratkaisusta ja vaihtoehdosta on jotain etua ja jotain haittaa. Niitä meidän täytyy punnita.

Kallioniemen mukaan Tampereen areenalla järjestettävät MM-kisat luovat oman takarajan kauden läpiviemiselle. Viimeinen liigaottelu areenalla voidaan pelata 2. toukokuuta. MM-kisat pelataan Tampereella ja Helsingissä 3.–29.5.2022.

– Toistaiseksi tuorein tieto on eiliseltä seurojen kanssa käydystä kokouksesta. Totesimme, että emme vielä tee ratkaisua. Seuraamme muun muassa HPK:n tilannetta. Osaltaan vaikuttaa se, että kuulemmeko kohta ratkaisuista esimerkiksi rajoitusten suhteen, Kallioniemi sanoo.

Miten todennäköistä on, että pudotuspelejä typistetään?

– En spekuloi todennäköisyyksillä. Se on yksi poikkeusaikoina luotuja mahdollisuuksia ja työkaluja, joita meillä on otettavissa käyttöön. Meillä on yhdessä seurojen kanssa valmius tehdä se päätös, jos tulemme siihen tilanteeseen, että sen vaihtoehdon tuomat edut ylittävät siitä koituvat haitat.

SM-liigaseurojen tilanne karanteenien suhteen vaihtelee alueellisesti. Kallioniemen mukaan joillakin alueilla suositellaan tai määrätään joukkue karanteeniin. On kuitenkin myös alueita, joissa toimintaa voidaan jatkaa normaalisti.

Liigaseurat ovat kuitenkin pitäneet tähän mennessä kiinni aiemmin sopimistaan toimintatavoista, jotka ovat ajankohtaisia viranomaismääräyksiä ja -suosituksia tiukempia.

Kallioniemi kuitenkin toivoo, ettei eri joukkueita kohdeltaisi jatkossa mahdollisen altistumisen kohdalla eri tavalla.

– Olemme lähiviikkoina käytännössä tilanteessa, jossa valtaosa pelaajista on joko sairastanut koronan tuoreeltaan tai vielä suurempi osa saanut kolmannen rokotteen. Käymme nyt keskustelua lääkäreiden kanssa, että miten näissä altistumistilanteissa toimitaan.

– Jos samantyyppisessä tilanteessa joku joukkue voi jatkaa normaalisti toimintaansa ja joku joukkue joko määrätään tai voimakkaasti suositellaan karanteeniin, niin tästä kokonaisuudesta yritetään saada ensinnäkin selkoa, koska tämä aika ratkaisevalla tavalla määrittää meidän sarjaohjelman muokkaamisen.

Kallioniemi kuitenkin korostaa, että lääkäreiden näkemykset ovat päätöksenteossa ratkaisevassa asemassa.

HPK:lla on edessä tiivis ja kiireinen loppukausi. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

"Onneksi tällaisia äänenpainoja tulee"

Pääministeri Sanna Marin kertoi tiistaina haluavansa, että hallitus harkitsee matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista aiempaa nopeammassa aikataulussa. Marin arvioi vielä viikko sitten, että rajoituksia voisi lähteä purkamaan helmikuun puolivälin jälkeen.

– Meidän näkemyksemme on ollut jo jonkin aikaa, että nämä toimet, joilla ei ole pelkästään rajoitettu kapasiteettia, vaan myös suljettu yleisötilat täysin riippumatta käytetyistä turvallisuustoimenpiteistä, ovat olleet kohtuuttoman kovat. Meidän on ollut vaikea nähdä, että nämä olisivat olleet välttämättömiä ja oikeasuhtaisia, jotka ovat peruste puuttua perusoikeuteen, elinkeinotoiminnan harjoittamiseen, Kallioniemi aloittaa.

– Onneksi tällaisia äänenpainoja tulee paitsi poliittisilta päättäjiltä, niin erityisesti terveysalan asiantuntijoilta. Edellytämme, että rajoitukset pitää purkaa nopeasti heti, kun havaitaan, ettei tämä ole välttämätöntä. Edellytämme, että ne puretaan yhtä tarmokkaasti kuin yllättäen päivän varoitusajalla laitettiin voimaan, Kallioniemi sanoo.

Lue myös: